ACI EUROPE ve Türkiye’den Havacılıkta Kritik Zirve

ACI EUROPE ve Türkiye’den Havacılıkta Kritik Zirve

ACI EUROPE, Türk havacılık sektörünün ekonomik ve sosyal kalkınmadaki kritik rolünü güçlendirmek amacıyla, Türkiye hükümetiyle bir araya geldi. Görüşmede, hava bağlantılarının sürdürülebilir gelişimini sağlamak için çözüm bekleyen konular masaya yatırıldı.

Türk Havacılığındaki İvme ve Rekorlar

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile gerçekleştirdiği toplantıda, Türk havacılığının son yıllarda kaydettiği büyümeyi övdü. Türkiye’nin toplam hava bağlantısı, pandemi öncesine göre %24 artış göstererek Avrupa ortalamasını (-%14) geride bıraktı. Özellikle İGA İstanbul Havalimanı, 2019’da Avrupa’da 5. sıradayken, bugün doğrudan bağlantılarda birinci sıraya yerleşmiş durumda.

Jankovec, bu büyümenin Türk ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti. Havalimanlarının sağladığı bağlantılar, Türkiye’nin GSYİH’sine 47,2 milyar Euro katkı yaparken, 500.000 kişiye istihdam sağlıyor.

Kritik Gündem Maddeleri

Toplantıda ele alınan başlıca konular şunlardı:

  • Daha Fazla Havayolu ve Liberal Politika: Türkiye’nin, daha fazla havayolu şirketine trafik hakları tanıyarak açık gökyüzü politikalarını benimsemesi gerektiği vurgulandı. Bu adım, ekonomik faydaları artırarak, Türk turizmine ve ticaretine katkı sağlayacak.
  • Havalimanı Ücret Düzenlemesi: Enflasyonist baskılarla başa çıkmak için havalimanı ücretlerinin piyasa dinamiklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
  • Sürdürülebilirlik ve İklim Eylemi: Türkiye’nin, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının (SAF) tedarik ve kullanımını teşvik etmek için düzenleyici çerçeveyi hızla yürürlüğe koyması gerektiği belirtildi.
  • Hava Trafik Yönetimi ve Yer Operasyonları Entegrasyonu: İGA İstanbul Havalimanı’ndaki üç paralel pistli işletme modeli gibi yenilikçi çözümlerin hava bağlantısını artıracağına dikkat çekildi.

Türkiye’nin Sıfır Emisyon Hedefi

Türkiye’deki havalimanları, 2050 yılına kadar Net Sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Ancak kapsam 3 emisyonlarının (uçaklardan kaynaklanan emisyonlar) azaltılması için SAF’ın hayati önem taşıdığı ve Türkiye’nin bu alanda liderlik için kendi tedarik zincirini geliştirmesi gerektiği belirtildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir