ABD Ulaştırma Bakanlığı, hazırladığı yeni raporda, kokpitlerdeki otonom teknolojilerin gelişmesi nedeniyle artık pilotların manuel uçuş deneyiminden uzaklaştıkları konusunda uyarıda bulundu. Raporda, pilotların uçağın manuel kontrolünü ele alma konusunda yeteneklerinin zayıfladığı ve bunun bir sorun haline gelmeye başladığı belirtiliyor.
İşte o raporda yazanlar:
“Uçak otomasyonlarındaki gelişmeler, güvenlik alanında ve pilotların görevlerinde önemli değişikliklere sebep oluyor. Verimliliği ve güveni arttırmak amacıyla geliştirilen sistemlerin, pilotların iş yükünü azaltması ile birlikte, birçok kazaya sebep olduğu da görülüyor.
Öyle ki sadece 2013 Haziran ayında Asiana Airlines 214 uçuşunda kaza yaşadı ve bu kazaların sebebi olarak pilotların beklenmedik durumlar karşısında manuel kontrolü sağlayamadıkları ortaya çıktı.
Sonuç olarak otomasyon sistemlerine olan güven, endüstri uzmanları tarafından artık endişe ile karşılanıyor ve pilotların beklenmedik anlarda uçak kontrolünü sağlama konusunda yeterli deneyim ve eğitime sahip olmadıkları düşünülüyor.” (Gizmodo)
Yorumum;
Teknolojik boyut havacılığımızı da tehdit etmektedir . Pilotlara yardımcı olunacağı düşünülüp otomasyona ağırlık verilmesi son zamanlarda ölümlü kazalara sebep olmaktadır. THY’nin Amsterdam kazasının yanısıra, Air France’nin AF-447 sefer sayılı uçağının okyanus üstünde deep stall’e uğrayarak düşmesinin baş nedeni otomasyondur. Uçak üretici firmalarının birbiri ile rekabet edebilmek için gittikce otomasyona ağırlık vermeleri pilotlarımızı sadece sistem operatörlüğü yapma boyutuna getirmekte ve olası bir otomasyon sorunu durumunda, pilotlarımıza zor anlar yaşatmaktadır. Bu çılgın teknoloji nereye kadar havacılığımızı etkiler şimdiden bilemem ama, simulatörlerin yanı sıra pilotlarımızın zaman zaman manuel uçuşlarının artırılmasında fayda var.
Sefa İnan