ADIFO, UFO görünümünü göklere taşıyor

Yassı tasarımı ile UFO’ları anımsatan ADIFO isimli yeni uçak, test uçuşlarına başladı. Dört pervane ve iki jet motoruna sahip ADIFO, henüz bir drone gibi görünse de geliştiricilerin bir sonraki planı testlere bir yolcuyu da dahil etmek yönünde.

Tanımlanmayan o cisim üzerinde uzun süredir çalışan Razvan Sabie (Mucit) ve Iosif Taposu (Romanya Ulusal Havacılık Enstitüsü Kıdemli Bilim Adamı ve Ulusal Havacılık Enstitüsü’nün Eski Teorik Aerodinamik Başkanı) UFO’ları karşımıza ADIFO ismi ile çıkardı. Araç ADIFO ismini, ”All Directional Flying Object” yani ”Her Yöne Uçabilen Obje” kavramından alıyor. Dört ayrı pervane ve iki jet motoru sayesinde yüksek hızda hareket çevikliğine sahip 1.2 metre çapındaki araç, yuvarlak ve yassı tasarımı sayesinde sürtünme kuvvetini en aza indirgediğinden çabuk hızlanma ve hızını normal bir uçağa göre daha uzun koruyabilme gibi artılara da sahip.  Drone’u andıran quadcopter mimarisindeki ADIFO, hassas komutlara tepki veren bir yapıya sahip. Simetrik gövdesi ve pervane kenarlarındaki hava kanalları sayesinde prototipin aerodinamik konusunda başarılı olduğu belirtiliyor.

Şu an için uzaktan kontrol edilen ve insan taşıma yetkinliğine sahip olmayan uçağın bir sonraki adımda insan taşıyacak güçte olması öngörülüyor. Bu bağlamda ADIFO’yu geliştiren Sabie ve Taposu’nun geliştirmeleri sürdürmek için yeni ortaklar aradığı da belirtilen bilgiler arasında.

Exit mobile version