Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) dört yıllık lisans eğitimi veren havacılık bölümlerine; ‘Eleman’ unvanı verdi.
Kısaca; ülkemizde havacılık alanında nadir bölümler olan ve çoğu gencin hayalini süsleyen Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde-Motor Bölümleri mezunlarına; ‘Uçak Bakım Elemanı’ unvanı verildi.
Bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitiminin ardından, dört yıl lisans eğitimi veren Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokullarına bağlı bulunan, ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavında yüksek puanlarla öğrenci alan bu okul mezunlarına uygun görülen unvan Eleman oldu. Bu eleman(!) yetiştiren okulların yüksek lisans ve doktora programları bile var.
Teknisyeni duyduk. Teknikeri duyduk. Mühendisi duyduk da bu eleman neyin nesi oluyor bunu bir türlü çıkaramadım.
Yurtdışında bulunan üniversitelerde, eşdeğer bölümlerden mezun olan gençler, Uçak Bakım Mühendisi ya da Uçak Avionic Mühendisi ve Uçak Teknoloji Mühendisi gibi unvanlar alırken, ülkemizde bu bölümlere eleman denilmesi, hayret edilecek bir olay niteliğindedir.
YÖK, 26 Temmuz 2012 tarihli toplantısında; Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’ne; Uçak Mühendisliği, Uçak Gövde-Motor Bölümü’ne ise; Uçak Kontrol Makinisti(!) unvanı vermiş, ancak, ilerleyen aylarda bu unvanlar ‘Eleman’ olarak değiştirilmiştir. Bu unvan meselesinde sapla saman birbirine iyice karışmış görünmekte.
Ülkemiz üniversitelerinin dört yıllık teknik bölümlerinin hiç bir mezununa ‘Eleman Unvanı’ verilmediği düşünüldüğünde, Türk Sivil Havacılığını ayakta tutan, olmazsa olmaz olan bu bölüm mezunlarına böyle bir unvanın verilmesi sonucunda mezunlarının mağdur edilmesi ülkemiz adına üzücüdür. Bununla birlikte, bu bölümlerin temel seviyesinde eğitim alan iki yıllık Uçak Teknolojisi Programı mezunlarına YÖK’ün ne unvanı vereceği de ayrıca merak konusudur. Sanırım, bunlara da, mesleki literatürümüzde yer almayan bir unvan daha verilebilir!
Sevgili YÖK; Hala çözemediğiniz unvan konusunda Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Örneğin; Dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan üniversitelere baktığımızda eşdeğer ders müfredatına sahip bölümler;
Avusturalya’da Kangan Üniversitesi ve New South Wales Üniversitesi’nde Uçak Bakım Mühendisliği (Aircraft Maintenance Engineer),
Almanya’da ABD kökenli olan Embry-Riddle Havacılık ve Uzay Üniversitesinin Berlin kampüsünde Uçak Bakım Mühendisliği (Aircraft Maintenance Engineer),
Yine Avustralya Queensland Üniversitesi’nde Avionic Mühendisliği (Aerospace Avionics Engineering)-Uçak/Havacılık Elektrik-Elektronik,
Pakistan’da Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Air Üniversitesi’nde Avionics (Uçak/Havacılık Elektrik-Elektronik) Mühendisliği. Bu okulları ve oradaki havacılık sektöründe bu okul mezunlarına ne unvan verildiğini bir gözlemleyin.
Dikkat edin. Ülkemizin gençlerine ve sivil havacılık sektörümüze yazık ediyorsunuz. Siz onlara “eleman” derken, dikkat edin de bazıları da size “el aman!” demesin…
Avukat Arkadaş veya hukuku yola baş vuran arkadaşlar iletişim bilgilerinizi paylaşırmısınız
yök bu ünvanı kafasına göre vermiyor, kesinlikle de doğru bulmuyorum.Kazın ayağı öyle değil, doğru dürüst haber yapın ya da kulaktan haber ile insanları galyana getirmeyin, saygılar
Kazın ayağını biz değil Yök çizmiş. Biz sadece YÖK ün yayınladığı bilgileri yayınladık. Ne galyana getirmekten bahsediyorsunuz. Üretim haber değil alıntı haber.
Bu şirket özelleşmedikçe bu işler böyle gider. Termodinamik dersi görmüş (ben de gördüm bu arada) mail mühendisleri bu işlerin gerçek yüzünü o zaman görürler.
YÖK, Halk arasında yetersiz,embesil,liboş, kimliklililerin torpille nasırlanmış kıçlarını yerleştikleri makamın adıdır. Yüksek puanlarla 5 yıl okutup,mezun olan mühendisleri hunharca katleden bu silik grup şimdi kendi yasalarıyla eğitilen çocukları yine kendi aşağılık fikirleriyle izole etmeye çalışıyorlar.OCAKLARÌNIZA ATEŞ DÜŞSÜN…
sizde varya kendinizi ne sanıyorsunuz anlamadım? teknisyen yani işte. pilot olmak zordur yılların gider ama teknisyen öyle değildir kolay bulunur. tamam iyi kötü bir haber siteniz var diğer teknisyenler sizi tanıyor filan ama o kadar fazlası değilsiniz bunu unutmayın uçmayın. pardon unutmuşum uçamazsınız pilot değildiniz.
Şimdi bu sivil havacılık mezunu teknisyen arkadaşlar lisanslı, lisansina tipi işli, teorik olarak dökümanlara hakim,bir fiil uçak üzerinde en az 3 yıl tüm fiziki şartlarda çalışmış, ths nin en kör noktasındaki fuse undan radomuna kadar girip çıkmadığı delik kalmamış,tesellümü bilen, form yayınlayabilen,Aml sayfası kapatabilen,crs verebilen, egosu yağla kirle pasla waste ile terbiye edilmiş, karda yağmurda sıcakta tüm fiziki şartlarda çalışmış, yabancı dil yeterliliği olan, on wing olmasından mütevellit şirketlerin tüm birimleriyle koordineli çalışmayı öğrenmiş, baskı altında işini yapabilen üstüne birde bu işin lisans seviyesinde okulunu okumuş insanlar.Bunlara ünvanlarını verirlerse bunlarla uğraşılmaz.Kaliteci olmak isterler,denetmen olmak isterler,koordinatör olmak isterler,uzman olmak isterler,hoca olmak isterler,planlama mühendisi olmak isterler,satınalmacı olmak isterler, yönetici olmak isterler.Biz mi dedik gidin boşuna okuyun diye.
Bu kadar sig tartismalara ne gerek var? Herkes birbirlerine cevap yetistirme derdinde. Ulkemizde ucak muhendisi cok kaliteli cevherler var fakat maalesef imkan verilmedigi icin mesleklerini icra edemiyorlar. Onlara ucak bakimdaki kagit kurek isleri reva goruluyor.aslinda israf oluyorlar. Havacilik fakultesi veya SHYO mezunlari ise 4+1 yil okuyup ici bos bir diplomayla mezun oluyorlar.Ciddi anlamda derece yapip, muhendislik dersleri verip mezun olsalar da, herkes gibi modullerini verip lisans alabiliyorlar. Havaciliktaki sirketler lutfedip onlari teknisyen, memur, planlamaci vs olarak calistiriyor.onlarin da ittirazi tam burda. Bizlerin hicbir unvani yok ne diye 5 yil okuduk. Lise mezunundan hicbir farkimiz yok bize de ucak bakim muhendisi unvani verilsin diyorlar. Bu unvanla yine eski islerini yapmaya devam edecekler.sadece mezuniyetlerinin bir anlami olacak.
Butun bu fakulte mezunu arkadaslar, EASA B1/B2 lisanlarini almak icin modul imtihanlarini gecip, 3-5yillik tecrube kayitlariyla beraber yollayip,bos lisanlarini alsinlar.3 yildan yeni tip kursu olanlar OJT lerini tamamlayup,Ojt sertifikalarini, OJT logbookuyla,assesorlerin yetki belgeleriyle beraber, yollayip, ilk tipinizi isletin.Onumuzdeki sene coronodan sonra ,yurtdisinda duzgun bir sirketlere CV lerinizi yollayin.Guzel bir sirkete ise girincede , arkaniza bakmadan yuruyun gidin.Degerli yetkili makamlar lutfedip ne diye hitap ettiginede bakmayin.Gecen sene Avrupada 3500-4800-6000euro, korfezde 7000-14000 usd arasi maaslar.SSK da galiba(kanun degismis olabilir) 17yillik hizmeti olanlar, emekliligini isteyip, sosyal haklarini alip sirketinden erken(maassiz)ayrilabilir,ilerde yillar sonra yasi dolunca SGK ya emekli maasina basvurup,maas baglatabilir.Avrupada calistiginiz zaman hem avrupadan hem tr den emekli maasi hakkiniz dogar.?
Sıkıntı unvanı almaların da değil Sıkıntı thy ve devletin gözü maaşlarimiz da olmasi. Teknisyen kalkacak mühendis gelecek oda itü gibi okullardan.Yani bizi unvan meselesi ile kafamızı yordurup temal sorundan uzaklastirmak. Her zaman ki gibi yapabileceğimiz yapmayıp patrondan ve reis dediklerinden medet ummak. Bu nedenle sektörde yapa bileceğiniz tek şey şuan maaşlarımıza ve işlerimize sahip çıkmak. Ona sahip çıkarsak bunların hiç biri olmayacak.
Kadar başınıza taş düşsün..
Tiktokta bunlan ilgili kanpanya baslattik takipte kalin
Arkadaşlar, lütfen hakkımızı arayalım, Cimer’den YÖK ü şikayet edelim…
1-)4 yıllık sivil Havacılık mezunları mühendis ünvanı alsın 2-)Teknik eğitim fakülteliker voltasını alsın3-)Liseliler teknisyen olsun 4-)Yunan , Bulgar lisanslarının önü kapatılsın5-)Karma sınav yerine her sınav zorunlu olsun Yunan lisanslılar için6-)Geçmişte haksız lisans alanların tiz kellesi vurulsun 7-)70 Yds ( ielts , toefl karşılığı ) zorunlu olsun 8-)Mühendis ünvanlı arkadaşlarımız şeflikte takılı kalmasın yükselebilsin9-)Nöbet kalksın10-)Maaşlar insani şartlara geri dönsün11-)Kalite denetlemeleri artsın12-)Kardeşler abilerine , abiler kardeşlerine yardımcı olsun 13-)Bu sayede boş beleş kim var eleriz , standartlar yükselir işimizin kalitesi artar
Çözümü çok basit. TYP ile gelen herkese “Teknisyen” okulu bitirip gelenlerede “Uçak Bakım Mühendisi” unvanı verilmeli. Adamlar ayda üs kurma uzaydan internet dağıtma derdinde biz hala saçma sapan seyleri konuşuyoruz. Çok üzülüyorum halimize.
Nutilla denen adam bildiğin troll yahu, işini de yapmış işte, gaza gelmişsiniz, hatta diğer okullara kıyasla nispeten düşük puanla girilen okul mezunlarına da saydırmışsınız. Bir kere bu yanlış, okulun yüksek puanla öğrenci alması kaliteli öğrenci yetiştirmede tek kriteri değildir. Aksi de geçerlidir, düşük puanla girilen okuldan adam çıkmaz derseniz haksızlık edersiniz.İkincisi, yurtdışındaki “engineer” ünvanı, teknik okullarda verilen bir ünvan olup, İngiltere-Almanya-ABD için tamamen farklı öğretim sistemlerine dahildir. Bakın şu döküman size fikir verir belki: http://www.emo.org.tr/ekler/5753bf5743e138e_ek.pdf?dergi=669O nedenle, eğitim sistem ve disiplinleri bu kadar farklı iken, yurtdışında bu bizde de bu olsun demek kolaycılıktır.Ama bizdeki (THY için) tekniker-teknisyen çalışanların çoğunun, sahada bir mühendisten daha yetkin ve yerine göre de bilgili olduğunu kabul etmek gerek. Bu da memleketin, sektörden bağımsız olarak, genel sorunudur zaten.
change org da güzel bir kampanya başlamış aynı organizasyon bir de cimer de yapılırsa belki birilerinin dikkatini çeker.
Bu bölümlerden mezun biri olarak bu kadar haksızlığa uğrayan bir meslek grubu daha olamaz Türkiye’de birinci olurdu inanın böyle bir sıralama yapılsa eminim yüksek puan yap mühendislik dersleri al yok diferansiyel akışkan mekanigi aerodinamik vs vs adın elaman olsun lisans almaya kalksan çoğu anadolu fen lisesi mezunu adamları fizik modülüne bile sok muaf bile değilsin şaka gibi bir ton bir de yetki almak için yırtın aldığın maaş gördüğün muamele içler acısı şirketin ötekisi de sensin gelip burada da bir ton haksızlığa maruz kalacaksın lisansı oradan buradan parayla basanlar ofiste çay çorba takılanlar mı dersin hangi birini anlatayım bir seçim şahsen benim hayatımı mahvetti zerre hakkım var ise haram olsun diyorum hocasından tut yönetimine kadar herkes size karşı gençler bunu bilin elimde imkan olsa iş makineleri ile yıkarım o okulları insanların 5 yılını hiç etmeyin elaman olmak için 5 yıl harcamaya gerek yok bu bölüm bize ne avantaj sağlıyor diye bir sorun ise giriş demeyin yok öyle birşey inanın 4 5 ay typ yapın daha iyi .
Merhabalar, Hem Sivil Havacılık hem de Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde bulunan Uçak/Havacılık Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor Bölümleri için en uygun ve yurt dışında bile kullanılan hatta ülkemizde bazı hava yollarınca da kabul gören unvan Aircraft Maintanence Engineer, yani Uçak Bakım Mühendisidir. Bu ünvanın verilmesine karşı gelen zihniyetteki kişiler bu ülkenin ileri gitmesine, ülkenin sivil havacılıkta bu mesleklerle temsil edilmesini istemeyen kötü niyetli kişilerdir. Yurt dışında eşdeğer müfradata sahip bölüm mezunlarına Uçak Bakım Mühendisi ünvanı verilirken, ülkemizde bu ünvanın verilmemesinin nedeni nedir? Yoksa Uçak Mühendisi arkadaşlar iş bulamazlar diye mi korkuluyor. Kimse kusura bakmasın, herkes kendi işini yapsın ve aldığı eğitimin karşılığını versin. Birilerinin cebi dolacak, koltuğunu kaybedecek diye ilgili mezunlar hem ülkemizde ve hem de uluslararasında eleman gibi saçma sapan ünvanlarla temsil edilemez. Herkes biliyor bu bölümlerden mezun olan gençler sayesinde ülkemizin bütün vatandaşları; doktorlar, profesörler, bütün akademisyenler, hakimler, avukatlar, mühendisler, iş adamları, bütün devlet ve özel işletmelerde çalışanlar, hatta uçak mühendisleri uçaklarla yolculuk yapıyor. Bu kişiler uçaklarımızın uçuşa elverişli olarak uçmasını sağlıyor ve ülkemize katma değer sağlıyor. Eğer bu bölümler (4 yıllık) bu kadar değerli değilse, hadi kapatalım da bu sevgili uçak mühendislerimizin uçaklarımıza bakım yapmasını bekleyelim ve 90’ların uçak kazalarına geri dönelim, ister misiniz? Eğer bu bölümler gerekli değilse, ünvan bile verilmeyen bu bölümleri kapatın, milletin çocuklarını da rezil etmeyin. Boşa vakit ve paralarını da harcatmayın.Haydi görelim bu mezunlara bu ünvanların verilmesini engelleyen/istemeyen uçak mühendisi arkadaşlar. Kaç taneniz uçak mühendisliğini bitirip de ülkemizin uçaklarının uçması için ilgili kontrolü yapıp uçağı uçuşa hazırlıyor ve uçması için izin veriyor? Kaç taneniz gerçekten uçağı ve uçak sistemlerini tanıyor? Sonuç olarak, bazı kötü niyetli kişiler den ötürü, ülkemiz bu ünvan konusunda kendi ayağına kurşun sıkmaktadır. Yapılan yanlışın derhal düzeltilmesi gerekmektedir.
İTÜ’nün bariz kanunsuz teklifine suç duyurusunda bulunulmadığı için burada bir halt bildiğini zanneden adamı ciddiye alıp yorum yazıyorsunuz. YÖK, UGM, HEE, UEE bölümlerini Fakülte bünyesine alarak 3458 sayılı kanuna göre Mühendis unvanı vermek zorunda kalmıştır. Bu konuda hukuki başvuruların takibi bende. Buradaki Nutella da bakım eğitimi almadığı halde bakım yapılan yerde yaptığı ofis boy işini kaybedeceği için hopluyor yada bu kanunsuz unvan işinin sonsuza kadar gideceğine inandırılmış. Tavsiyem, Uçak Bakım Mühendisleri Odası kurarak bu hukuksuzluğu ve hadsizliği yapanlardan gereken hesabı sormanızdır. Hukuki olarak gerekli desteği vermeye hazırım.
Bir ülkede begin göçū varsa YÖK gibi arpalık bir kurum ve onun basında outran rezil bir okadarda embesil gūrùh insanların yer almasından olurBizler çocuklarımıza beş yıl emek verip para dökelim. çocularımız onca sıkıntı ile eziyetle Lisans diplamasını alsın kalksın iki serseri Avrupa ve dünyaIN uçak mühendisi olarak kabulettiği çocuklarımıza UÇAK BAKÌM ELEMANI ÜNVAN Vermiş.
Kendini bulunmaz hint kumaşı sanan mühendis kardeşlerim dua edin ve sıkı tutunun oturduğunuz ofis koltuğuna zira olur da Tk dan özel sektöre falan gelirseniz abi abi diye peşinde dolanacağınız adamlar teknisyen olacak bilin istedim.Yarın öbürgün ama Tk da böyle değildi teknisyene sümük muamelesi yapıyorduk diye hatırlarsın.
Üniversite sınavında 100.000 olup ıspartada uşakta ikinci öğretim mühendislik bitirenler aynı sınavda 5.000 olmuş adamın ünvanını ve kapasitesini tartıyor. Güzel ülkemden standart manzaralar.
Ne güzel sallamışlar, vay efendim bizim ne olduğumuzu iyi bilirlermiş, vay aynı dersleri almışız. Tanışıyor muyuz? Sanmam. İşte bu çok bilmiş kafa yüzünden bir yere gelmiyorsunuz. Helal spr dvm kankilettolar. Ne olduğunuzu iyice belli edin ki daha bi sağlam oturtsunlar sizi yerinize :)
Görüyorum ki bazı mühendislik mezunu arkadaşlar destek olmak yerine köstek olmaya devam ediyor. Ya arkadaşlar korkmayın kimse sizin elinizden hakederek almış olduğunuz mühendislik ünvanını almak için uğraşmıyor aksine sizinde bahsettiğiniz gibi termodinamik, lineer cebir, diferansiyel denklemler, termodinamik, akışkanlar mekaniği, mikroişlemciler vb. tarzı dersleri almak zorunda bırakıldığımız için haklı olarak ünvan davamıza sahip çıkıyoruz. Hiçbirimiz eleman olmayı hakedecek bir eğitim almadık bundan emin olabilirsiniz. Ayrıca bu okullarda mühendislik mezunu arkadaşlar yüksek lisans yaparken aynı sıralarda birlikte eğitim aldığımızı da bilin isterim. Sonuç olarak karşı durmak yerine araştırıp destek olmanız gereken bir konu.
Sırf ardını ıslak tuttuğu yöneticisi aferin desin diye, onbinlerce kişinin ekmeğiyle oynuyorlar. Sonra bir de gidip rahat uyuyorlar. Kelimeler kifayetsiz…
20 yıllık bir uçak bakım elemanı olarak yeni mezun gençlerin bu alanda önlerinin açık olduğunu düşünüyorum. Ancak Türkiye de değil. Bilindiği üzere artık EASA PART 66 lisansı modül sınavları ülkemizde de rahatlıkla yapılabiliyor ve gençler daha hızlı bu lisanslara sahip olabiliyor. Türkiye de yapmayın arkadaşlar bu mesleği, nasıl pilotlarımız dünyanın her yerinde uçabiliyorlarsa sizlerde dünyanın her yerinde rahatlıkla çalışabilir ve A/C MAINTENANCE ENGINEER olarak saygın bir iş yaparblirsiniz. Dünyanın her yerinde mesleğimizin ismi budur. Tek kural iyi ingilizce bilmektir. Sen neden gitmedin dendiğini duyar gibiyim. Ancak inanın bizim yeni başladığımız dönemlerde Uluslar arası lisanlara ulaşmak bu kadar kolay değildi. Belki yolun başında olsaydım kesinlikle durmazdım. Birde yabancı havayollarında çalışan arkadaşlarımız isteyen her arkadaşımıza öncülük edip ellerinden tutmalılar.
Yorumlara bakıyorum da mühendis arkadaşlar her zaman olduğu gibi tabi ki de hepsi için geçerli değildir kendilerini ağır calculus çözmüş ağır dif çözmüş sayfalar dolusu formül ezberlemiş olmakla övünüp, gerçek hayatta acaba ne kadarını kullanmışlardır ya da tasarlamışlardır. Küçümsediğim için değil ama şöyle bir kavram var ben müh. gerisi yalan . Ben yurt dışında üni bölümlerinde engineer bölümü ( civil engineer hariç)görmedim. Baktığımız zaman da işinde alanında kalifiye olanlara ise engineer sıfatı veriliyor ki alanında ki kabiliyiti göstermesi açısından. Velev ki bizim istediğimiz alanımız da bir uzmanlık sıfatıdır türkiye de ki karşılığı mühendisliktir. Ama yok ben mükemmelim falan deyip de komik duruma düşmeyin ders felan demeyin beraber tip kursu aldığımız müh arkadaşlarımızdan örnek vermeyeyim en basitinden. Daha da fazla çoğaltırım örnekleri zorlamayın kendinizi.
Teknisyen mühendis unvanı alacaksa 4 yıllık fakülte bitirmeli ki şuan bu unvanı alabilecek teknisyen var alamayacak olanlar var. O üniversiteyi kazanmış olan ile kazanmamış olanı bir tutarak maaş sıkalasni kazanmamış olan üzerinden değerlendirmek var. Bu ünvan konusunun arkasında ucuz iş gücü elde etmek isteyenler var. Başka türlü bir lise mezunu için buradaki maaşlar hâyâl…
ucak bakim muhendisleri odasi kurulmali tek cozum bu.yök un “elamanlari ” yok hukmundedir.
Eleman nedir yahu gözünüzü seveyim yok gecelerin yargıcı. Eleman diye bir ünvan mı var dünya üzerinde? Hayır yerinizi bilen diye yazan arkadaş da alınan derslerin ne olduğunu bilmiyor okulda belli ki. Madem eleman olacaktım bari boşu boşuna termodinamik, dif, gaz türbinli motor teorisi ne bileyim uçuş mekaniği derslerini almasaydık.
siz muhendis degilsiniz. teknisyensinizhangi muhendislik dersini aldiniztermodinamikyuksek matematikstokiyometritasarimvs vsyok mueeee
Arkadaşlar mühendislik unvanını almak için gerekli kanuni koşul, havacılık ile ilgili fakültelerdeki teknik bölümlerden mezun olmak, mühendislik fakültesi mezunu olmak yada yök’ün mühendislik unvanı verdiği yüksekokullardan birinden mezun olmaktır. YÖK’ün daha önce Yüksekokul mezunlarına da Mühendis unvanı verdiği vakidir. Zaten fakülteleye geçildikten sonra Mühendis dışında kanuni bir unvan veremeyecekleri için bu kanunsuz yola başvurup Eleman unvanını verdiler gibi duruyor. Süreç sonunda Mühendis unvanınin alınacağı kesindir. Yanlış bilirkişi raporu ve açık kanunsuzluk gerekli yerlere iletilmiştir. Uçak Bakım Mühendisleri Odası kurulmazsa tam manasıyla sorunlar çözülemez.
Sadece ünvan değil bence birçok konuda sıkıntı var. SHGM acilen bu işe el atmalı. Biz dişimizi sıkıp 4 yıl okuyup emek sarfediyoruz, daha sonra adamlar çıkıyor 6 ay işkur bağlantılı TYP eğitimi alıyor bizimle aynı kategoride oluyor! Amacım bu arkadaşları aşağılamak değil fakat arada bir fark olmalı. Madem 6 ay gibi bir sürede aynı eğitim veriliyor neden fakülte açılıyor?
Bu ünvan alınırda kadrolarda oynama olursa kankiletomun bütün gün gelip gidip sadece saat doldurduğu, 3 kuruşluk mail atma dışında bir skill sahibi olmadığı ifşa olacağı için dert edinmiş bizim davamızı. Biz bu ünvanı alırız yada alamayız ama senin ne kalifiye olduğunu çok iyi biliyoruz.
hiç açıp Havacılık/ Uçak Elektrik Elektroniği ne ders alıyor, Uçak Gövde Motor ne ders alıyor baktın mı ? Bizim aldığımız dersler kesinlikle mühendislik eğitimidir. Aksini iddia edende gram beyin yoktur.
Dislike atan kankiler, değil o okulu o bölümü kainat fakültesini (?!) birinci de bitirseniz mühendis ünvanı a la maz sı nız! Haydi gençler tyt’ye.
La sanki kendisi de Öztencere Sendikası üyesi değilmiş gibi yerinizi bilin yazmış mehendis bey
Bu hubf tek faydası işe girerken ama bu kadar çok torpilin döndüğü bir sektörde ilkokul mezunları da seninle aynı title paylaşabilir. Unvanda olmadığı için başka sektörlerde de çalışamıyorsun. Oss de bu kadar çok puan almadan teknik eğitim fakültesine gitseydik . Hem öğretmen ,hem mühendis, torpilini bulursan yetkili uçak teknisyeni de olabilirdik……
Bu hubf tek faydası sektörde iş bulurken oluyor. Yoksa hiçbir faydası yok. Bu kadar torpilin döndüğü bir sektörde ,torpilin varsa ilkokul mezunu olman yeterli uçak teknisyeni olman için. Oss deki emeğin üniversitesi deki emeğin sadece torpilin olmadığı için. Bu okullardan mezun olanlar başka sektörlerde de iş bulma imkanlari yok çünkü ünvanları yok. Oss de o kadar çok puan cekmeyip tef okusaydik. Hem ogretmen unvanı hemde mühendis unvanimiz olacaktı…..
3458 sayılı kanuna göre ilgili bölümler Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde, Uçak ve Uzay Mühendisliği ile beraber öğrenim gördükleri için Uçak Bakım Mühendisliği unvanını almalıdır. 3795 sayılı kanunda Eleman diye bir unvan olmadığından alınan karar tamamen kanunsuzdur. Bu kanunsuz kararın sebebi olanlar, bu hatayı kasti olarak yapmışlarsa bu suçtur. Bu suç, şikayete tabi değildir ve zamanaşımı yoktur. Ayrıca THY ve diğer uçak bakım şirketlerinde tasarım olmadığından Uçak Mühendisi adı altında ofis elemanı istihdam etmeye gerek yoktur.
3458 sayılı kanuna göre ilgili bölümler Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde olması ve aynı fakültede Uçak Mühendisliği ve Uzay Mühendisliği bölümleri de bulunması nedeniyle bu bölüm mezunlarına Uçak Bakım Mühendisi unvanı verilmelidir. 3795 sayılı kanunda Eleman diye bir unvan olmadığı için mevcut karar kanunsuzdur. Bu kanunsuz karar ile ilgili mecliste soru önergesi verilmiş ve gereken hukuki girişimler yapılmaktadır. Eleman kararı, İTÜ’nün bilirkişi raporuna dayanmaktadır ve yanlış bilirkişi raporu vermek suçtur.
Yök kendi başına saçma zaten yok sayın gitsin…
Mühendislik disiplinini tamamlamadan mühendis ünvanı almak isteyen arkadaşlar, diplomada Dr. Müh. Ali Veli, MBA yazsın isterseniz? Çok şahane olmaz mı? Uçak Mühendisliğini kapatalım mı? Biraz yerinizi bilin. Kaldı ki bu işte YÖK değil, o bölümden mezun olanları çalıştıracak işverenlerin parmağı olduğuna eminim ama ispatlayamam. Kim veya kimleri kastettiğimi anlamadıysanız zaten bu sektörü tanımıyorsunuz dünyadan haberiniz yok demektir.
Sefa bey konu olarak bu okullardan mezun arkadaslar hakli olmakla birlikte, sahip olmak istedikleri ünvanlarla ilgili bir sikinti var. Oncelikle kanuna gore maalesef böyle bir cozumsuzluk vardi. Almak istedikleri unvan muhendislik, buna eyvallah ama , ornek verdiginiz ulkelerde meslegimizin adi da okula bakilmaksizin zaten bu sekilde geziyor. Bu sefer bir adaletsizlik olur, sonucta muhendislik ayri bir dal. Ulkemizde suan bu uygulanirsa cok ciddi bir sektorel ayrimciliga sebep olur. bir de diger acidan bakinca meslegin teknisyen olarak isimlendirilmesi de bir o kadar yanlis. kanuna gore teknisyen lise mezunu, tekniker myo mezunu olur. Okumanin zaten para etmedigi ulkemizde umarim daha uygun bir cozum bulunur. Bir muhendis olarak gonulden desteklerim. en azindan teoride Lisans almak icin ilkokul mezuniyeti bile gerekmedigi dusundugunde, 2-3 bin dolari veren arka atelyedeki boyaci bir arkadasin bile zorlanmadan lisans alip ben ucak teknisyeniyim diye yer aldigi bir piyasada tek sorunlari bu unvan olsaydi keske arkadaslarin, özellikle THY catisi altindaki arkadaslarin..
Bu bölümlerden mezun olanların alacağı ünvan Uçak bakım veya Uçak teknoloji mühendisidir. İnşallah yetkililerde bu soruna ülkemiz havacılığı adına çözüm bulur.
Ne yazık ki liyakat sahibi insanlar olmadıkları için YÖK de en çok baskı kimden gelirse ona göre hareket ediliyor.
Thy tekniğin bizlere uyguladığı “Teknik Destek Personeli” gibi acımasız bir ünvan çeşidi daha doğmuş. İşin hilesini bulmuşlar havacılık otoriteleri bu konulara el atmalı teknisyenlerin sırtından geçinen bu kan emici zihniyetleri denetlemeli ama nasıl yapacağız bilmiyorum..
Teknisyen değilim. Fakat bu bölümden mezun olan arkadaşlara, hem şirketlerin içinde hem de yök tarafından haksız muamele yapıldığını düşünüyorum. Umarım biran önce hak ettikleri ünvanlara ve saygıya kavuşurlar.
Saçmalıkta zirve bir karar…
Mezunlarımızın profili hakkında bir görüş olması açısından örnek vermek gerekirse; liseyi okul ikincisi olarak tamamlayıp, Öss sayısal puan türünde Türkiye 1564. olarak bölümü kazandım. 1 yıl hazırlık 4 yıl lisans eğitiminden sonra ise aldığım ünvan “ELEMAN”.
YÖK bu kalıpların dışına çıkarak resmen unvan uydurmuştur. Bu ünvan sorunu ülkedeki insan kaynaklarının verimsiz kullanılmasına yol açmaktadır. Örnek verecek olursak TAİ’de var olan “ Aviyonik (Havacılık Elektrik Elektroniği) Sistem Mühendisliği” kadrosu; bu kadro için siz olsanız hangi bölüm mezunu alırsınız? Bu pozisyona yakışan bölüm nedir? Aklınıza ismi bile aynı olan Havacılık/Uçak Elektrik Elektroniği geldi değil mi. Lakin bu bölümlerde istihdam edilememekteyiz. Bu sadece bir örnek.