ABD ve NATO ülkeleri çekilirken, Türkiye’nin Afganistan’da kalması endişelere neden oluyor. Türkiye’nin Hamid Karzai Havalimanında kalmasına AB’den ilk itiraz geldi. Türkiye’nin yapısına aykırı…
11 Eylül tiyatrosuyla işgal edilen Afganistan’da ABD ve NATO birliklerinin çekilme süreci sürerken, Taliban vilayet merkezlerini tek tek ele geçirmeye başladı. ABD ve diğer NATO ülkeleri, ülkede kendileri ile işbirliği yapan Afganları kaçırma derdine düşerken, Türkiye’nin Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanını korumak üzere ülkede kalacak olması endişelere neden oluyor.
“KABİL’DE KALMAK TÜRK ORDUSUNUN YAPISINA AYKIRI”
ABD’nin isteği üzerine Kabil’de kalmayı kabul eden Türkiye’ye, Avrupa Birliği’nden (AB) ilk itiraz geldi. AB’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini Kabil görevinin, “Mevcut tehlikeler göz önüne alındığında, bu Türk ordusunun yapısına aykırı” olduğunu söyledi.
VOA’ya konuşan Pierini, “Türkiye, uluslararası operasyonlarda Müslümanların birbirine asla silah çekmesini istemiyor. Geçmişte Afganistan ve 2011’de Libya’daki operasyonlara baktığımızda da Türkiye asla muharip görev üstlenmedi. Bir yandan bakarsanız bu birinci derecede öncelikli jeostratejik öneme sahip. Diğer yandan da riskli, ama yerel düzeyde Kabil havaalanının güvenliği için siyasi bir öneride bulunuyorsunuz. Elbette Kabil havaalanı Amerika, NATO ve Batı için önemli, çünkü Afgan başkentine erişim sağlıyor” şeklinde konuştu.
“TALİBAN’IN SALDIRMASI KAÇINILMAZ”
Pierini’ye göre Kabil havaalanı Amerika, NATO ve batı ülkeleri için çok önemli. Ancak çekilmeden önce siyasi bir anlaşma sağlanamazsa, Taliban’ın Türk kuvvetlerine saldırması kaçınılmaz.
“Türkiye’nin bu işten ne kazancı olacağı? sorusuna Büyükelçi Pierini, “Türkiye risk almaya karar verdi ve NATO’yla Amerika’ya şu öneriyi sundu: Rus füzeleri satın almasından sonra NATO içindeki durumunun yeniden dengeye oturmasını istedi. Bana da sorarsanız bu füzeler, NATO sistemleriyle uyum sağlamıyor.” ifadelerini kullandı.