featured

AÇILIŞI 1 YIL GECİKEN ÇEŞME HAVALİMANI TBMM GÜNDEMİNDE

İYİ PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ KOCAELİ MV. LÜTFÜ TÜRKKAN ÇEŞME HAVALİMANI’NI SORDU

HAVALİMANININ AÇILACAĞI TARİH ÖNCE 2020 OLARAK AÇIKLANDI SONRA 2021 OLARAK DEĞİŞTİ

ÇEŞME ALAÇATI HAVALİMANI’NIN BİTİŞ TARİHİ NEDEN GECİKTİ?

Önergesinde; “Çeşme Alaçatı Havalimanı projesinin ihalesi 20 Nisan 2018 tarihinde yapılmış, ihaleyi Terminal Yapı Ticaret A.Ş. kazanmıştır. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ve bitim tarihi Mayıs 2020 olan projenin yapım süresi 24 ay, işletme süresi ise 25 yıl olarak belirlenmiştir.” diyen Türkkan,  dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın, inşaatın temelinin kısa sürede atılacağını, havalimanının 2020’de genel havacılığa hizmet vermeye başlayacağını belirttiğini yazdı.  Türkkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan’ın ise geçtiğimiz günlerde Alaçatı Havalimanı’nın yapımının sürdüğünü söylediğine ve 2021 yılında tamamlanacağını ifade ettiğine önergesinde vurgu yaptı.

ZAMANINDA BİTİRİLEMEYEN ÇEŞME HAVALİMANI’NIN TURİZM AÇISINDAN YARATACAĞI KAYIP HESABA KATILDI MI?

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir’in daha önce yaptığı , “Aslında Çeşme’nin önceliği havaalanı değil. İzmir’in tam olarak uluslararası uçuşlara açılması gerekir. İzmir’deki havalimanı tam kapasite ile çalışırsa, ihtiyaç hissedilirse Çeşme’ye havaalanı gerekli olabilirdi” açıklamasına da değinen İYİ Partili Vekil, Bakan Turhan’dan sorduğu sorulara cevap istedi.

İşte Türkkan’ın soruları:

1-İhalesi 20 Nisan 2018 tarihinde yapılan Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın inşaatına ne zaman başlanmıştır?

2-Bitim tarihi Mayıs 2020 olarak belirlenmesine rağmen Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın bitiş tarihi geçtiğimiz günlerde neden 2021 olarak açıklanmıştır?

3-Havalimanı inşaatının bitiş tarihinin gecikmesinin gerekçeleri nelerdir?

4-İnşaatın gecikmesinden kaynaklanan işvereni ya da ihaleyi kazanan firmayı etkileyen kur artışından kaynaklanan maddi bir kayıp var mıdır, varsa bu miktar ne kadardır, bunun nasıl telafi edilmesi düşünülmektedir?

5-ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir’in “Aslında Çeşme’nin önceliği havaalanı değil. İzmir’in tam olarak uluslararası uçuşlara açılması gerekir. İzmir’deki havalimanı tam kapasite ile çalışırsa, ihtiyaç hissedilirse Çeşme’ye havaalanı gerekli olabilirdi” açıklaması ile ilgili Bakanlığınızın görüşleri nelerdir?

6-Bölge turizmi açısından bu kadar önemli olmasına rağmen zamanında bitirilemeyen Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın ülkeye turizm açısından yaratacağı kayıp hesaba katılmış mıdır? Bunun telafisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız olacak mıdır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir