AB ülkeleri tatil sezonu öncesi seyahat sertifikası konusunda anlaşmaya vardı

ab

Avrupa Birliği ülkeleri yaz sezonunda turizmin önünü açacak seyahat sertifikasını hayata geçirme konusunda resmi olarak anlaştı. Uygulamanın detayları ise mayıs ayında Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve ulusal temsilciler tarafından müzakere edilecek.

Reuters’e konuşan iki diplomatik kaynağa göre sertifikalar aşılananların, Covid-19 geçirerek iyileşenlerin ve negatif test sonucu ibraz edenlerin Avrupa Birliği içerisinde daha kolay seyahat etmesini sağlayacak. Uygulama kapsamında aşıya erişimi mümkün olmayan ya da aşı olmayı tercih etmeyenlere karşı bir ayrımcılık yapılmaması için önlem alınacak.

Üye ülkelerin AB tarafından onaylı aşıları kabul etme zorunluluğu olacak fakat Rus yapımı Sputnik ve Çin yapımı Sinovac aşıları ile ilgili kararı üye ülkeler kendileri verebilecek.

Birliğe üye 27 ülke sertifikaların çerçevesini 2021 yazına yetiştirme sözü verdi.

Avrupa Komisyonu öneri taslağı hazırladı

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan taslakta Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan tüm aşıların otomatik olarak tanınması önerildi.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz aylarda 6 ülkeyi, zorunlu olmayan seyahatleri yasaklayacak kadar ileri giden sınırlayıcı önlemlerinin, temel AB serbest dolaşım ilkesini baltalayabileceği ve tek pazara zarar verebileceği konusunda uyarmış uygulamadan geri adım atmalarını istemişti.

Komisyon tarafından sunulan öneri, Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 salgınının sona erdiğini açıkladığı andan itibaren sertifikaların da askıya alınmasını öngörüyor.

“Sistem aracılığıyla, AB vatandaşlarının ve ailelerinin, yaz gibi erken bir zamanda dolaşım özgürlüğünü kolaylaştırmak istiyoruz.” diyen Avrupa Komisyonu’nun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, “Ayrıca, yeşil dijital sertifikayı yasal olarak AB’de yaşayan ve üye ülkeler arasında seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarını kapsayacak şekilde genişletmek için ikinci bir yasal teklifte bulunduk. Elbette daha sonraki aşamada da geliştirilecek olan yeşil Avrupa sertifikasını uluslararası standartlara uygun hale getirmek için çalışacağız.” sözleriyle sertifikanın AB ülkelerinde oturumu bulunanları da kapsayacağını dile getirdi.

Diğer yandan sertifikanın “aşı pasaportu” olmadığının altını çizen Reynders, zira aşılanmış olmanın, insanlara özgürce seyahat etme hakkı vermeyeceğinden, aşı yaptıramayan veya alamayanlara karşı ayrımcılık olacağını dile getirdi.

Havayolları şirketlerinin, yaz tatiline giden yolcuların uçağa binmesine izin vermeden önce yeni Avrupa Birliği Covid sertifikalarını kontrol edebileceği belirtildi.

“Bir havayolu şirketi check-in sırasında sertifikanın geçerliliğini basit bir şekilde doğrulayabilir.” diyen Reynders, “Ancak kapıda uzun tartışmalardan kaçınılmalı.” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’nin olmasını istediği aşı sertifikası, esas olarak kişilerin aşı olmuşlarsa nerede, hangi aşıyı ne zaman olduklarını, olmamışlarsa PCR test sonuçlarını, Covid-19 geçirmişlerse antikor oluşturup oluşturmadıkları gibi tıbbi bilgilere ait dijital verileri içeriyor.

Exit mobile version