ABD yargısı eski Boeing test pilotunu mahkum etmeye hazırlanıyor

boeing-test-pilotu

Wall Street Journal’ın (WSJ) Perşembe günü bildirdiğine göre, Federal savcılar, eski bir Boeing test pilotunu, iki ölümcül 737 MAX kazasından sorumlu tutulan güvenlik sorunlarıyla ilgili suçlamaya hazırlanıyorlar.

WSJ, ölümcül iki kazadan “eski bir Boeing çalışanını sorumlu tutulmasının bir ilk girişim” olacağını söylüyor.

WSJ’a göre, Mark Forkner, uçağın geliştirilmesi sırasında Boeing’in 737 MAX baş teknik pilotuydu ve Boeing ile Federal Havacılık İdaresi FAA arasında pilotların uçakları uçurmak için nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda lider temaslıydı.

2020’nin başlarında yayınlanan belgelere göre Forkner, uçakların MCAS-Manevra Karakteristiklerini Artırma Sistemi olarak bilinen hatalı uçuş kontrol sistemi hakkındaki ayrıntıları otoritelerden sakladı.

WSJ, Forkner’ın hangi suçlamalarla karşı karşıya kalacağının net olmadığını söyledi.

737 MAX, Mart 2017’de resmi olarak onaylandı, ancak Ekim 2018 ve Mart 2019’da 346 kişinin ölümüne neden olan kazaların ardından 20 ay boyunca dünya çapında yere indirildi, uçurulamadı.

MCAS yazılımı hatalarından arındırıldıktan (revize edildikten) sonra MAX’ın 2020 yılının sonlarında tekrar uçmasına izin verildi.

Boeing, düzenleyicileri yanıltma sorumluluğunu kabul etti ve belirli davaları çözmek için 2,5 milyar dolardan fazla ödemeyi kabul etti .

Adalet Bakanlığı ve Boeing, WSJ ‘a yorum yapmaktan kaçındı.

Eski baş test pilotu Forkner’ın avukatı David Gerger, Perşembe günü WSJ’dan gelen yorum taleplerine yanıt vermedi. Gerger geçmişte, bir pilot ve Hava Kuvvetleri gazisi olan Forkner’ın pilotları veya yolcuları tehlikeye atmayacağını söylemişti.

W.S.Journal daha önce savcıların Forkner ve FAA ile de ilgilenen ikinci bir eski Boeing test pilotu Patrik Gustavsson’a odaklandığını bildirmişti.

Exit mobile version