ABD Roket Motoru Üretiminde Hızlanıyor: Yeni Anlaşmalar Kapasiteyi Artırıyor

ABD Roket Motoru Üretiminde Hızlanıyor: Yeni Anlaşmalar Kapasiteyi Artırıyor

ABD’li havacılık üreticileri, son dönemde savunma sektöründeki artan talep ve konsolidasyonun yarattığı kapasite ihtiyacı doğrultusunda roket motoru üretim kapasitelerini genişletiyor. Northrop Grumman ve Aerojet Rocketdyne gibi devler bu pazarda yıllardır lider konumdayken, artan ihtiyaçlarla birlikte Lockheed Martin ve General Dynamics gibi şirketler de sektöre yeni üretim tesisleriyle giriş yapıyor.

Yeni Anlaşmalar ve Üretim Hedefleri

Silah sanayiinin önde gelen firmalarından Lockheed Martin, Ağustos ayında General Dynamics ile SRM (katı roket motorları) üretimi için iş birliği yaptı. 2025 yılında Arkansas’taki bir General Dynamics tesisinde başlayacak bu ortak üretim, ABD Ordusu’nun hassas roket topçu sistemleri için kapasiteyi artıracak. Lockheed CEO’su James Taiclet, katı yakıtlı roket motorlarının bu üçüncü kaynağı sayesinde savunma sanayinin kabiliyetlerini hızlı bir şekilde artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Northrop Grumman ve Aerojet Rocketdyne’in Kapasite Artırma Hamleleri

Northrop Grumman CEO’su Kathy Warden, Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle ABD ve müttefiklerinin mühimmat stoklarını yenilemeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Şirket, mühimmat talebindeki artışa yanıt olarak roket motoru üretimini genişletmeyi planlıyor. Bu süreçte Aerojet Rocketdyne da 2022 yılında L3Harris tarafından satın alındıktan sonra kapasitesini genişletmeye başladı. Aerojet şu anda yılda 100.000 SRM üretimi yaparken, bu sayının artarak ABD Ordusu’nun uzun menzilli topçu sistemleri için yıllık 10.000 SRM üretimine ulaşması hedefleniyor.

Savunma Sanayinde Yeni Oyuncular ve Alternatif Kaynaklar

Lockheed Martin ve Northrop Grumman gibi devler, artan taleple birlikte pazarda alternatif kaynaklar ararken, yeni girişimciler de sektöre adım atıyor. Anduril ve Kratos gibi insansız hava aracı üreticileri, turbojet ve turbofan motor çözümleri geliştirirken, Colorado merkezli Ursa Major, Talon-A hipersonik uçuş aracına güç verecek Hadley roket motorunu geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Lockheed Martin, Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne ve General Dynamics gibi devlerin üretim kapasitelerini artırması, ABD savunma sanayinin roket motorları ve mühimmat ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmesini sağlayacak.

Exit mobile version