ABD’de Yeni Bir Çarpışma Tehlikesi: Kalkışta Yaşanan Korku Dolu Anlar

ABD’de Yeni Bir Çarpışma Tehlikesi: Kalkışta Yaşanan Korku Dolu Anlar

ABD’de bir kez daha kalkış yapan bir uçak, pistten geçen başka bir uçakla neredeyse çarpışıyordu. Olay, Nisan ayında İsviçre’de yaşanan bir uçuşu hatırlatıyor.

New York JFK Havalimanı’nda, dikkatli bir İsviçreli kokpit ekibinin bir felaketi önlemesi çok uzun zaman önce değildi. HB-JHD tescilli Airbus A330, 17 Nisan’da Zürih’e doğru yola çıkmıştı. LX 17 sefer sayılı uçak, kalkış için izin almış, hızlanmış ve pilotlar başka bir uçağın pisti geçtiğini fark ettiklerinde kalkışı iptal etmişlerdi.

New York Havalimanı’ndaki kontrolörler, aynı anda dört uçağa daha 4L pistini geçme izni vermişlerdi.

Orlando Havaalanı’nda benzer bir olay yaşandı. Yine kule kontrolörü, kalkış için izin vermiş ve aynı anda başka bir uçağın pisti geçmesine izin vermiştir.

Orlando’da Tehlikeli Anlar

Olay, 6 Mayıs günü Orlando Uluslararası Havalimanı’nda meydana geldi. American Airlines’ın Denver’a giden AA2473 sefer sayılı uçağı, 18L pistinden kalkış için izin almıştı. N901AA tescilli Airbus A321-200 hareket etmeye başladı. Kalkış izni verildikten 70 saniye sonra kontrol kulesi, Frontier Havayolları’na ait bir Airbus A320 Neo’ya 18L pistini geçmesi için izin verdi.

American Airlines uçağının pilotları, pistte karşıdan gelen Airbus’ı fark etmiş ve 60 knot (saatte 111 kilometre) hızla kalkıştan vazgeçmişlerdir. Kısa bir süre sonra kule kontrolörü hatanın farkına varmış ve pilotlara kalkışı iptal etmeleri talimatını vermiştir.

İletişimde Yaşanan Sorunlar

AA2473 sefer sayılı uçağın pilotları ile kontrol kulesi arasında yapılan ve artık yayınlanan telsiz görüşmesi, pilotların kontrolöre kalkışı iptal ettiklerini çünkü pisti geçen biri olduğunu bildirdiklerini göstermektedir. Ardından kule, American uçağına J taksi yolundan pisti terk etmesi talimatını verene kadar birkaç saniye boyunca hiçbir şey duyulmuyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir