ABD, İsrail’e Beyrut Havaalanı’na Saldırmama Çağrısı Yaptı

ABD, İsrail’e Beyrut Havaalanı’na Saldırmama Çağrısı Yaptı

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney banliyölerinde Hizbullah hedeflerine yönelik yoğun saldırılarına devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan dikkat çekici bir açıklama geldi. ABD, İsrail’den Beyrut Uluslararası Havaalanı ve bu havaalanına giden yollar üzerinde herhangi bir saldırı düzenlememesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında, “Sadece havaalanının değil, havaalanına giden yolların da açık kalmasının büyük önem taşıdığını düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı. Bu durum, Lübnan’dan ayrılmak isteyen ABD ve diğer ülke vatandaşları için kritik bir gereklilik olarak öne çıkıyor.

Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan bir güvenlik kaynağı, İsrail Hava Kuvvetleri’nin, Beyrut’un güney banliyölerinde havaalanı yakınlarında bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların tırmandığı bu süreçte, vatandaşlarının ülkeden ayrılmalarını sağlamak için hemen hemen her gün uçuşlar düzenlemekte.

Miller, bu uçuşlarda yaklaşık 900 kişinin Lübnan’dan ayrıldığını ve ticari uçuşlardaki müsait koltukların rezerve edilmeye devam ettiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçen yaklaşık 8.500 ABD’linin Lübnan’dan ayrılma koşulları hakkında bilgi aldığı, ancak bunun tüm ABD vatandaşlarının ülkeyi terk etmek istediği anlamına gelmediği ifade edildi.

Sözcü Miller, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarının uluslararası hukuka uygunluğu konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, İsrail’den Hizbullah hedeflerini uluslararası insani hukuka uygun bir şekilde ve sivil kayıpları en aza indirecek şekilde hedef almasını beklediklerini vurguladı.

ABD, daha önce İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü saldırılarda yüksek ölü sayısını eleştirmişti. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’deki bazı eylemlerini “aşırı” olarak nitelendirirken, Washington, İsrail’in askeri operasyonlarını desteklemeye devam ettiğini duyurdu.

Savaşın, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından yoğunlaştığı Gazze Şeridi’nden Hizbullah’ın Lübnan’daki kalelerine doğru genişlediği belirtiliyor. Miller, ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırılarını desteklediğini, ancak Washington’un beklediği sonucun sınırlı askeri operasyonlar olmadığını ifade etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir