A400M askeri nakliye uçağında ASELSAN üretimi teknolojiler kullanılıyor

a400m-ASELSAN

Dünyanın en büyük askeri havacılık projelerinden biri olan A400M askeri nakliye uçağında ASELSAN üretimi teknolojiler kullanılıyor. ASELSAN’dan atılan Twitte “A400M nakliye uçağının elektronik harp kendini koruma sisteminin bazı alt bileşenlerinin teslimatına devam ediyoruz. Ülkemize katma değer. Global projelerde en yüksek güven” denildi.

Airbus A400M dört turboprop motorlu, Avrupa ülkeleri ordularının askerî havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus tarafından tasarlanıp geliştirilen bir ulaştırma uçağı olarak dikkat çekiyor. Stratejik yeteneklere sahip bir taktik hava taşıyıcısı olarak tasarlandı. Taşıma görevinin yanı sıra, A400M uygun ekipmanla donatıldığında havadan yakıt ikmali ve tıbbi tahliye de gerçekleştirebilir.

A400M’e üretim yapan ASELSAN’ın bu başarısı da yaptığı araştırma geliştirme çalışmalarına dayanıyor.

“Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri” araştırmasına göre ASELSAN, 2021 yılında en çok Ar-Ge harcaması yapan şirket oldu. ASELSAN, 2021 yılında önceki yıla göre 2 milyar 258 milyon TL’lik artış ile 5 milyar 615 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptı.

Turkishtime Dergisi tarafından hazırlanan “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri” araştırması ASELSAN’ın Ar-Ge konusundaki liderliğini tescilledi. 2013 yılından bu yana Türkiye’deki Ar-Ge harcamalarının nabzını tutan araştırmaya göre 2021 yılında en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirket, önceki yıla göre 2 milyar 258 milyon TL’lik artış ile 5 milyar 615 milyon TL harcamayla savunma sanayinin gözbebeği ASELSAN oldu.

Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, önceki yılın Türkiye ihracat sıralamasındaki ilk 500 firma, Kamuoyunu Aydınlatma Platformunda Ar-Ge verilerini açıklayan firmalar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi olan firmalara iletilen anketlere verilen yanıtlar ile hazırlandı. Firmaların 2021 yılındaki Ar-Ge harcamaları, 2022 yılı için planlanan Ar-Ge harcamaları, Ar-Ge personel sayısı, 2021 yılında Ar-Ge merkezlerinde alınan; patent sayısı, faydalı model sayısı, tasarım tescil sayısı, marka sayısı Ar-Ge 250 araştırmasının temel datalarını oluşturdu. Ar-Ge yapan firmalar hakkında, doğru kaynaklara ve verilere dayalı araştırma, firmaların Ar-Ge performansı için güvenilir bir kaynak olarak kabul ediliyor.

AR-GE’YE 5 MİLYAR 615 MİLYON TL

2020 yılında da lider konumda olan savunma sanayinin önemli oyuncularından ASELSAN, 2021 yılında da liderlik koltuğundaki yerini korudu. ASELSAN’ın Ar-Ge yatırımları 2020’de 381 milyon TL, 2021’de 2 milyar 258 milyon TL’lik artışlar ile 2021’de 5 milyar 615 milyon TL’ye ulaştı.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Son yıllarda Ar-Ge’nin lokomotifi olan ASELSAN’ın ülkemiz Ar-Ge büyümesine liderlik etmesinde bir bölümü çığır açıcı teknolojilere dayalı Ar-Ge projelerinin payı yadsınamaz” diyerek şöyle konuştu: “Ar-Ge; mesafelerin, asker ve ekipman sayısının önemini yitirdiği, hızın ve teknolojinin merkeze yerleştiği günümüzde, ülkeler için hayati önem taşıyor. Yenilikçi bakış açısı ile kendini geliştirmeyi hedefleyen savunma sanayii şirketleri çok daha başarılı bir kurumsallaşma örneği sergileyerek küresel rekabette öne çıkıyorlar.

BEŞ BİNDEN FAZLA AR-GE PERSONELİ, SEKİZ AR-GE MERKEZİ

Bizler ASELSAN olarak bunun bilincindeyiz ve tüm çalışmalarımızda Ar-Ge’yi, inovasyonu baş tacı ediyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığımızın vizyonu doğrultusunda ASELSAN’da, hem ürün ve sistem geliştirmek için hem de kritik teknolojilerin sahibi olmak için yüksek kapasiteli insan kaynağından aldığımız gücü de harekete geçiriyoruz. İnovasyonu ve Ar-Ge’yi üretimden pazarlamaya, tedarikten yönetime kadar tüm iş süreçlerinde faaliyetlerimizin odak merkezi haline getirerek ulusal ve uluslararası alanda başarılara imza atıyoruz. Ciromuzun ortalama olarak yüzde yedisini kendi öz kaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Beş binden fazla A-Ge personelimizle, farklı yerleşkelerimizde bulunan toplam sekiz Ar-Ge Merkezi ve buralardaki alt yapı imkanlarıyla kapsamlı Ar-Ge faaliyetleri yürütmekteyiz. Ülkemizin bağımsız milli teknolojileri kazanım hedefiyle gece gündüz çalışmaya, araştırmaya, geliştirmeye devam edeceğiz.”

ASELSAN’IN BRÜT KARI DA 

geçen yılın aynı dönemine göre %60 seviyesinde artarken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla %66 artış göstererek 4,1 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı %23 olarak gerçekleşti. ASELSAN’ın net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre %83 oranında artarak 5,7 milyar TL seviyesine ulaştı. Şirketin özkaynaklarının aktife oranı %53 olarak gerçekleşti.

Exit mobile version