ABD Hava Kuvvetleri F-16’ları emekliye ayıracak

ABD Hava Kuvvetleri F-16’ları emekliye ayıracak

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri meşhur F-16 savaş uçaklarının yerine daha ekonomik bir alternatif istiyor. İddialara göre yeni uçağın sahaya sürülmesi için çalışmalar birkaç yıl içinde başlayacak.

ABD Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin imalatı F-16 “Savaşan Şahin” uçaklarının yerini alacak uygun fiyatlı ve ekonomik uçuş operasyon maliyetine sahip bir savaş uçağı için hazırlıklara başlayacak.

YENİ BİR SAVAŞ UÇAĞI

Chatham House Kuralı kapsamında konuşan bir yetkili, uçuş saati başına maliyeti sürdürülebilir ve işlevsel sayıda elde edilebilecek yeni bir savaş uçağı tipinin sahaya sürülmesi için önümüzdeki birkaç yıl içinde çalışmalara başlanacağını açıkladı.

ABD Hava Kuvvetleri, mevcut yedi tip savaş uçağı filosunu dörde düşürmeye kararlı görünüyor. Lockheed Martin F-35, Boeing F-15EX, uygun fiyatlı Pre-Block (Blok 25-32) ve Post-Block (Blok 40-52) F-16’lar ile insansız savaş uçaklarının kullanımına yakın gelecekte devam edilecek.

RESMİ ADIM YOK

ABD Hava Kuvvetleri şu anda bin civarında faal F-16’ya sahip ve bu uçakları farklı coğrafyalarda aktif olarak kullanıyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte, gelecekteki uçak tipi için gelişmiş radar sistemlerine sahip modellerin de değerlendirilebileceği belirtiliyor. Tüm gelişmelere rağmen ABD’nin resmi bir adım atmadığını hatırlatmakta fayda var.

F-16 Programının başladığı 1970’lerin ikinci yarısından bu yana ABD Hava Kuvvetleri için toplam 2 bin 230 adet F-16 üretildi. Aktif uçaklar arasında Block 1’den 52’ye kadar farklı modeller bulunuyor. ABD Hava Kuvvetleri’nin resmi verilerine göre şu anda 1017 adet F-16 faal olarak kullanılıyor.

Exit mobile version