ABD’nin Hangarında 100’den Fazla F-35 Bekliyor

ABD’nin Hangarında 100'den Fazla F-35 Bekliyor

Lockheed Martin, ABD Hava Kuvvetleri’ne iki yeni F-35 savaş uçağı teslim etti. Teslimat, 2023’ten bu yana yeni F-35 almayan ABD ordusu için büyük bir önem taşıyor. 1 yıl aradan sonra gerçekleştirilen bu teslimat, Lockheed Martin’in F-35 Lightning II Programı’nda yaşadığı teknoloji geliştirme sorunlarının ardından geldi.

Yeni uçaklardan biri Alabama’daki Dannely Hava Kuvvetleri Üssü’ne, diğeri ise Nevada’daki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’ne teslim edildi. Pentagon, F-35’teki teknoloji geliştirme sorunları nedeniyle platformun teslimat sürecini askıya almıştı. Lockheed Martin, bu sorunları çözmek ve teslimat sürecini yeniden başlatmak için Technology Refresh 3 (TR-3) modernizasyon programını hayata geçirdi.

F-35 Lightning II Programı Direktörü Orgeneral Michael J. Schmidt, TR-3 modernizasyon programının aşamalı bir şekilde uygulanacağını açıkladı. İlk etapta, Temmuz ve Ağustos aylarında eğitmen kapasiteli uçakların teslim edilmesi planlanıyor. 2025 yılına kadar bu sürecin tamamlanması ve tam TR-3 savaş kabiliyetine sahip F-35’lerin teslim edilmesi hedefleniyor.

ABD ordusunun operasyonel kapasiteye ulaşmasının 12 ila 16 ay süreceği belirtilirken, Lockheed Martin, bu dönemde TR-3 yükseltilmemiş versiyonlarını diğer platform müşterilerine teslim edecek. Ancak, 2023’ten bu yana yeni F-35 almayan ABD ordusunun hangarda en az 100 uçağın beklediği tahmin ediliyor.

Lockheed Martin, uçak, helikopter ve güvenlik çözümleriyle 70 yılı aşkın süredir Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de destek veriyor.

Exit mobile version