Bugünkü raporlar, Airbus’ın potansiyel bir A350 kargo uçağıyla ilgili havayollarının görüşlerini aktif olarak sorguladığını gösteriyor. Bu düşünce gerçekleşirse, A350F kargo pazarına başarılı bir şekilde geçiş yapan ilk karbon kompozit uçak olacak.
Boeing ve Airbus, başından beri ticari yolcu jet uçağı pazarı payları için savaştı. Ancak, tüm bu süre boyunca Airbus, Boeing’in ticari kargo uçakları pazarındaki gücünü hiçbir zaman gerçekten kırmadı.
Airbus, A330-200F’i piyasaya sürmesine rağmen, şimdiye kadar sadece 38 adet satıldı, 6 yıldır tek bir A330-200F satamadı. Yolcudan kargoya dönüşümler ile bazı işleri kazanmaya çalışsa da, kargo pazarı Boeing’in aşılmaz kalesi olmaya devam ediyor. Ama bunların hepsi değişmek üzere olabilir mi?
Reuters’deki özel raporlar bunun olabileceğini gösteriyor. Airbus’ın bir A350 kargo uçağını desteklemek için havayolu dünyasından bilgi toplama sürecinde olduğu biliniyor. E-ticaret ve küresel pandemi kapanmaları kargo pazarında bir patlamaya neden olmuşken, Airbus için kazançlı bir hamle olabilir.
Konuya aşina olanlar Reuters’e Airbus’ta bununla ilgili faaliyet olduğunu söylemelerine rağmen, yakın zamanda önemli bir gelişme pek olası değil. A350’yi bir kargo uçağına dönüştürmek, kompozit yapısı göz önüne alındığında, kolay bir iş değil.
Rakip Boeing 787 Dreamliner, benzer şekilde kompozit bir yapıya sahip ve fıçı/varil (barrel) formunda üretilmektedir. A350 ise, geliştirme aşamasında maliyetli olarak görülen bir karar olan, solid panellerden yapılmıştır. Şimdi, A350 kargo uçağı olarak uçurmak’ isteniyorsa bu, Boeing’in 787 de yapacağı işten çok daha kolay bir işi olacak.
Kompozit bir yapıda bir kargo kapısını kesmek, bir alüminyum gövdede olacağından daha zor olacaktır. Airbus bir A350 kargo uçağı ile yol alırsa, bu gelişmeye başarıyla geçen yeni teknoloji kompozit uçağında ilk olacak.
Şu anda kargo talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Şu anda yolcu uçaklarının kabin altı kargo kompartmanlarında yeterli boşluk olmadığı için, kargo fiyatları fırladı. Bu, çok sayıda havayolunun boşta duran yolcu jetlerini, hatta A350 yi bile geçici kargo taşımacılığı olarak kullanmasına yol açtı.
Ancak Airbus’ın A350’sinin başarılı olması için bu talebin bir süre daha sürmesi gerekiyor. Sonuçta, şu anda etrafta kargo uçaklarına dönüştürülmeye hazır çok sayıda ikinci el ucuz geniş gövde var. Sadece bu değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki havayolları finansal olarak mücadele ederken, pahalı yeni bir geniş gövdeli kargo jetinde kumar oynamak, öncelik listelerinin çok altında olması muhtemeldir.
Reuters, bir A350F’nin geliştirme maliyetinin 2 ila 3 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor ki, bu küçük bir miktar değil. Bir milyar dolardan fazla para kaybederek sarsılan bir Airbus’ın potansiyel bir beyaz fil için harcamayı göze alamayacağı bir para.
Kartostallarda bir A350F’i görmek heyecan verici olsa da, kesin bir açıklama yapılmadan önce çok uzun zaman geçmesi muhtemeldir.
B777F lerin yerini alabilir.