A321’in pitot tüpü böcekler nedeniyle arıza yaptı

wizz-air-pitot-tüpü

16 Haziran 2020 tarihinde Doncaster’den kalkış yapan Wizz Air’e ait A321 uçağı, V1 hızına eriştiği sırada hız göstergesi SIFIR gösterdiği için kalkıştan vazgeçme uyguladı. Pilotlar yavaş hızda bir kere daha denediler ama arıza devam ettiği için geriye döndüler. Uçak Donchaster’den yolcusuz olarak London-Stansted’e uçacaktı.

İngiliz Kaza Araştırma Kurulu (AAIB-Air Accidents Investigation Branch), 120 knot olan V1 hızına eriştikten sonra 128 knot’ta kalkıştan vazgeçildiği anlaşılınca olayı ciddi bularak araştırma açıldığını bildirdi.

Uçak pandemi nedeniyle yerde kalmıştı, ilk uçuşunu yapacaktı. Uçak yerde “uçuşa hazır” durumunda bekletiliyordu. Bekleme süresinde pitot ve static portlar kapatılmıştı, uçuşun yapılacağı günden bir gün önce sökülmüşlerdi.

Pitot Sistem flush edilince (temizleme işlemi) olaya neyi sebep olduğu anlaşıldı. Pitot tüpü içinde her biri pirinç tanesi büyüklüğünde 3 adet böcek yumurtası bulundu, yumurtalar yolu tıkamışlardı,

Uçak bu uçuştan önce 12 hafta boyunca yerde yatmıştı. Bulgu üzerine Wizz Air, AAIB’ye bir rapor vererek mevcut prosedüre revizyon yapıldığını, yerde 3 günden fazla kalan uçakların pitot ve static sistemlerinde flush  yapılmadan, uçağın sefere verilmeyeceğini bildirdi.

Exit mobile version