Başlangıçta birçok kişi tarafından niş bir uçak olarak görülen Airbus A321XLR çok sayıda sipariş topladı. Uçak, gövdenin arkasındaki yeni tip yardımcı yakıt tankı sayesinde A321neo’nun özel bir uzun menzilli versiyonu.
Normal A321neo (ve diğer A320 ailesi jetler) bir veya daha fazla Yardımcı Merkez Tankına veya ACT’ye sahip olabilir. Bu tanklar ambarda yer kaplar ve kargo kapılarından kolayca çıkarılabilir. Buna karşılık A321XLR’deki yeni Arka Merkez Tankı (RCT) uçağın yapısının bir parçası.
Bu da RCT’nin eşdeğer kapasitedeki ACT’lerden çok daha hafif. Daha da önemlisi, ambarda çok daha az yer kaplıyor. Bu durumda A321XLR operatörlerinin daha fazla bagaj ve hatta kargo ile jetin menzilinden yararlanmasına olanak tanıyor. A321XLR ayrıca diğer A321neo’lara göre brüt ağırlık artışına da sahip.
Ancak A321XLR’ye menzil kazandıran yeni yakıt tankının sertifikalandırılması zorlu bir süreç. Airbus’ın yeni yakıt tankının yere iniş durumunda güvenli kalacağını kanıtlaması gerekiyor. Bu da hem tankın güçlendirilmesi hem de gövdenin kanatla birleştiği yerde uçağın kaportasının genişletilmesi ve güçlendirilmesi anlamına geliyor.
A321XLR – Ağırlık Menzili Yiyor
Bu modifikasyonlar ağırlık artışı sağlayacak. Reuters’a göre, ağırlık artışı Airbus’ın başlangıçta planladığından daha yüksek. Modifikasyonlar 200-300 kiloluk bir artıştan ziyade 700 ila 800 kilo ekleyecek. Bu ağırlık A321XLR’ye 200 deniz mili menziline mal olabilir.
Boeing’in 757’nin üretimini yıllar önce durdurmuş olması nedeniyle bir alternatif sunmayı reddetmesi nedeniyle A321XLR sektörde tartışmasız bir model. Ancak önemli bir menzil cezası uçağın cazibesini sınırlayabilir.
Airbus, A321XLR’nin tasarımında yaptığı değişikliklerin menzil avantajı üzerinde “önemli bir etkisi olmadığını” savunuyor. Uçağın sertifikasyonu halihazırda 2024’ün ikinci çeyreğine kadar biraz geriye çekilmiş durumda. Uçak ilk kez geçen yıl Haziran ayında uçmuştu.
Airbus, A330neo’yu birçok operatöre ayrı ayrı tanıtıyor
Bazı raporlar Airbus’ın menzil kaygısı olan müşterilere daha büyük, çift koridorlu A330neo’da daha iyi fırsatlar sunmuş olabileceğini öne sürüyor. Ancak Airbus, A330neo’yu birçok operatöre ayrı ayrı tanıtıyor. Dolayısıyla bu hamlenin bir kısmının gerçekten A321XLR ile ilgili olup olmadığı net değil.
Havayolu şirketlerinin pandemiden çıkardığı derslerden biri de, çok fazla bekleme alanına sahip olmanın, değişken zamanlarda hayati önem taşıyabileceği. Ekstra menzili bozulmamış olsa bile, A321XLR’nin bazı yüksek talepli (kargo açısından) rotalarda daha büyük bir A330neo kadar uygun olmayabileceğine dair öneriler var. Bu, ikinci uçakta genellikle çok sayıda boş koltuk olsa bile geçerli.
© AirlineHaber.com
Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.