ABD’li yetkililer Southwind’in Boeing 737 MAX uçaklarıyla Rusya uçuşlarını engelledi

ABD'li yetkililer Southwind'in Boeing 737 MAX uçaklarıyla Rusya uçuşlarını engelledi

Southwind, Rus havacılık sektörüne yaptırım uygulanmasının ardından Rus turistleri ülkeye taşımak üzere 2022 yılında kurulan bir Türk havayolu şirketi. Halihazırda satılmış biletlerle yolcularını taşımak için çeşitli kuruluşlardan talepte bulundu.

Yeni yasaklar

Rus havayolu şirketlerinden iki kaynağın Izvestia’ya verdiği bilgiye göre, ABD makamları Türk Southwind Havayolları’nın Amerikan Boeing 737 MAX ile Rusya’ya uçuş gerçekleştirmesini engelledi.

Rusya Federasyonu’ndaki büyük havayolu şirketlerinden bir kaynak, Southwind’in o zamandan bu yana Rus havayolu şirketlerine başvurarak yolcularını halihazırda satılmış biletlerle taşıma talebinde bulunduğunu belirtti. Başka bir kuruluştan bir kaynak da Southwind’in kendilerine benzer bir talepte bulunduğunu doğruladı.

ABD makamları Türk havayolu şirketinin Rusya’ya uçmasını doğrudan yasaklayamaz. Üçüncü bir Rus havayolu şirketinin üst düzey yöneticisi, büyük olasılıkla ya yaptırım tehdidinde bulunduklarını ya da Southwind Havayollarını yaptırım listesine aldıklarını, bunun da yurtdışında hizmet vermelerini engellediğini söyledi. Izvestia’nın edindiği bilgilere göre, ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından 3 Mart’ta yayınlanan son listede henüz Southwind’e ait bir uçak bulunmuyor.

Kaynaklara göre Southwind’in bağlı olduğu tur operatörü Pegas Touristik’in Genel Müdürü Anna Podgornaya, İzvestia ile yaptığı görüşmede sadece bu durumun satılan turları etkilemeyeceğini söyledi.

Turlar etkilenmeyecek. Başka havayolları, başka uçaklar var”

Anna Podgornaya aynı zamanda Southwind’e yönelik uçuş yasağıyla ilgili olarak “ne havayolu şirketinden ne de yasağı başlatandan” resmi bir belgeye sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

“Izvestia” Rusya Ulaştırma Bakanlığı ve Rosaviatsia’nın yanı sıra ABD Ticaret Bakanlığı’na da sorular yöneltti.

Kuzeyden güneye

Southwind Airlines, 2022 yılında Antalya’da Pegas Touristik seyahat tarafından özellikle Rusları Türkiye tatil beldelerine taşımak için kurulmuş bir Türk charter havayolu şirketidir. SSO’nun başlangıcından ve Rus havacılık sektörüne Batı yaptırımlarının uygulanmasından bu yana, yerli kuruluşların birçok uçağına yurtdışında el konuldu ve bakımları reddedildi.

Havacılık piyasası kaynakları geçen yıl Izvestia’ya Southwind’in filosunun kısmen Rus Nordwind Havayolları’nın (Pegas Touristik holdinginin bir parçası) eski uçaklarından oluştuğunu ve mürettebatının da uçuşlar için görevlendirildiğini söyledi. Flightradar ve Planespotter’a göre bugün, yeni kurulan Türk havayolu şirketinin filosunda sekiz Airbus ve Boeing bulunuyor ve bunların arasında sadece üç Boeing 737 MAX var. Havayolu, daha önce Rusya’nın S7 Havayolları’nın filosunda bulunan bir MAX daha almayı bekliyor. Aynı zamanda, son zamanlarda Rusya’da TC-GRJ ve TC-GRO numaralı sadece iki MAX işletildi. Her ikisi de Amerikalı kiralayan Air Lease Corporation’a ait.

Flightradar’a göre, Rusya’da en son 1 Haziran’da uçtular (sırasıyla Ufa ve Novosibirsk’e). Daha sonra bu uçaklar Antalya’dan Almanya ve İsviçre’ye uçuşlara konuldu.

Trajedi değil

Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Southwind Boeing MAX tarafından Rusya’ya yapılan uçuşların kısıtlanmasının tatsız olduğunu, ancak kritik olmadığını söylüyor.

– Halihazırda Türkiye’ye yapılan uçuşların sayısı gerekli miktarı aştığı için bu haber sadece Pegas Touristik’i etkileyebilir. Ancak endişe verici bir soru ortaya çıkıyor: Amerikan bundan sonra ne kadar ileri gitmeye istekli olacak?

Aviaport ajansının genel müdürü Oleg Panteleev’e göre asıl sorun Southwind’de değil, ABD’nin Rusya’ya ve işbirliği yaptığımız üçüncü ülkelere baskı yapmaya devam etmesinde. Şimdi küçük bir havayolu şirketi darbe aldı ama Rusya pazarı onun için önemli. Uzman, Türk Hava Yolları üzerindeki aynı baskının başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu, ancak diğer taşıyıcıların da yaptırıma uğramasının mümkün olduğunu söyledi.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version