ABD, Çinli Teknoloji ve Havacılık Şirketlerini Yaptırım Listesine Aldı

ABD, Çinli Teknoloji ve Havacılık Şirketlerini Yaptırım Listesine Aldı

ABD Ticaret Bakanlığı, kuantum ve nükleer enerji teknolojileri ile insansız havacılık alanlarında faaliyet gösteren 37 Çinli şirketi ihracat kontrollerine tabi tutacakları “yaptırım listesine” dahil ettiğini duyurdu.

Açıklamada, bu şirketlerin ABD’nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerinden ötürü listeye alındığı belirtildi. Listede yer alan 22 şirketin, Çin’in kuantum teknolojileri alanındaki ilerlemeleri ve ABD’deki teknolojilere erişim çabaları sebebiyle yaptırım listesine alındığı ifade edildi. Bu faaliyetlerin askeri alanda kullanılabileceği ve ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit edebileceği vurgulandı.

Açıklamada, bazı şirketlerin Çin’in nükleer programlarıyla bağlantılı olduğu ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından kontrol altındaki materyalleri bu ülkeye transfer ettikleri iddia edildi.

Bunun yanı sıra, 11 şirketin yüksek irtifa balon programı nedeniyle, 4 şirketin ise insansız hava araçları sistemlerindeki ABD menşeili ürünleri Çin ordusunun kullanımı için elde etmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, ABD’nin bu kararını eleştirerek, Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekeni yapacaklarını vurguladı.

ABD’nin ihracat kontrol listesinde yer alan şirketlere hükümetten özel izin almadan ürün veya hizmet satışı yapılamıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir