Havacılık sektöründe tartışmalı bir konu olan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin farklı birimlerde çalışanlara verdiği ‘‘Havacılık Tazminatı’ ile ilgili olarak 1 Ağustos 2023 tarhinde sitemizde yer alan yazarımız Musa Alioğlu’nun kaleme aldığı “DHMİ, Bakanlık ile Sendika arasında kaldı-Havacılık tazminatı, kime neden verilmiyor?” başlıklı yazıya itiraz geldi.
Yazarımız, yazısında şu görüşlere yer vermişti: “Şurası kesin bir gerçek ki, alınan bu para tamamen bu işe emek veren personele verilmelidir. Tabi burada emek veren derken, kimleri kastettiğimi de belirtmeliyim.
Türkiye’de seyrüsefer diye adlandırılan faaliyeti DHMİ bünyesinde görev yapan hava trafik kontrolörleri (ATC) yerine getirmektedir. Fakat, DHMİ bünyesinde “Yapılan işte katkımız var” diyerek duruma itiraz eden hava trafik emniyeti elektronik personeli ve havacılık bilgi yönetimi (AIM) memurları da, EUROCONTROL’den DHMİ’ye gönderilen bu paradan hak talep etmekteler.
Fakat, DHMİ’nin bu konuda titiz davranması bu personeli memnun etmediği için karşı çıkıyorlar.” Sektör çalışanları adına, kısa adı TAIMA olan Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği Başkan Yardımcısı Sultan Çaltepe, yazının bu paragrafına itiraz ederek şöyle bir düzeltme gönderdi.
“Sayın Musa Alioğlu,
01.08.2023 tarihinde yazmış olduğunuz köşe yazısı yanlış bilgi içermektedir: Şöyle ki ; Türkiye de ANSP (Air Navigation Service Provider ) yani hava seyrüsefer hizmet sağlayıcısı kuruluş DHMİ- Devlet Hava Meydanları İşletmesi’dir.. Diğer ülkelerden farklı bir yapıda olan DHMİ iki temel hizmet alanında faaliyet göstermektedir. Hava seyrüsefer hizmetleri ve havaalanı işletme hizmetleri. Hava seyrüsefer hizmetleri, gerek ICAO 9083 dokümnaında gerekse EUROCONTROL Prensiplerinde belirtildiği üzere hava trafik kontrol hizmetlerini, havacılık bilgi hizmetlerini, CNS adı verilen haberleşme,seyrüsefer ve gözetim hizmetlerini, meteoroloji hizmetlerini ve SAR adı verilen Arama Kurtarma hizmetlerini içermektedir. EUROCONTROL adından da anlaşılacağı üzere “Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı” dır ve hava seyrüsefer hizmetlerinin maliyetlerini “full cost recovery” adı verilen sistemle tümüyle karşılamaktadır. Dolayısıyla Kurumumuzda personel hava seyrüsefer hizmetlerine katkısı oranında gruplara ayrılmıştır. Halihazırdaki uygulamada 1.grup olarak adlandırılan personel ATS (Air Traffic Services) yani hava trafik hizmetleri olarak geçmektedir. ATC yani hava trafik kontrol hizmetleri ATS nin sadece bir bölümünü oluşturmaktadır. Havacılık bilgi hizmetleri de bir ATS’dir. ATS ile ATC yi karıştırmamak gerekir. İkinci grup ise Common ATS diye geçmekte yani hem seyrüsefere hem işletme kısmına hizmet veren personeli içermektedir. Bu da ortak grup olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında kalan personel ise Non ATS yani hava seyrüsefer hizmetleri dışındaki personel dir ki 3.grup olarak geçmektedir. Hangi meslek grubunun nerede yer alması gerektiği bizim insiyatifimizde değildir. Kendi meslek grubumuz zaten şu anda tazminatı birinci gruptan almaktadır ve tazminatla ilgili herhangi bir talebi yoktur. Ayrıca meleğimizin adı AIM memuru değil ‘Havacılık Bilgi Yönetim Uzmanı’dır. Bu açıklama doğrultusunda yazınızdaki hatalı bilgi içeren paragrafla ilgili bu düzeltmeyi yayınlanmasını rica ederiz.. Saygılarımla, Sultan ÇALTEPE / TAIMA Başkan Yrd.”
Bir düzeltme de ben yapayım. Terminal seyrüsefer hizmetlerinin tamamı milli maliyetlere dahil edilerek havacılıl tazminatı içinde Eurocontrol tarafından KARŞILANMAMAKTADIR. Sadece ATS içerisinde yer alan ve sadece EN-ROUTE HİZMETLERİ için görev yapan ATC, AIM ve Elektronik personel giderleri karşılanmaktadır. Vermediği hizmeti verebileceğini dair sertifika alarak 1. Grup içerisinde yer alan ve tazminat miktarı hesaplanan tüm personel görece olarak fazla maaş almaktadır. PİLOT LİSANSI OLUP, PİLOT MAAŞI VE UÇUŞ TAZMİNATI İSTEMEK NE İSE BU ARKADAŞLARIN ALDIĞI VE DAHA FAZLASINI İSTEDİĞİ DURUM BUDUR. Herkesi salak yerine koymaya çalışmaktan vazgeçilsin artık. Daha fazla alsınlar, ama yalan bir algı ile değil. Zaten hizmetleri değerli, yalan dolana gerek yok..