featured

Avrupa Birliği, dijital aşı sertifikasını yaza kadar oluşturmayı planlıyor

Avrupa Birliği, dijital aşı sertifikasını yaza kadar oluşturmayı umuyor. Bu “Dijital Yeşil Sertifika”, aşılanmış ve aşılanmamış AB vatandaşlarının, karantinaya alınmaya zorlanmadan ülkeler arasında özgürce seyahat etmelerine imkan tanıyacak.

Yaz turizmi sezonu yaklaşırken üye ülkeler arasında seyahati kolaylaştırmak için Dijital Yeşil Sertifika önerildi. AB, bunun bir “pasaport” değil, virüsten temiz vatandaşların seyahatını düzene sokmak için koordineli bir sistem olduğunu vurguladı. Öneri şunları gerektirecek:

“AB Devletleri, COVID salgını sırasında serbest dolaşımı kolaylaştıracak ve seyahatin yeniden başlatılmasını destekleyecek COVID-19 aşılama, test ve iyileşme durumu için ortak, birlikte çalışabilir ve karşılıklı olarak tanınan sertifika yayınlayacak.”

Sertifika, doğum, aşılama veya test tarihleri ve benzersiz bir tanımlayıcı adı dahil gerekli bilgileri verecek. Aşı bilgisi, negatif testler ve virüse yakalanıp kurtulanlara sertifika verilecek. Bu, aşı olmayan vatandaşların da negatif bir test sonucu gerektirmeden seyahat etmelerine izin verecektir.

AB üyeleri, son birkaç aydır bazı farklı anlaşmazlıklarla birlikte aşı pasaportunu tartışmaya devam ediyor. Yunanistan da dahil olmak üzere turizme bağımlı ülkeler, seyahatlerin açılması için aşı pasaportları için yoğun şekilde baskı yaptı. Bununla birlikte, Fransa dahil olmak üzere bazı ülkeler, böyle bir sistemin aşıyı alamayan veya alamayanlara karşı ayrımcılık yapacağını iddia ettiler.

Hangi aşı türlerine izin verileceği ile ilgili tartışmalar da bir başka engel. Son teklifler üye ülkelere hangi aşılara izin vereceklerini seçme hakkı verecek. Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşıları dahil olmak üzere Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan tüm aşılar üye ülkeler tarafından otomatik olarak kabul edilecektir.

Bununla birlikte, Rusya’nın Sputnik V ve Çin’in Sinopharm aşıları da dahil olmak üzere bazı aşılar EMA tarafından onaylanmadı ancak, Macaristan gibi bazı ülkelerde kullanılıyor. AB ülkeleri, hangi aşıların tanınacağını seçebilecek. AB, üye devletlerin “izin verilmeyen aşıları tanımaya zorlanmayacağını” söylüyor.

Airlines for Europa, ACI Europe (Airpoerts Council International), ASD (Aerospace and Defence Industries Association of Europe), International Air Transport Association (IATA) gibi havacılık kuruluşları Yeşil Aşı Sertifikasına (Digital Green Certificate) tam destek verdiklerini açıkladılar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir