Dün, sosyal medya üzerinden paylaşılan ilginç bir video, dünya genelinde büyük ilgi uyandırdı. Video, Japonya’daki Iwakuni Deniz Piyadeleri Hava İstasyonu’nda gerçekleşen bir olayı gösteriyor. Videoda, ABD yapımı F-35 savaş uçağının pilotu, bilinmeyen bir nedenle uçağını terk ediyor.
Videoda, F-35’in bir pistte durduğu ve kokpitin açık olduğu görülüyor. Pilot, kokpitten çıkıyor ve uçağın gövdesinin arkasına doğru yürümeye başlıyor. Denge sağlamak için ellerini ve ayaklarını kullanarak gövdenin üst arka kısmından sol kanada doğru bir inişe başlıyor. Pilot, kanadın en alçak kısmına inerek yere atlıyor ve uzaklaşıyor. İtfaiye araçlarının gelişini de kaydeden video, bir itfaiyecinin kamyonun sağ önünden indiğini ve SCBA’sını taktığını gösteriyor. Bu durum, olası bir ısı kaynağı ya da gaz çıkışıyla ilgili bir acil durumu işaret ediyor.
What happened? U.S. F-35 pilot hastily jumping out from his jet following unknown reason at Marine Corps Air Station Iwakuni, Japan. pic.twitter.com/NtbbvdPrqo
— Clash Report (@clashreport) July 12, 2024
F-35’lerin Güvenilirlik ve Bakım Sorunları
ABD Operasyonel Test ve Değerlendirme Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2023 yılı raporu, F-35 savaş uçaklarının güvenilirlik, bakım ve kullanılabilirlik konularında zorluklarla karşılaştığını ortaya koyuyor. Raporda, F-35’lerin hedeflenen yüzde 65’lik göreve hazır olma oranının altında kalarak sadece yüzde 51 performans gösterdiği belirtiliyor.
Ocak ayında yayınlanan raporda, F-35’in Operasyonel Gereksinimler Belgesi’nde belirtilen güvenilirlik ve idame edilebilirlik kriterlerinin altında kalmaya devam ettiği vurgulandı. Nisan ayında yayınlanan ABD’nin raporu ise F-35 filosunu ayakta tutmanın maliyetinin 2018’de 1,1 trilyon dolardan 2023’te 1,58 trilyon dolara yükseldiğini belirtti.
Gaz ve Isı Kaynaklı Acil Durumlar
Videonun analizine göre, pilotun uçaktan bu kadar hızlı bir şekilde çıkma nedenleri arasında gaz çıkışı veya aşırı ısı yer alabilir. Gaz çıkışı, malzeme içinde hapsolmuş gazın serbest kalması anlamına gelir. F-35 gibi bir uçakta, gaz çıkışı potansiyel olarak yapımında kullanılan malzemeler, yakıt sistemi veya yaşam destek sistemlerinden meydana gelebilir.
Gaz çıkışı, kokpitte zehirli dumanların birikmesine, elektrik arızalarına veya yangınlara yol açabilir. Yüksek sıcaklıklar ise pilotta ısı stresine, aviyonik sistemlerde arızalara ve yapısal bütünlükte zayıflamalara neden olabilir. Bu durumlar, pilotun uçaktan acil olarak çıkmasını gerektirebilir.
Resmi Açıklama Bekleniyor
ABD Hava Kuvvetleri’nden olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Gaz çıkışının hangi koşullar altında meydana geldiği ve ısının pilotun hızlı tahliyesine nasıl etki ettiği konusunda spekülasyonlar devam ediyor.