ABD’nin F-35 Balonu. Uçakların verimliliği ortaya çıktı

ABD'nin F-35 Balonu. Uçakların verimliliği ortaya çıktı

ABD’nin bütün dünyaya kusursuz uçak diye pazarladığı F-35’le ilgili gerçekler ortaya çıkmaya başladı. ABD Kongresi’ne hazırlanan raporda F-35’lerin verimliliği tartışma yarattı.

ABD’nin siyasi nedenlerle Türkiye’yi programından çıkardığı F-35’lerle ilgili gerçekler gün yüzüne çıkmaya başladı. Daha önceden de pek çok sorunla gündeme gelen F-35 uçaklarının yüzde 55’inin uçamadığı ortaya çıktı.

F-35’LERİN YÜZDE 55’İ HAZIR BULUNABİLİYOR

CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy’un aktardığına göre ABD Hükümeti Hesap Verilebilirlik Ofisi Kongre için F-35 raporu hazırladı. Rapora göre F-35’lerin yüzde 55 oranında uçmaya hazır olduğu kaydedildi:

ABD devletine bağlı ABD Hükümeti Hesap Verilebilirlik Ofisi (GAO) tarafından Kongre için hazırlanan rapora göre: F-35’ler sadece %55 oranında uçmaya hazır oluyormuş. Yani ihtiyaç olan zamanların neredeyse yarısında ABD Hava Kuvvetleri F-35’leri kullanamıyormuş. Bakım onarımlarda da ciddi gecikmeler varmış. 10.000’den fazla parça onarılmayı bekliyormuş. Rapor, Pentagon’a F-35 stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söylüyor.

ABD’NİN F-35 BALONU

Eski Milli Silahlanma Direktörü ve emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş 2019 yılında F-35’lerle ilgili ABD’nin saadet zinciri tanımını yapmış ve F-35’lerin bir balon olduğunu söylemişti. Karataş ayrıca savunma sanayinin milli olmasının önemine değinmişti:

“F-35’ler; ABD’nin lideri olduğu ‘Küresel sermayenin küresel silah gücüdür’ veya ‘ABD’nin saadet zinciridir.’ Büyük paralar harcayarak üretip satmaya çalıştığı uçakların eksikliklerinin erken ortaya çıkması, ABD için saadet zinciri halkalarının kopması anlamına gelmektedir. Rusya’nın S-300 ve S-400 füzeleri Suriye’dedir. İsrail F-35’leri ile aynı coğrafyadadır. F-35’lerin harekata yönelik özelliklerinin büyük bölümünün zaten çoktan Rusya’nın eline geçtiği kabul edilmektedir. ABD o zaman neden Türkiye’nin S-400 almasını engellemeye çalışırken zayıf ve anlamsız nedenler ortaya sürmektedir? Bu soruya cevabı fazla uzatmadan verelim. Eğer F-35’lerin eksiklikleri erken ortaya çıkarsa ‘saadet zincirinin’ halkası kopacak, iptaller artacak ve satışlar düşecektir.

F-35’LER RADARA YENİK DÜŞECEK

“Her silah sistemi başlangıçta hep teknik özellikleri saklanarak ve önemi vurgulanarak pazarlanır. Daha sonra buna yönelik karşı tedbirler geliştirilir ve en iyi olma özelliğini kaybeder. F-35’lerde tam görünmez olmadığı gibi teknik olarak alınacak ilave tedbirlerle görünmezlik özelliği de çok kısa zamanda ortadan kalkacaktır. Zaten buna yönelik çalışmalar devam etmekte ve bazı sonuçlar alınmaktadır. Radar sistemleri uçaklara göre daha hızlı gelişmektedir. F-35’lerin en önemli özelliklerinden biri kabul edilen görünmezlik kabiliyeti de radar teknolojilerine ve diğer hava savunma sistemlerine erken yenik düşecektir. (aydinlik)

Exit mobile version