ABD, Suriye'yi Tomahawk füzeleri ile vurdu

Başkan Trump’ın talimatının ardından Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross destroyerlerinden ateşlenen 59 Toma Hawk füzesi, Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’nü vurdu.

ABD, Başkan Trump’ın talimatıyla Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’nü savaş gemilerinden atılan 59 füzeyle vurdu. Pentagon’da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye saatiyle 04:40’ta Akdeniz’in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye’ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu. Füzeler Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.
‘UÇAKLAR, DEPOLAR, SAVUNMA SİSTEMLERİ VURULDU’
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı” dedi. Pentagon bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarların vurulduğunu duyurdu. Trump da konuşmasında füze saldırısının Salı günü Suriye’nin Han Şeyhun kasabasında sinir gazı kullanıldığı öne sürülen saldırıya karşılık yapıldığını açıkladı. Pentagon saldırı öncesi Rusya’nın bilgilendirildiğini söyledi. Rusya’dan ise aksi yönde açıklama geldi.
NELER YAŞANIYOR
08.20 İHA’nın haberine göre Humus Valisi “Yaralıların tahliye işlemleri sürüyor ve şimdi hasarın boyutunu tahmin etmek için henüz erken. Hedeflenen hava üssünde can kayıpları var, ancak büyük miktarda fiziki hasar var.” dedi. Suriye askeri kaynaklarının ise Tuğgeneral İsa Halil İbrahim’in de aralarında bulunduğu üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğünü, 14 savaş uçağının da imha edildiğini duyurduğu iddiası var.
08.06 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu. Gözlemevi aralarında bir rütbelinin de olduğu en az 4 Suriye askerinin öldüğünü iddia etti.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN DESTEK MESAJI
08.01 Suudi Arabistan da ABD’nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.
ABD, Suriyeyi Tomahawk füzeleri ile vurdu.. Suriyeden son dakika haberleri
Şayrat üssü DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Rusya’nın Palmira’ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. ABD’nin 84 milyon dolarlık 59 füze ile vurduğu üste ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor. Suriye İnsan Hakları gözlemevi aralarında bir rütbelinin de bulunduğu en az 4 Suriye askerinin öldüğünü duyurdu.  Suriye sivil kayıplar olduğunu iddia etti. Pentagon kısa bir video ve USS Ross gemisinden fotoğraflar yayınladı.
ABD, Suriyeyi Tomahawk füzeleri ile vurdu.. Suriyeden son dakika haberleri
RUSYA’YA HABER VERİLDİ Mİ, VERİLMEDİ Mİ?
ABD’li kaynaklar saldırıdan önce bilgi verilmesi nedeniyle üssün çok kısa bir süre içerisinde boşaltıldığını açıkladı. Moskova ise kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı. Rus askeri kaynakları üssün uçaklar için uygun olmadığı sadece helikopterle için kullanılabildiğini öne sürdü.Saldırının ardından
PENTAGON’DAN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı.        Pentagon’da gazetecilere açıklama yapan Albay Davis, “Başkan’ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu.” açıklamasını yaptı. Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.  ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını ifade eden Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi.
Davis, “Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu.” şeklinde konuştu.
Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.
ABD: ÜÇ SEÇENEKTEN İKİSİ ELENDİ
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD’nin Esad rejimine ait askeri üssü hedef almasına ilişkin, “Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu’daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte.” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i Florida’da ağırlaması dolayısıyla diplomatik delegasyona başkanlık eden Tillerson, Esed rejimine ait askeri bir üssün Amerikan füzeleriyle vurulmasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
“Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı.” ifadesini kullanan Tillerson, Esed’in kendi halkına yaptıklarının kabul edilemez olduğunu belirtti.
MÜTTEFİKLERİMİZ DESTEK VERDİ
Trump’ın kendisine sunulan seçenekler arasından en doğru ve isabetli tercihi yaptığını savunan Tillerson, “Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu’daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte.” diye konuştu. Tillerson’la basın mensuplarına açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ise müzakere ve karar verme sürecinin çok sağlıklı işlediğini vurguladı.
McMaster, şunları söyledi:
“Bu tür bir kimyasal saldırı karşısında pasif kalmanın riskini de askeri bir adım atmanın risklerini de değerlendirdik. Saldırının sinir gazı olduğunun anlaşılmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyini topladık. Yeterli uzunluktaki toplantıların ve kapsamlı değerlendirmelerin ardından bu adımda karar kılındı.” Trump ile ilgili yetkililerin üç seçeneği konuştuğunu ancak Trump’ın özellikle iki seçenek üzerinde durduğunu anlatan McMaster, sonunda söz konusu askeri üssün vurulması tercihinin hayata geçirildiğini kaydetti. (Güneş)
Exit mobile version