featured

AEROFLOT'UN SÜPERJET UÇAĞI NEDEN YANDI…

Aeroflot Sukhoi Superjet 100 uçağı SU1492 uçuş numarasıyla Moskova-Murmansk kalkışı sonrasında kalkış meydanı olan Moskova Sheremetyevo havalimanına emergency iniş yaparken yandığını ve 42 kişinin öldüğü kaza ile ilgili geçenlerde yayınlanan videosunda uçak yere indikten sonra zıplayarak havalandığı ve belki 100 metre sonra tekrar piste vurduğu açıkça görülüyor.

Anlaşıldığı kadarı ile kalkışından 6 dakika sonra uçağa havada yıldırım isabet ediyor ve jeneratörleri devre dışı kalıyor. AC elektrik sistemi yok olunca sadece batarya gücüne kalıyorlar. Tabii ki  AC elektrik kaybı sonucu telsizle iletişim de (Squawk 7600-Radio Communications) kayboluyor.

Bu durumda pilot kalkış meydanı olan Sheremetyevo havalimanına geriye dönüş kararı veriyor. Kalkışından 28 dakika sonra iniş yapıyor.

İlk iniş denemesi başarısız olunca pass geçip tekrar inişe geliyor. Piste ilk temasında uçakta bir yangın görülmüyor. Piste temastan kısa süre sonra uçak zıplama yaparak yerden kesiliyor ve kısa süre sonra tekrar yere çarptığını ve bunun arkasından bir kere daha zıplayıp saniyeler sonra tekrar piste çarptığını görüyoruz.

Bu çarpma ile uçak sert iniş (hard landing) yapmış olmalı.

İkinci defa piste temas edildiğinde kuyruk piste sürtmeye ve kıvılcım çıkarmaya başlıyor. Bu sert inişte ana dikmeler bağlı oldukları kanatta çatlamaya sebep olmuş olmalı.

Kanattaki çatlaklardan sızan yakıt uçağın iniş hızı ile pülverize olarak kuyruğa doğru gidiyor ve kuyruk sürtünmesi nedeniyle oluşan kıvılcımlarla buluşunca yangın çıktığı görülebiliyor. Kanatlardan kaçan yakıt fazlalaşarak devam ediyor olmalı ki, yangın azalacağına daha da büyüyor.

Uçak durduğunda ön kapılarda açılan slideların yardımıyla yolcu tahliyesi başlıyor ama henüz itfaiye ortalıkta gözükmüyor. Havacılık medyasında itfaiyenin yangına geç müdahale etmesi oldukça fazla konuşuluyor. Sheremetyevo Havalimanı uçak daha inmeden her ihtimale karşı söndürme/kurtarma ekiplerinin pozisyon aldıklarını ve yangına müdahale başlama süresinin standart limitler içinde olduğunu, 26 personelin kurtarmaya katıldığını ve yangının 18 dakika içinde söndürüldüğünü söylüyor ama, uçaktaki 78 kişiden 41’i hayatını kaybediyor.

Nitekim, uçak durduktan sonra çekilen 3,24 dakikalık bir başka video görüntüsünde yangın tüm hızıyla devam ederken yolcuların slidelarla tahliyesinde itfaiye hala ortalıkta yok.

 

© AirlineHaber

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 6 yıl önce

    İnişte PO_GO ya girmiş .Sadece Pas Geçmesi gerekirdi.O durmda inişe ısrar, bu duruma getirir.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Baslik dogru, Yazar ucagin neden yandigini acikliyor. Ancak niye sert indigini bilmiyor, aciklayamiyor. Jeneretor durunca bataryalar niye ucagi dusursun? Zaten bunlar acil durumlar icin tasarlanmis. Kisaca yazinin hic bir haber degeri ve analiz degeri yok.

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Airlinehaber her kaza sonrası aynı değerlendirmeleri bekleriz

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Güzel değerlendirme

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    neyse nihayat birileri bir şeyler yazmış. kardeşim kaza oluyor kaza neden,nasıl olmuş la ilgili uzman görüşü verecek kimse yok. Bumu dur havacılık haberi yapmak kopyala yapıştır ver yayına yallahhhhh. Sizlerde kötülerin iyisi sayılırsınız. ancak bazen detaya girmiyorsunuz. Siz yapmayın bari her zaman her kaza veya kırım olayında bizleri aydınlatmak sizin göreviniz.

    Cevapla
  6. 6 yıl önce

    iyi irdelenmiş ve üzerinde çalışılmış olduğu belli. Ancak ana iniş takımının kanada bağlı olduğu yerde hard landing kanadı delebilmesi için bayağı sert bir iniş yapması gerekiyor. Hatırlarsanız uçak hardlanding yaptığında teknisyenler uçağı sefere vermez ve tüm bağlantıları kontrol etmeyi yeterli bulmayıp x-ray ile röntgen çekerdi. Bu uçakta da hard landing var ve maalesef x-ray uygulaması yapılamayacak durumda.

    Cevapla
  7. Safa bey işte sizin haber siteniz bu nedenle çok okur buluyor. Kimsenin yorumlayamadığı veya yorumlayabilecek kişilerin olmaması sizi özel yapıyor. Airlinehaber olarak yaptığınız kaza/analiz tarzındaki görüşlerinize katılıyorum. Tebrikler

    Cevapla