featured

Tıp alanında kullanılacak drone ağı Abu Dabi’de test edilmeye başlandı

1980’li yıllarda Japonya’da ticari amaçlı kullanılmaya başlanılan drone teknolojisi, bugün iş yapış şekillerini tekrardan şekillendirdi. Buna paralel olarak Abu Dabi Sağlık Bakanlığı; dünyada ilk kez tıp alanında kullanılacak drone ağını oluşturmak için BAE Sivil Havacılık Otoritesi, Abu Dabi merkezli SkyGo ve Kaliforniya merkezli Matternet ile beraber çalışmaya başladı. Projenin kontrol edilme sürecinde olduğu biliniyor.

Drone’ların tıbbi malzemeleri aktarma ve teslim etmek için kurulacak ağ, 40 drone istasyonundan oluşacak. Bunun Orta Doğu ve Şimal Afrika (MENA) bölgesindeki ilk örnek olduğu söyleniyor. Ağın 2022 senesinde oluşturulması umut ediliyor. Drone ağının acil müdahale kapsamında 24 saat emek vermesi hedefleniyor.

Projenin amacı, drone’ların şehirdeki laboratuvarlar, eczaneler, kan bankaları ve sağlık tesisleri içinde tıbbi araç-gereç, ilaç, kan üniteleri, aşı ve numuneleri güvenli bir halde aktarma etmesini sağlamak. Bu, tıbbi tesislerdeki doluluk oranlarını düşürmenin yanı sıra kontrol sonuçlarının standardını artırmaya da katkıda bulunacak. Ek olarak drone ağının karbondioksit emisyonlarını ve trafik sıkışıklığını azaltması da umut ediliyor.

Matternet CEO’su Andreas Raptopoulos mevzuyla ilgili şu şekilde konuşuyor: “Bu, dünyanın geri kalanı için, genel olarak sağlık ve cemiyet yararına drone teslimatının nasıl başarıya ulaşmış bir halde ölçeklendirileceği mevzusunda bir model olacak.” Abu Dabi Sağlık Bakanlığı Başkanı Şeyh Abdullah bin Muhammed Al Hamed ise Abu Dabi’yi MENA bölgesinde bu teknolojiyi benimseyen ve kullanan ilk kent yapmak için çalıştıklarını belirtti. Bu şehirde yaşayan insanların yararına sağlık sektörünü iyileştirecek ileri teknolojileri uygulamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir