ABD VE ÇİN ARASINDA DEV İŞBİRLİĞİ

Çin ve ABD arasında sivil havacılık işbirliği imza töreni  ABD’nin Seattle kentinde yapıldı.
Çin hükümetinin ilgili birimleri ve işletmeleri, Boeing Şirketi’yle kapsamlı stratejik işbirliği ve montaj merkezinin kurulmasıyla ilgili bir dizi işbirliği belgesine imza attı.
Bunun yanı sıra, Çin havacılık piyasasında görülen uzun vadeli talepleri karşılamak üzere, Çinli havayolu şirketleriyle Boeing arasında 300 uçaklık alım anlaşması imzalandı.
Anlaşmalar arasında Boeing’in 737 tipi uçakları için Çin’de bir montaj merkezi kurması ve müşterek yatırım da yer alıyor. Böylece, Boeing ilk kez kendi ülkesi dışında bir üretim tesisi kurmuş olacak.
Söz konusu anlaşmaları değerlendiren uzmanlar, bunların sivil havacılık alanındaki Çin-ABD işbirliğinde yeni atılım niteliği taşıdığı görüşünü savundu.
Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komisyonu Genel Sekreteri Zhang Yansheng, Çin ve ABD havacılık işletmeleri arasında üst düzey işbirliğini simgeleyen adı geçen programla bu alandaki işbirliğinin daha yukarı taşındığını kaydetti. Zhang bu konuda şunları söyledi:
“Bence, büyük çaplı yolcu uçağı üretimi alanında Çin ve ABD arasında işbirliği yapılması, hem Çin piyasasının genişletilmesi hem de Çin Ticari Uçak Şirketi’nin yolcu uçağı üretimini öğrenmesi açısından çok yararlı olacak.”
Adı geçen programın Çin’de ilgili işletmeleri geliştireceğini, sivil havacılık sektörünü iletleteceğini savunan Zhang, buna karşın Çinli işletmelerin bunu yeterli görmemesi gerektiğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti:
“Yalnızca Boeing’in parça üreticisi olmakla kalmayıp, büyük çaplı yerli uçak üretmeyi de amaçlıyoruz.”
Çin’de sivil havacılık pazarı hızla gelişiyor. Air China, China Southern ve Hainan gibi önde gelen halka açık havayollarının kârlılığında bu yılın ilk yarısında yüzde 700’e yakın artışlar var.
Çin Sivil Havacılık Üniversitesi Ekonomi ve Yönetim Fakültesi Profesörü Li Xiaojin, bu kâr artışının yurtiçi talepten kaynaklandığını belirterek konu hakkındaki şöyle konuştu:
“Çinlilerin yaşam seviyesinin hızla yükseltilmesiyle birlikte, seyahatte, özellikle dış seyahatte daha fazla insan uçak tercih ediyor. Yolcu sayısının artması, doğal olarak uçak talebini arttırıyor. Farklı kuruluşların çeşitli tahminlerindeki ortak nokta, Çin sivil havacılık piyasasının 2050 yılına kadar dünyanın en büyüğü olacağı. Bu aynı zamanda Çin’in en çok yolcu uçağına sahip ülke olacağı anlamına geliyor.”
Bu açıdan bakıldığında, söz konusu anlaşmaların Çin-ABD arasında karşılıklı işbirliğinin bir meyvesi olduğunu ifade eden Li Xiaojin, son olarak şu sözleri kullandı:
“Bu yurtiçi piyasanın objektif talebi; Ayrıca, uçak satın alma Çin’in ABD’deki etkisini genişletecek.”
Exit mobile version