ABD Havalimanlarının Göçmen Bürolarında Sistem Arızası; Acaba Siber Atak mı?

Gümrük ve Sınır Koruma ve sosyal medyada yer alan haberlere göre, ABD’nin çeşitli havalimanlarındaki göçmenlik bürolarının bilgisayarları, yaklaşık iki saat boyunca çöktü ve yıl sonu tatilinin ardından  Birleşik Devletler’e giren yolcuların uzun kuyruklar oluşturmasına neden oldu.


İşlemci kesintisi yaklaşık 7:30 da başladı ve gümrük ajansı tarafından yapılan açıklamada, saat 9: 30’da çözüldü. Tüm havalimanlarında yolcular için normalden daha uzun bekleme sürelerinin ardından tekrar hizmet vermişti.
Yetkililer, “Şu anda hizmet kesintilerinin kötü niyetli olduğuna dair herhangi bir işaret yok” dedi. Karışıklığın hiçbir açıklaması yapılmazken, söz konusu yolcuların işlemleri alternatif prosedürler kullanılarak yapıldı.
Yurtdışından Birleşik Devletler’e giren yolcular, sosyal medya üzerinden New York’taki John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda ve Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı’nda oluşan uzun kuyrukların fotoğraflarını paylaştı.
Microsoft’un program yöneticisi olan Jessica Yang, Twitter gönderisinde, “Son bir saatte JFK Havaalanı göçmen sırasından geçebilen olmadı. Kuyrukta 100 kadar kişi var. Sistemlerin tamamen çökmüş olduğu görünüyor. Mutlu Yıllar!” dedi.
Sistem arızasından Denver Uluslararası Havaalanı dahil olmak üzere ABD’nin diğer büyük ve işlek havaalanları da etkileniyorlar. Benzer bir bilgisayar kesintisi bir yıl önce gerçekleşti.
Miami Uluslararası Havaalanı da bir Twitter gönderisiyle, “@CustomsBorder bilgisayar sorunu çözdü ve operasyonlar normale döndü. Arıza diğer ABD havaalanlarını da etkiledi. Sabrınız için teşekkürler”şeklinde bir açıklama yaptı.

ABD dışında bugün ayrıca Frankfurt Havalimanında da sabah saatlerinden itibaren bilgi işlem arızası yaşandığı haber edilmiş ve uçuşların aksayabileceğine dair yolcular uyarıldı.

Siber Atak mı?

Bugün ilk olarak ABD’nin New Orleans, Louis Armstrong Havalimanı’nda bir sistem arızası bildirilmişti.
Sistem arızasının yalnızca göçmen bürolarını hedef alarak ABD başkanı Trump’ın göçmenlere karşı uygulamaya sokmak istediği yeni gümrük uygulamaları hedef alıyor gibi görünmesi, akla arızaların siber saldırı sonucu gerçekleşmiş olma ihtimalini getiriyor.
2017’nin Mayıs, Haziran ve Eylül aylarında da havaalanlarının sistemlerinde arızalar ve elektrik kesintileri yaşanmıştı.
Özellikle 28 Eylül’de tüm dünyadaki havaalanlarının bilgi işlem sistemlerinde yaşanan arızalar ticari havacılıkta küresel bir kaosa neden olmuştu. Londra, New York, Avustralya, Paris, Washington, Singapur, Güney Kore ve Güney Afrika’da daha yoğun yaşanan saldırılar daha ziyade 100’den fazla havayolu şirketi tarafından kullanılan Altea isimli program üzerinden yaşanmıştı.
Program yapımcısı Amadeus, sorunu bir “ağ sorunu” olarak tanımlayıncaya dek, yeni bir küresel siber saldırı ihtimali üzerinde durulmuştu.
27 Haziran’da Ukrayna’da yaşanan Petya siber saldırısında, birçok devlet kurumunun infrastrüktürleriyle birlikte Ukrayna’nın en büyük havalimanı olan  Boryspil Uluslaarası Havalimanı da saldırıya maruz kalmıştı.
Bu saldırıdan önceki Mayıs ayında, WannaCry ransomware siber saldırısının kurbanları arasında havayolları, hastaneler ve üniversitelerle birlikte tüm dünyadaki bireysel bilgisayarlar vardı.
Yine 28 Mayıs’taki siber saldırıda British Airways sistemleri etkilenmiş, havayolu şirketi siber saldırıya maruz kaldıklarını açıklamıştı.
2017’nin Şubat ayında, çocuk yaşta bir bilgisayar korsanı, IŞİD saldırısının az sonrasında Brüksel Havalimanını hedef aldığını itiraf etmişti.
 

Exit mobile version