ABD, B-2 Spirit ile Yemen’de Husi Militanlarını Vurdu

ABD, B-2 Spirit ile Yemen'de Husi Militanlarını Vurdu

ABD, yer altı tesislerinde silah depolayan Husi militanlarını zayıflatmak amacıyla Yemen’deki askeri hedeflere yönelik bir bombardıman operasyonu gerçekleştirdi. Görevde, radara yakalanmama özelliğiyle bilinen Northrop Grumman B-2 Spirit bombardıman uçağı kullanıldı. Bu operasyon, B-2’nin Husi militanlarına karşı ilk kez kullanıldığı bir saldırı olarak kayıtlara geçti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, “B-2 Spirit’in konuşlandırılması, ABD’nin küresel saldırı yeteneğini ve ihtiyaç duyulduğunda her yerde hedeflere müdahale edebileceğini gösteriyor” dedi. B-2’nin, İran tarafından desteklenen Yemenli Husi örgütüne karşı kullanılması, ABD’nin bölgedeki etkisini artırma ve milis hareketlerini zayıflatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

B-2, 23 tona kadar konvansiyonel, güdümlü, nükleer bomba ya da havadan yere füze taşıyabilme kapasitesine sahip olup, radara yakalanmadan uzun menzilli operasyonlar gerçekleştirebiliyor. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı geliştirilmiş olan bu uçak, dünyadaki en pahalı askeri uçaklardan biri olarak biliniyor ve birim maliyeti yaklaşık 2,1 milyar dolar olarak belirtiliyor.

ABD, ayrıca Kızıldeniz’de Hamas’ı desteklemek amacıyla Batı gemilerine karşı hareket eden milis gruplarla mücadele yollarını araştırmaya devam ediyor. Bu operasyonların, bölgede İran’ın desteklediği milis faaliyetlerine karşı ABD’nin askeri varlığını ve gücünü sergilemek amacıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Exit mobile version