Kuruluş tarihi 1950’li yıllara dayanan Avrupa Havayolları Birliği AEA, bir üyesini daha kaybetti.
“Avrupa’da himayeci havacılık politikalarıyla iyi bir gelecek göremiyoruz” diyen Air Berlin CEO’su Pichler ayrıca AEA’nın, Avrupa havacılığının etrafını yeni bir duvarla örmeye çalışan Havayolu şirketlerinin etkisinde kalmakla suçladı. Bu hafta başında AEA’dan ayrılacağını belirten Air Berlin, Avrupa Havayolları Birliği AEA’dan ayrılan ilk şirket değil. British Airways ile İberia’da aynı sebepten dolayı AEA’dan ayrılmıştı. Şimdi gözler Alitalia’ya çevrildi. Alitalia’da, Etihad’ın büyük hissedar olduğu bir şirket ve son dönemde Air Berlin ile ortak çalışmalar içerisinde. Uzmanlar, Alitalia’nın da AEA’ya yakın zamanda sırt çevireceğini tahmin ediyorlar.
AEA, 1952 yılında Swissair, Sabena, KLM ve Air France tarafından Air Research Bureau olarak kurulmuş ve 1973 yılında ismi Association of European Airlines olarak değiştirilmişti. Air Berlin’in ayrılmasıyla üye sayısı 28’e düşen AEA’nın en büyük üyesi Lufthansa. THY’nin de üye olduğu AEA’nın başkanlığını 2014 yılından bu yana Temel Kotil yapıyor.
AEA üyeleri toplam 2500 uçaklık bir filoya sahipti ve toplamda yıllık 415 milyon yolcu taşıyorlardı. Air Berlin 160 uçaklık filosu ve yıllık 36 milyon yolcu sayısı ile AEA’da pekte hafife alınmayacak bir paya sahipti.
British Airways/İberia ile Air Berlin’in en büyük ortak noktaları, British Airways/İberia Grubu’nun %10 hissesi Qatar Havayolları’nın elinde, Air Berlin Grubu’nun ise %30 hissesi Etihad’ın elinde.
Gerek Qatar gerekse Etihad kendilerine AB Ülkeleri tarafından, AB ülkelerinde kısıtlı sayıda uçuş noktasına uçma hakkı verilmesinden uzun zamandan beri rahatsızlar.