ABD’den 600 milyon dolarlık SİHA satışına onay

AİRLİNEYENİMANSET-Recovered-Recovered-Recovered-Recovered-Recovered

ABD’nin, Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan’a 600 milyon dolar değerinde silahlı insansız hava aracı (SİHA) satacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tayvan’a 4 SİHA ile ekipmanlarının satışının onaylandığı belirtildi.

Satılan SİHA’lar ve ekipmanlarının 600 milyon dolar değerinde olduğu vurgulanan açıklamada, “Önerilen satış, alıcının silahlı kuvvetlerini yenileme ve güvenilir bir savunma kabiliyetini sürdürme gayretlerini destekleyerek ABD’nin ulusal, ekonomik ve güvenlik çıkarlarına hizmet ediyor. Önerilen satış, alıcının güvenliğini geliştirmesi ile bölgedeki siyasi istikrarı, askeri dengeyi, ekonomiyi ve gelişimini sürdürmesinde destek olacak.” ifadeleri kullanıldı.

Bu satışın, Tayvan‘ın istihbaratını ve denetim ile keşif yeteneklerini destekleyerek savunmasını geliştireceği aktarılan açıklamada, Ada’ya yapılabilecek askeri harekatın engellenmesine yardımcı olabileceğine de dikkati çekildi.

Açıklamada, satış konusunda Kongre’nin bilgilendirildiği de kaydedildi.

Çin, Tayvan’a silah sağlayanlara yaptırım uygulayacağını duyurmuştu

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’a 21 Ekim’de 1,8 milyar dolar değerinde F-16 uçaklarında kullanılan füze ve HIMARS roket sistemlerinin, 27 Ekim’de de 2 milyar 370 milyon dolar değerinde Harpoon Kıyı Savunma Sistemi ile ilgili mühimmat ve ekipmanın satışına onay vermişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, 22 Ekim’de yaptığı açıklamada, ülkesinin, ABD tarafını planlanan silah satışlarından vazgeçmeye ve Tayvan ile askeri temasları durdurmaya çağırdığını belirterek, Çin’in, gelişmelere göre “gerekli tepkiyi” vereceğini vurgulamıştı.

Sözcü Cao, 26 Ekim’de de Çin’in ABD’nin Tayvan’a silah satışına katılan Amerikalı şahıs ve kuruluşlara yaptırımlar uygulamak için gerekli önlemleri almaya karar verdiğini açıklamıştı.

Exit mobile version