featured

KLM’in B-777’sine kuş çarptı Girit Adası üzerinden geriye döndü

28 Şubat’ta, Amsterdam’dan kalkıp üç saat kadar uçtuktan sonra, KLM 777-200ER ın kokpit ekibi, kuş çarpması nedeniyle geri dönme kararı aldı. Uçak Amsterdam’dan Tanzanya’ya gidiyordu ancak, Yunanistan anakarasını geçtikten sonra 35.000 feet yükseklikte iken Girit Adası üzerinden geriye döndü.

Havacılıkta kalkış yaptığı havalimanına dönen uçuşlara genellikle “hiçbir yere uçmayan uçuşlar” (Flights To Nowhere) denir. Pazar günkü KLM uçuşu da, Amsterdam-Schiphol havaalanına dönmek için havada yaklaşık altı saat geçiren böyle uçuşlardan biriydi.

PH-BQD tescil isimli Boeing 777-200ER uçağı, 28 Şubat yerel saatle 09: 50’de Amsterdam’dan havalandı. Uçak, Avrupa kıtasını geçtikten sonra Akdeniz üzerinden geriye döndü ve saat 16: 11’de Amsterdam’a indi. RadarBox.com’dan alınan bilgiye göre uçak 6 saat 9 dakika havada kalmıştı.

Resimler uçuşun rotasını ve kuş çarpması nedeniyle motorun Nose Cowl’undaki çökme (dent) hasarını gösteriyor.

RadarBox.com’un Twitter gönderisine yapılan bir yorum, bu olaya verilen tepkiyi özetliyor: “…bu kuş uçağa 35.000 feet’ de mi çarptı?”

Kuşlar genellikle uçakların seyahat yüksekliğinde uçmazlar. Öyle olsaydı, çok daha fazla kuş çarpması raporu ve acil durum görürdük. Aslında çoğu kuş çarpmaları, kalkışta, kalkıştan hemen sonra veya inişten hemen önce meydana gelmektedir.

Bu kuş çarpması olayını incelerken ilgi çekici bir gerçeği öğrendik. Bazı kuşlar gerçekten de uçağın seyahat yüksekliğine yakın yükseklikte uçma yeteneğine sahip. Rüppell Akbabası (Gyps rueppellii) olarak bilinen yırtıcı kuşun maksimum uçuş yüksekliğinin 37.100 feet  (11.300 m) olduğu bildiriliyor. Bununla birlikte, bu yükseklikte uçan bu cins akbabanın yalnızca Kuzey ve Doğu Afrika’da bulunduğu görülüyor.

Bu arada, Turna Kuşu (Grus Grus) 33.000 feet  ve Çubuk Başlı Kaz (Anser Indicus) 29.000 feet yükseklikte uçabiliyor. Dahası, bunlar KLM B-777’sinin Girit adası üzerinden geriye döndüğü alanda bulunabiliyor.

B-777’nin “kuş çarpması nedeniyle geriye dönüyoruz” diye rapor ettiği  35.000 feet seyahat yüksekliği ile Turna veya Çubuk Başlı Kaz’ın bilinen maksimum yüksekliği arasında büyük bir fark var ve bu da bize halâ motora nerede kuş çarptığı hakkında tatmin edici bir cevap vermiyor.

Doğru cevap, kalkıştan 3 saat sonra geriye dönüş kararı veren pilotlarda.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ KLM 1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ KLM 3 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ KLM 2

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 4 yıl önce

    35.000’ te kuş çarpması, meteor çarpması ile aynı olasılıkta. Bu olayda muhtemelen kalkış esnasında çarpan kuşun, motor hasarının (veya belirtilerinin – artan vibrasyon, thrust kaybı vs gibi) giderek artması sonucu geri dönme kararı alınmış gibi görünüyor.

    Cevapla
  2. Kuşta oksijen maskesi varmış!!! Bu sefer şahitler şehit değil?

    Cevapla