Bu haftaki köşe yazıma başlamadan önce gazetelerde yer alan Avrupa birliğinin Çin aşısı olarak bilenen Sinovac aşısına yönelik yaptırım uygulamasını okuduğumda, geçen haftalarda yazdığım makalem aklıma geldi. Linkini verdiğim o yazımı okuduğunuzda, AB’nin bize karşı yaptığı çirkin oyunu göreceksiniz.
O yazımda, Türkiye’ye yönelik AB hamlelerini yakinen takip ettiğimden, aşılanmadan sonraki AB hamlesi için; “Tabii ki ülkemizde yapılmaya başlanan Çin Sinovac aşısına AB engeli konup, Türk yolcuların Avrupa’ya girişleri engellenmezse…” kuşkumu belirtmiştim.
https://www.airlinehaber.com/aklimizla-alay-etmeyin-don-kisotluk-yapmak/
Türkiye en yüksek gelirini Turizm kaynaklı yapmakta. Gerek otellerimiz gerekse havayollarımız için turizm çok önemli. Turizme beyaz altın, bacasız sanayi bile denebilir.
Avrupa birliği(AB) ülkeleri benim önceden hissedip korkumu dile getirdiğim AB’nin “DİJİTAL AŞI PLATFORMU” adı altında karar aldığı uygulama siyasi bir karar olup Çin Aşısı Sinovac’i onaylanmazsa, Türk insanı için başka sıkıntılar doğuracak demektir.
Sinovac aşısı AB tarafından onaylanmazsa, AB üyesi ülkelere gidebilmemiz mümkün olmaz. Düşünsenize, yurt dışına okumak için gitmeyi düşünen öğrenciler, iş insanları, ülkemizde bulunan ve Avrupa turları yapan tur şirketleri. (ETS gibi)
Bildiğimiz kadarıyla Çin Sinovac firması ürettiği İnaktif Covid-19 aşısına onay almak için AB’nin aşı onay kurumu olan EMA’ya (European Mecidines Agency) henüz başvuru dahi yapmamış. Bu aşı Çin üretimi veya inaktif olması nedeniyle değil, AB’den onay almamış bir aşı olması nedeniyle bu aşıyı olan Türk vatandaşları AB Digital Aşı Pasaportu sistemine giremediği için, AB ülkelerine kabul edilmeyecek demektir.
Sinovac, “bu benim sorunum değil” diyebilir ama, bu aşıyı kullanan Türkiye, üretici firmaya baskı yaparak bir an önce bu aşının AB onayını almalısın diye bastırması gerektiğini düşünüyorum
Geçtiğimiz Perşembe günü AB, tek tip bir Dijital Aşı Pasaportun konusunda (EU Vaccine Passport) anlaşmaya vardılar. Pasaport anlaşması yürürlüğe girdiğinde AB vatandaşları Türkiye’ye seyahat etmelerinde bazı problemlerle karşılaşabilir. AB tarafından onaylı aşıyı olanlara veya PCR Test Negatif belgesi olanlara verilecek bu aşı pasaportu AB sınırlarında, havalimanlarında, otellerde sorulacaktır. AB konsoloslukları Covid-19 nedeniyle neredeyse bir yıldır Türk vatandaşlarına vize işlemi yapmıyorlar. AB’nin korona riskli olarak tanımladığı ülkeler içinde Türkiye’de var.
AB kendi vatandaşına belki yasak koymuyor ama bir nevi “riskli bir ülkeye gidersen başına geleceklere sen katlanırsın” demek istiyor. Bu durumda AB vatandaşı doğal olarak AB üyesi olan Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan gibi güney ülkeleri tercih edecektir.
Türkiye olarak AB Dijital Aşı Pasaportu sistemine giremezsek bu, bacasız sanayimize büyük bir darbe olacaktır.
Değerli Okurlarım;
Geçen hafta yazdığım ve YÖK tarafından “Elaman” adı altında aşağılandıklarını iddia eden bu gençlerimize yardımcı olmaya çalışırken, bazıları benim hangarların içinde yaşayarak edindiğim tecrübelerimden kaynaklanan görüşlerimi tenkit ettiler. Ben ilgili yazımda yaşanacakları resmetmek yerine tribünlere de oynayabilirdim. Ancak bazılarınız tarafından eleştirileceğimi bildiğim halde hangarlarda yaşananları yazdım. Bu yazdıklarımı, ben 30 sene çalıştığım hangarın içinden, sizler ise dışından yorumlar yaptınız. Yarın öbür gün inşallah şirketlere adım atarsınız. İşte o zaman beni daha rahat anlayacaksınızdır.
Tabii ki bunlar karşılıklı görüşler olup benim uçak teknisyenliği şoven duygumdan da kaynaklanmış olabilir. Ancak, beni tekrar işe alsalar ve dile bizden ne dilersin deseler, ben yine de lisanslı ve birçok uçak tip sertifikasına haiz C/S teknisyen olarak çalışmak isterdim. Ancak sizin mühendis unvanı almanıza karşı değilim. Bu unvan havacılık sektörü dışında da işe girmeye çalıştığınızda işe yarayabilir.
Unutmamak gerekir ki, Uçağı en iyi bilen o uçakta type sertifikası almış lisanslı teknisyendir. (B1-B2-C kategori)
Hatırlarsanız, UTED derginin ilk yayınlandığı senelerde dergimiz içe değil dışa yayın yapmak üzere yayın politikası şekillendirilmişti. UTED dergi bir nevi tanıtım ve mesleğimizin önemini kamuoyuna sunmak için kullanılırdı. İnşallah gün gelir ve UTED dergi asıl görevi çelik kapılar ardında yaşanan ve yolcuların emniyetli bir uçuş gerçekleştirmesini sağlayan teknisyenlerin, ne şartlarda ve hangi ulusal veya uluslararası yetkilerle donanmış olduklarını anlatan bir yayın anlayışına kavuşur.
Kısaca; Yani hangarın içini, (yaşananları, arıza ve bakım işlemlerinin hangi şartlarda hangi tahsil kriterlerinde kişilerce yapılmasının gerçeğini) orada gece gündüz çalışanlara değil kamuoyunun dikkatine sunardık.
Hangarlarda yapılan işleri kamuoyuna ve medyaya anlatmadan nasıl mesleğimizin önemini vurgulayabiliriz ki?
Sefa bey, aydınlattığınız için teşekkürler yazılarınızı bekliyor olacağım umarım bunlar başka arkadaşlarda da farkındalık oluşturmaya yarar. İyi günler.
Tesekkürler
Sefa Bey merhaba,Bu haftaki yazınızda kısa süre önce 6356 sayılı kanunda yapılan değişikliğe vurgu yaparak sendikadan çıkıp dayanışma aidatı ödeyerek çalışma ve işyerinde sendikal rekabet yaratmanın bizler için korkulacak birşey olmadığı hatta bizlere ileriki sözleşmelerde faydalı olacağını bu konuda işten atılma korkusu veya başka çekinceleri olan diğer teknisyenler arkadaşları aydınlatmak ve cesaretlendirmek adına bahseder misiniz lütfen? Saygılarımla.
Sevgili Kardeşim; Bu hafta pass yönetmeliğindeki saçmalıkları ve Teknik AŞ nin üvey evlat muamelesine maruz bırakıldığını yazdım. Pazar gecesi koyacağım yazı hazır.6356 sayılı kanunu okudum. Haftaya değerlendirmeye calışacağım. Ancak kısa da olsa seni aydınlatayım ki sende diğerlerini aydınlat. Anayasa mahkemesinin verdiği bu karara göre toplu iş sözleşmelerinde sendikadan istifa edip dayanışma aidatı ödeyenler de sorun vardı. O sorun, Sözleşme bittiğinde geçmiş farkları dayanışma aidatı ödeyenlere vermiyorlardı. Şimdi böyle bir sorun ortadan kalktı. Dayanışma aidatı ödeyenlerde aynı üye olanlar gibi sözleşmenin uzaması nedeniyle oluşan farkları aynen alacaklar. Kısaca fark yok.
Normalde sezonun planlari Mart ayinda çoktan hazır olurdu şimdi bırakın hazır olmasını tek bi tane ne charter ne de tarifeli uçuş için konuşma bile yapılmıyor, Onur Air bu yaz ucmaz sadece Holiday Europe üzerinden bazı uçuşlar olucak gibi gözüküyor.
Sefa Bey devletten kredi gelmeyeceği dün kesinleşti bugünde başka bir banka kredi veremeyeceğini bildirdi, gecen hafta 1 ucak daha filodan çıkarıldı, ucak parçaları satılip şirket bitirilmeye devam ediyor ,ay sonu kço bitince yaz ortasına çok hızlı gireceğiz diye söylendi yayıp 3 aylık ucretsiz izine çıkaracaklar ,şimdi iflas edemiyorlar uygun ortamda iflas açıklayıp vurgunu tamamlayacaklar ,bu konuyu araştırın gerçeklerin bu olduğunu goreceksiniz Sefa Bey ,saygılar sunar iyi çalışmalar dilerim.
yeni işe giren uçak teknisyenleri için link bırakıyorum. olanaklar:nispeten daha iyi maaş.THY’nin değerinin yaklaşık 5 katı değerinde güçlü bir şirket.hiçbir krizden etkılenmeyecek güçlü bir sektör. ulaşım sorunu yok. ölüm tehlikesi, pislik,yüksekte çalışma, radyasyon,olumsuz hava koşullarında çalışma vb yaşam kalitenizi ve süresini azaltacak dış faktörler yok.bence değerlendirilmeli.https://www.a101.com.tr/kariyer
6536 sayılı kanunun 39. Maddesinin 4. Fıkrası Anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi ve bugün resmi gazetede yayınlandı. Kısaca özet geçersek sendika bize üye olmazsanız bişey alamazsınız ortadan kalkmış olup dayanışma aidatı ödeyen herkes herşeyden faydalanır ,
AB’nin bize uygulamaya çalıştığı şey siyasi ve vatandaşlarına eğer Türkiye gibi Çin aşısı kullanan ülkelere giderseniz işten çıkarılırsınız,sigortanız da geçersiz olur diyor peki bunun karşılığında biz ne yapıyoruz,AB vatandaşlarına ülkemize günü geçmiş dahi olsa kimlikle gelmelerine,9 ay çıkmadan kalmalarına, vergisiz ev,arsa almalarına izin veriyoruz ! Demek ki bizi kıskanan,gıpta edenlerin ! turistlerine,icatlarına,paralarına muhtacız,şöyle büyüdük böyle geliştik kimseye ihtiyacımız yok palavraları boşa ! Türkiye aşıyı üreten firmaya baskı yapamaz,yapsa bile anlamı yok zira AB Çin firmasına onay vermiyorum diyebilir ve baskı yapılması gereken AB ülkeleridir,onlara adam gibi sert tepki verip,kısasa kısas yapılmalıdır yok onların her şeyine muhtacız diye yapamıyorsak da kendimizi dev aynasında görüp,tabana hoş görünmek amacıyla da boşa üflenmemelidir !
Size çok teşekkür ederiz çok doğru söylüyorsunuz onur air in böyle çalışanları olduğu sürece bize cok semer vururlar
Sefa Bey Cankut beyle bizler icin tekrar konuşsanız bunun haberini yapsanız çok makbule gecer ,malum site havalimaninda portakal yiyenleri bile haber yaptı bir bizim çekiklerimizi gormedi bu konuyla ilgili bir siz varsınız.
Yaptığım suçlamalardan sonra cankut bey telefonları açmaz oldu. Aslında cankut bey ne diyecek anlamı yok. Mutlaka yine az kaldı ortaklarla görüşüyorum falan diyecektir. Bu işin çözümü çalışanlarda. Hep birlikte işi bırakın bakalım ne olacak. Çalışanlar herhangi bir eylem yapmaktan korktuğu müddetçe cankut bey ipe un sermeye devam eder
Sefa bey iyi niyetle bir yaklasim gosterdiniz. Zannca ufak bir iletisim problemi oldu. Biz sivil havacilik fakulte mezunlari sizlerin samimiyet ve desteginize inaniyoruz. Ucak bakim muhendisligi unvanini isteyen arkadaslarimiz hangardan degil uzaklasmak, aksine hangarda isi daha cok sahiplenmek istiyor. Maalesef mavi yakali calisanlar neredeyse tum memur ve diger birim calisanlari tarafindan hor ve hakir goruluyor. Bu unvan ile hangarda calisanlara karsi bu önyargi bir nebze olsin kirilir umuduyla hareket ediliyor.
havacılıkta ki diğer departmanlarda olduğu gibi teknisyenlikte de bir okul şartı yok. Ama pilotajda nasıl kalite oturmussa iyi veya kötü tekniktede oturması şart. Bir depocu veyahutta arka atölyede çalışan birisi parayla modül sinavi geçip kendisine uçak üzerinde tecrübe kaydı çıkartmamali. Sınavları özel şirketler değil sghm kendisi yapmalı. Sıkıntı burda. Bu olay geçmişte de var şimdide var. Adam uçağın u sunu bilmiyor ingilizce sıfır ama kaç yıllık teknisyen. Hasbelkader işleri rast gitmiş. O unvanı almış. Diğer yandan adam 5 yıl dirsek curutmus adam yerine koyulmuyor…
neredeyse 6000 binleri aşmış teknisyen ve teknik destek personelinin en fazla yüzde 20-30 ‘u sivil havacılık yüksek okulundan. geriye kalan arkadaşları bu kompleksili yaklaşımla yok mu sayacağız. Habomlu bedevacı vs diye aşağıladıklarınla, geçmişin hafızasını omuzunda taşıyan sivil havaclık okullarından olmayan yılların emektarlarının tecrübesi olmasa sadece işi diplomalar mı yapacak. Okulu fakülte değil 4 yıllık yüksek okul olarak kabul eden YÖK, mühendislik verilip verilmeme meselesi eğitim sisteminin konusu. Uçak yada komponent teknisyenliğinin onurunu mesleki değerini bu kabuğunu beğenmeyen civcivler gibi burun kıvırarak artıramazsınız. yazıda”UÇAĞI EN İYİ KİM BİLİR’ diye hangarda ve atelyede ter döken asıl işi yapan teknsiyene sesleniliyor. ünvan peşinde koşan içi boşaltılmış teknsiyenler üzerine alınmasın..Biz yüksek lisans yapmış doktora yapmış Uçak ve Komponent teknisyenliğimizle barışığız..bize eksilen maaşımızı mesleğimizin değerini ve yıpratılmş onurunu versinler.. onlarca hat bakımda uçak bakımda müdürlük yapmış, yurt içinde yurt dışında yöneticilik yapmış abierimiz var..şirketin seni mühendis yada müdür yapması sefa abinin konusu değil şirketin personel ve kariyer politikası.. adam bize birlik olun ünvan peşinde değil işiniz değerinin peşinde olun diyor..hatta ofislerden mühendisi indirin aşağıda iş öğrensin tecrübe kazansın diyor.. bizim 2 yıl yada 4 okul shyo paşam pırpır istiyor..oldu olacak size ayrı yemekhane ayrı bakım uçağı ayrı tulumla ayrı maaşda verelim egonu tatmin etmek için hepten bölünsün hangarlar
Modül sınavlarını Türkiye’de veremeyip easa dan verenlerin mühürleri net patatestir…. Aksini düşünen kamyoncu dur…..
Birileri de kalkmış tırnaklarıyla kazarak gelmişmis. Havacılık sektöründen başka bu kadar torpil dönen bir sektör varmı acaba. Adam torpille bı turlu geliyor tekniğe sonra 17 tane modülü herbirini hakkıyla geçmek kapaste gerektirir ama bu dedigim torpilli tayfa bı turlu yolunu bulup kopyayla ismini soyisimi yazarak veriyor Türkiye olmazsa Yunanistan orası olmazsa İtalya orası olmazsa Romanya… Sonra gelmiş buraya tırnaklarıyla kazıyarak gelmişmis…bu shyo okulları kapatılmalı hiç bir değeri yok sadece işe girmek icin işe yarıyor. Onun içinde okumaya gerek yok torpilini bulursan okul mezunlarından daha değerlisin… Bu okul mezunları da turkiyede derece yapmış kapasiteli insanlar… Vallahi yazık verilen emeklere yazık….
Abi iyisin hoşsunda hep ben biliyorum tavırların bizi yordu . Hangar’ın dışı diyorsun da bizde senelerdir bu şirket çalışanıyız . Liselisi , habomcusu bedavadan yetki,çeşit çeşit tipler derken acısını biz okul okuyan adamlar çektik . Israrla teknisyen teknisyen diyorsun . Sen hangi fabrikada 35.000 ile üniversite kazanmış üstüne dil puanı almış ve sosyokültürel açıdan bu kadar zengin teknisyen gördün ? Varsa böyle teknisyenler bizde öpüp başımızın üstüne koyalım . Şirket yeterince mesleği değersizleştirirken sende bu olanlara bu şekilde çanak tutup milleti bu hale sokma. Sektörde zaten tekel 2 tane haber sayfası var bizleride buraya küstürme . Ünvan önemli bizim için , neden 1-Şirket içi gelecek planlaması (Müdürlük vs) 2-Farklı kurumlarda çalışma 3-Farkımızın olması gerekliliği4-Emeğimizin karşılığı .
Bu okullara girerken iş garantisiyle mi giriliyor? Maalesef kötü bir dönemden geçiyoruz ve şuan için operasyonlarını gerçekleştirmeyen şirketlerin teknisyen ihtiyacı yok. İlerde durumlar düzelir ihtiyaç olur. 8-9-10 yıl evvel büyümekte olan sektörün ihtiyacını typler karşıladı ve bu insanlar şu an yetkili oldu. Yeni mezun biri ile bu kişiler arasında kıyaslama yapılamaz. Meslekte tecrübe çok önemlidir. Unutmayınız ki tecrübeli abilerinizde zamanında bu okullar yokken diğer teknik okullardan mezun olarak bu duruma geldiler. EASA FAA SHGM hiç birinde ucak bakim mühendisliği bölümü okuma zorunluluğu yok bu isi yapmak için. TECRÜBE kaydı, sınavlar, ingilizce , yetenek yeterlidir. Sizler bu okulları bir umutla okuduğunuz için öfkenizi anlıyorum fakat başkalarını tırnaklarıyla kazdığı yerden ederek başarı elde edemezsiniz.
Evet pandemi sebebiyle herkes büyük sıkıntı yaşıyor keşke olmasaydı da yeni mezun arkadaşlar çalışıyor olsaydı. Ama şu bir gerçektir ki teknisten olmak için üniversite okumak şart değil açıp yönetmelikten bakabilirler. zaten bu okulu okuyanlar gerek kredilendirme gerekse tecrübe süresinde ayrıcalık elde ediyorlar. Kalkıp TYP falan demenin gereği yok.
Ben bu bölümü seçtiğim için kafamı duvarlara vuruyorum. Yorumu gören genç kardeşlerim sakın ola mesleği allayan pullayanlara bakmayın geleceğinizi yakarsınız. 25 yaşından sonra tekrar mühendislik okumayı düşünüyorum, onca emeğim hiç oldu. 1 yıldır işsizim. Baykara teknisyen olarak basvurdum alınmadım, kapasitesi benim yarım kadar olan arkadaşım baykara mühendis olarak alındı. Ben 30 binle yerleşmeştim, o 200 bin sırala ile mekatronik okumuştu. Sefa abi teknisyenlik artık eskisi gibi değil abi. Meslek ayaklara düşmüş. Önüne geleni teknisyen yapmışlar maaşlar kuş kadar. Keşke zamanında bana bunları anlatanlar olsaydı.
Meslekte sorun yok.Bence cağın en güzel mesleği. Sorun bu mesleği yapanları birlikte kurdukları dernek veya sendikları çalıştıramamaktan kaynaklı. Üst yönetici sizin ne iş yaptığınızı ve ne zor koşullarda calıştığınızı bilemez ki. TANIRIM TANITIM TANITIM önemli. Bakın ben ne yazdım bu haftaki köşe yazımda. “Uçağı lisanslı teknisyenden başkası bilemez” dedim bir kişi hayır diyemedi ve zaten diyemeyeceğini bildiğim için yazdım. Kabahat meslektaşlarınızda
Pandemi dönemine denk gelen anadolu uni kayseri uni kocaeli uni gibi teknisyen yetişteren köklü inilerden mezun olan insanlar işsiz kaldı. Kimse sesimizi duyurmuyor sorunumuzu dile getirmiyor. Zamanında Typ ile teknisyen olmuş lise mezunu binlerce insan sektörde biz iş bulamıyoruz. Anadolu umi 2015de 30 bin sıralama ile girdim. TOEFL 85 dil puanım var. Zorunlu modüllerin hepsini verdim. Söyleyin şimdi typli sanayici mahmut abi topuğuna basa basa hangarda gezinirken benim hergün bu ülkenin bana attığı kazığın acısını çekmem hakmıdır?
Sefa bey , UTED mesleğin güzelliklerini ve hangarlarda yapılan işleri kamuoyuna anlatsın anlatmasına da 2020 yılında Kayseri, Kocaeli ve Anadolu’dan vs. mezun olup bir sürü işsiz arkadaş var ve 2021 yılında bir o kadar üstüne eklenecek. Bunlarla ilgili neler yapılmalı ? Sizce UTED birazda olsun bu sorunların farkında mı? Bizlerin sesi olacak mı? UTED Başkanı çalışanların ve yeni başlayacak arkadaşların hakkını savunma konusunda biraz geri planda mı kalıyor? Peki THY ne yapıyor? Yeni kiralanacak sıfır otomobiller için ihale…
Sefa Bey, Onurair hakkında güncel bilgi varsa aktarır mısınız? Teşekkürler.
Onur Air hakkında güncel bilgi maalesef yok. Bilgi olsa zaten anında yazarız.
Sen aşını oldun mu Başkan, sıran gelmiş olmalı:-) boş ver karneyi filan…
Eleman unvanı, bir aşağılanma değil kanun nizam tanımayan bir lobinin hukuken 2 yıllık ve teknik olmayan bölümlere verilebilecek unvanı dayatmasından ibaret bir durumdur. Neden 4+1 yıl emek veren gençler lise mezunları ile aynı kategoride olmak istesin? Türkiye sadece bakım yapılan bir ülke olarak mı kalacak? Bu okulların aviyonik ilgili bölümleri Aviyonik Mühendisi olarak yetistirilseydi bu ülkenin büyük bir ihtiyacı karşılanmaz mıydı? Ayrıca hukuki mücadelemiz sonunda kanun nizam tanımayan lobiye ödeteceğimiz tazminatlar ile o lobi keyfi hiçbir iş yapamacağını idrak edecek. Kuracağımız meslek odası ile devlet ve özel sektör istihdamı ile işsizliği sıfıra indirmek için elimizden geleni yapacağız
Macaristan da Çin aşısı oluyor onlar ne olacak ?
Haberleri bekliyoruz Sefa Bey.
Onur Air ile ilgili bir gelişme var mı?