Değerli okurlar, covid belası ile uğraşırken bir de zam yağmuru başladı. Milletin ne durumda olduğunu akşam TV’lerde izliyoruz. Havacılık sektöründe patronlar katı memnun ama bodrumdaki çalışanlar perişan. Atlasçılar 1.5 yıldır mağdur, Onurcular çaresiz bir şekilde “bilinen sonlarını” bekliyor. THY çalışanları ise karakışa yarım ücretle giriyor.
HAVA İŞ’TE DELEGE OPERASYONU
Sektör çalışanları hayatta kalma mücadelesi verirken THY’de yetkili Hava İş sendikasında seçim heyecanı(!) sürüyor. Delege seçimler bitti. Son delege seçimleri kokpit ve kabinde yapıldı. 2 ay kadar önce bir yazı yazmış, 300 kişilik Hava İş Genel Kurulundaki THY çalışanlarının kaç delege ile temsil edileceğini yazmıştım. Ne kadar da iyi niyetli imişim! Kabinden 42, kokpitten ise 26 delege seçileceğini hesaplamıştım. Son Genel Kurulda Kamyoncuların oyuyla Kabinle kokpiti ayırarak “böl-parçala, yönet” taktiğini uygulayan işbilir sendika yönetimi delege seçimlerinde “İstanbul Base” diye bir kavram uydurarak delege sayısını bir kez daha düşürdü. Bu operasyon sonunda kabin delege sayısı 33’e, kokpit delege sayısı 16’ya düşüverdi ! Yani 2017 yılındaki son Genel Kurulda 86 delege ile temsil edilen uçuş işletme çalışanları Kasım başındaki Genel Kurula sadece 49 delege gönderebilecek. Rezaleti görüyor musunuz? THY çalışanlarının yaklaşık % 60’ını oluşturan uçuş işletme grubu 300 kişilik Genel Kurulda sadece % 16 oranında temsil edilebiliyor.
HAVA İŞ’İN KAÇ UÇUCU ÜYESİ VAR?
Peki bu delege sayılarından hareketle, Hava iş’in kaç pilot kaç kabin memuru üyesi olduğunu belirlemek mümkün mü? Hava iş tüzüğünde yer alan delege hesaplama tablosunu kullanarak analiz edelim. THY’de 4700 civarında pilot var ve 16 delege gönderebiliyor. 16 delege çıkartabilmek için kaç üyesi olması lazım pilotların? 1 delegenin işyerini temsilen seçileceği hesaplamanın 15 delege üzerinden yapılması daha doğru olacak:
50-100 arası üye için 1 delege,
100-200 arası üye için 3 delege,
200-300 arası üye için 4 delege,
300-500 arası üye için 5 delege seçilebiliyor.
500-1500 arası her 200 üye için 1 delege hesabı ile bu basamaktan da 2 delege (500-900 arası ) seçildiğinde toplam 15 rakamına ulaşılıyor.
Bu durumda, 15 delege seçildiğine göre 4700 pilottan sadece 900’ünün Hava İş üyesi olduğu sonucuna varıyoruz. Hadi bir güzellik daha yapalım, pilot üyelerin ekstra bir delegeliği kılpayı kaçırdığını düşünelim. Yani kokpitin 1099 üyesi olsun ve kalan üyeler 199’da kaldığı için ilave delegelik alamamış olsun. Böyle olsa bile kokpitin toplam Hava iş üyesi sayısı taş çatlasa 1099 oluyor.
Bu normal mı sizce? 1000 civarında Havasen üyesi pilotu çıkartalım. Kalan 3700 pilotun 1099’u delege seçimine esas kabul edildiğinde kalan 2600 pilot nerede? Burada akla gelen ilk seçenek bu 2600 pilotun ne Hava İş’e ne de Havasen’e üye olmayıp dayanışma aidatı ödemesi.
Ancak, Hava İşin Uçuş personeli için kullandığı “İstanbul Base” ifadesini es geçmeyelim. Bu ifadeden, sendikanın pilotları (ve de kabin memurlarını) görev yaptıkları üsse göre ayırdığı anlaşılıyor. Demek ki en fazla 1099 Hava iş üyesi pilot İstanbul Havalimanında görev yapıyor. Havasencileri ve sendikalara üye olmaksızın sadece dayanışma aidatı ödeyenleri çıkartırsak kalanların da Sabiha Gökçen Base’de oy kullanmaları ve delege seçmeleri gerekiyor. Ancak anlaşıldığı kadarı ile, sayın haksever sendikamız Sabiha Gökçen’den uçan uçucuları Hava İş Anadolu Şubesi içinde seçmen olarak gösterip orada eritmiş!
3000 KABİN MEMURU BUHARLAŞTI MI?
Gelelim Kabine… 33 delegeden biri işyerini temsilen seçildiğine göre kalan 32 delege için bakın kaç kabin personeli üyesi olması gerekiyor Hava İş’in?
50-100 arası üye için 1 delege,
100-200 arası üye için 3 delege,
200-300 arası üye için 4 delege,
300-500 arası üye için 5 delege .
Beşinci basamaktan(500-1500 arası) her 200 üye için 1 delegeden toplam 5,
Altıncı basamaktan(1500-3000 arası) her 300 üye için 1 delegeden toplam 5,
Yedinci basamaktan(3000-5000 arası) her 400 üye için 1 delegeden toplam 5 üye varsayımı ile)
Sekizinci basamaktan (5000’den fazla üyesi olan işyerlerinde) her 500 üye için 1 delegeden toplam 4
olmak üzere 32 delege seçmek için toplam kabin memuru üye sayısının 7000 ( en iyi ihtimalle 7499) olması gerekiyor.
Yaklaşık 11.500 kabin memuru olduğuma göre kalan 3000 kabin memuru buharlaştı mı? Tabii ki değil, onlar da Hava İş Anadolu Şube bünyesinde gösterilip eritildi.
Diyeceksiniz ki, pilot veya kabin memuru Sabiha Gökçen’de(SAW) uçuyor, nasıl İstanbul Havalimanına gelip oy kullanacak ? O, üyenin sorunu. Sen yıllardır yaptığın gibi tüm uçucuları İstanbul Havalimanında göster, meraklısı gelip oyunu kullanır. Ama sen ne yapıyorsun uçucuların üçte birini Sabiha Gökçen’e kaydırıp kalan üye sayısına paralel olarak delege sayısını da düşürüp açık bir hukuksuzluk yapıyorsun. Geçtim, Temmuz ayında THY uçuş ekipleri için “çift ana üs” uygulamasını başlattı. Yani uçucuları Sabiha Gökçen’de göstermenin bir dayanağı da yok. Bir uçucu hem SAW’dan hem de istanbul Havalimanından uçabiliyor. Dolayısı ile, uçucuların tamamını eskisi gibi Genel Merkez bünyesinde gösterseydi 69 delegelik verecek olan Hava İş yönetimi, bu sayıyı yaptığı bir uyanıklıkla 49’a düşürüyor.
GENEL KURULDA HAVACILAR AZINLİKTA…
Bu bilgilerle, 300 delegeli Hava İş Genel Kuruluna THY’den kaç delege gidecek ona bakalım:
Halkalı binası ……………………………… 2 delege
Arnavutköy binası……………. …………. 8 delege
İstanbul İstasyon Binası………………. 5 delege
Sefaköy Binası ……………………… …… 4 delege
Genel Müdürlüğe bağlı birimler… .. 5 delege
Genel Müdürlük(Yurtiçi)……………. …. 9 delege
Yenibosna binası……………………… …..3 delege
Harbiye Satış………………………………….2 delege
Anadolu şube(Pendik) ……………. ……5 delege
Ankara Şube ………………… ………….4 delege
İzmir Şube……………………………………3 delege
Antalya Şube………………………………..2 delege
Kabin ……………………………………..33 delege
Kokpitten ……………..………………………..16 delege
Doğal delege (Yönetim/Denetim Krl)..14 delege
TOPLAM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .115 DELEGE
Nasıl hesap ama? Üyelerinin % 99’u THY çalışanı olan, aidatların tamamını THY çalışanlarının ödediği Hava İş sendikasının Genel Kurulunda THY personelinin temsili bu işte… Karar almak için gerekli Salt Çoğunluğu(151 delege) bile sağlayamıyorlar. Çoğunluk ise anlaşılan kamyoncularda olacak. Yaptığımız hesapta bir yanlışlık, eksiklik veya fazlalık(!) olduğunu iddia ediyorsa sayın sendikamız, doğru rakamları göndersin biz de seve seve açıklayalım…
BAĞLAMINDAN NEYİ KOPARMIŞIZ SAYIN PİLVAK ?
Bundan 15 gün önce Pilotlar Vakfı PİLVAK’ın Başkan ve 3 yönetim kurulu üyesinin THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’yi ziyareti bazı havacılık internet sitelerine haber olmuş, biz de konuyu irdeleyen bir yazı yazmıştık. PİLVAK çıkıp bir basın toplantısı veya tüm havacılık medyasına göndereceği bir basın açıklaması ile konuyu değerlendireceğine web sitesine sessiz sedasız koyduğu 5 satırlık bir açıklama yapmakla yetindi. Bakın ne diyor PİLVAK?
“29.09.2021 tarihinde THY Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi ile yapılan görüşme ile ilgili Pilvak’ın herhangi bir basın açıklaması olmamıştır.
Sosyal medyadan alıntılanarak ilgi ve bağlamından koparılmak suretiyle habercilik ilkelerine aykırı bir şekilde amacını aşan ifadelerle haber olarak sunulan açıklamaların kamuoyunun bilgilendirilmesinden ziyade gerçek amacının Pilvak’ın kurumsal kimliğine zarar vermek olduğuna dikkatinizi çeker, konu ile ilgili hukuki boyutunun incelenerek hukuki gereğinin yapılacağını kamuoyuna ve üyelerimize saygıyla duyururuz. ”
Önce tarihten başlayalım. 29 Eylül günü yaptığınız toplantının “notları” niye 4 Ekim’de internet sitelerinde yer aldı? Neyi beklediniz? Neredeyse 1 hafta boyunca iki satır eli yüzü düzgün bir basın açıklaması niye yapamadınız? Açıklamanızda dayanak gösterdiğiniz sosyal medyada paylaştığınız tek ifade şu:
“Pilotlar Vakfı ve THY Eğitim Merkezi arasında, üyemiz ve üyemiz olmayan tüm pilotlara, yıllık lisans tazeleme(simülatör) ihtiyaçları durumunda kullanılmak üzere, “indirimli slot hakkı” tanımlanması için protokol imzalanacaktır. Başvurmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.”
Hadi bu “slot hakkı anlaşması” buradan alıntılandı diyelim de, Bilal beye atfen yazılan “ücretlerin düşürülmesi, yabancı pilotlar, ACT, işsiz Onur pilotları, SHGM, Lisan sınavı, yeni pilot ihtiyacı” gibi konulardan hiç bahsetmemişsiniz sosyal medyanızda? Airlinehaber dahil bu toplantınızı haber yapan siteler nereden uydurdu bu konuları o zaman?
Ayrıca, bağlamından neyi koparmışız, anlamadım. Amacını aşan ifadeler neymiş, onu da çözemedim. Hele son cümle var ki, evlere şenlik…. Hukuki boyutunu inceliyormuş arkadaşlar, gereğini yapacaklarmış. Valla bence hiç durmayın, dava açtığınızda davalılar Bilal Ekşi’yi tanık gösterir, millet de çekirdeklerini alır, izler. Medyayı suçlayacağınıza, önce bu notları kimin gönderdiği konusunda, toplantıya giden heyetten başlayarak içinizde bir araştırma yapın.
İŞİMİZ ÇOK, BİZE EKSTRA BOŞ GÜN LAZIM…
Bu arada şu “boş gün” talebinizi de atlamayalım. Anladığım kadarı ile, PİLVAK yönetim kurulu olarak, Vakıf işleri ile meşgul olmak için size THY’nin izin vermesini, ayın bazı günlerini size ekstradan boş bırakarak ayrıcalık yapmasını istemişsiniz. PİLVAK bir Sivil Toplum Kuruluşu. Buralara talip olanlar, 5 kuruş para almadan tatil ve izin günlerinde çalışmayı göze alarak, ailelerinden, sosyal hayatlarından fedakarlık yaparak hizmet etmeyi peşinen kabul ederler. Öyle “benim pilot olarak şu kadar boş günüm var, üstüne de PİLVAK’ta çalışmak için şu kadar daha boş gün isterim.” demek yakışık almaz. Pilot arkadaşlarınız ayda 80-90 saat uçarken sizin “Biz Vakıfta görevliyiz, daha az uçalım ama aynı parayı alalım” demeniz doğru değil. Umarım THY de böyle bir yanlış yapmaz. Yönetim toplantısı yapacaksanız o tarihi bildirirsiniz THY de hepiniz için, zaten hakkınız olan boş günlerinizden birini o tarihe göre ayarlar. Doğrusu budur. Öyle ya, sizi silah zoru ile PİLVAK yönetimine getirmediler. Kendiniz talip oldunuz. Çok yoruluyor ve iki tarafa birden yetişemiyorsanız, THY’den ayrılmayacağınıza göre Vakıftan istifa edin, olsun bitsin.