Aeroflot ilk uçağını bakım için İran’a gönderdi

Aeroflot

Batı’nın yaptırımları Rus havayolu şirketleri için uçak bakımını sorun haline getiriyor. Aeroflot şimdi Tahran’da Mahan Air’e ait ilk Airbus A330’un bakımını yaptırıyor.

Uçuş 5 Nisan’da Moskova’dan kalkarak Hazar Denizi ve Azerbaycan üzerinden güneydoğuya, İran’ın Tahran şehrine doğru yol aldı. Aeroflot’un RA-73700 tescilli Airbus A330-300 uçağının rotayı tamamlaması üç buçuk saat sürdü. Bu uçuş ne tarifeli ne de charter uçuşuydu.

Rus ekonomi gazetesi RBC’nin haberine göre RA-73700, İran’da hizmet veren ilk Aeroflot uçağı olma özelliğini taşıyor. Habere göre siparişi Mahan Air aldı. Ana bakım çalışması Airbus uçağının iniş takımları üzerinde olacak.

Başka siparişler de mümkün

Aslında Hong Kong’daki bakım şirketi Haeco’nun Aeroflot’un A330’una bakması gerekiyordu. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı savaşına tepki olarak Batı’nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu konuda hiçbir adım atılmadı. RBC’ye göre, ilk uçaktaki çalışmalardan memnun kalınması halinde, havayolu şirketinin Mahan Air tarafından başka A330’lara da hizmet verme olasılığı var. Karar, uçağın Moskova’ya dönüşünden sonra verilecek.

Bir Aeroflot sözcüsü Mahan Air’in üst düzey bakım çalışmaları için gerekli malzeme tabanına ve engin deneyime sahip olduğunu söyledi. Nitekim kendisi de yıllardır yaptırımlardan etkilenen İran, tamir ve bakım konusunda uzmanlık kazanmış durumda. Ayrıca yedek parçaların şirket içinde üretilebileceğine dair spekülasyonlar da gündemde.

Tahran’da düşük risk

Ancak tüm bunların gerçekten ne kadar başarılı olduğunu değerlendirmek zor. 2021 yılı sonunda İran Havayolları, ülkedeki yolcu uçaklarının yaklaşık yarısının, özellikle motorlar için yedek parça eksikliği nedeniyle çalışmadığından şikayet etti.

Her halükarda Rus havayollarının Tahran’da kiraladıkları ve yeniden tescil ettirdikleri uçakları alıkoyma riski çok az. Şu anda Tahran’a gelen RA-73700 bir zamanlar BOC Aviation’a teslim edilmiş ve Aeroflot’a kiralanmıştı. Filo portalı Planespotters, Dublin’den Goshawk Aviation’ı en son kiralayan olarak listeliyor. Rusya’da tescil edilmeden önce VQ-BNS Bermuda tescilini taşıyordu.

Görünüşe göre CRJ 200’ler İran’a da gitti

RBC’ye göre, 11,5 yaşındaki Airbus A330-300’ün İran’da bakıma alınan ilk Aeroflot uçağı olduğu söyleniyor. Ancak gazeteye göre Rus havayolu şirketi UVT Aero, Bombardier CRJ 200’leri bakım için İran’a çoktan gönderdi. Rossiya Havayolları’nın da Mahan Air’e en az bir motor bakımı yaptırdığı bildiriliyor.

Exit mobile version