ANKARA’ da Trabzon basınından geziye giden isimleri ağırlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon kamuoyunda günlerdir tartışma konusu olan Yeni Havalimanı Projesi’ne ve Zigana Tüneli’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yeni Zigana Tüneli’nin 2023 yılı nisan ayı itibariyle bitirileceğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, Trabzon Havalimanı için de dış hatlar terminalinde kış aylarında çalışma yapılacağını, Yeni Havalimanı Projesi’nin ise uzun vadede yapılacağını kaydetti.
BÜYÜK PROJE UZUN VADEDE YAPILACAK
KARAİSMAİLOĞLU, “Trabzon havalimanı dış hatlar kısmında çok büyük bir sıkıntı var. Öbür projeyi rafa kaldırmadan kış döneminde dış hatlar terminaline ilave yerler yapıp, gidiş gelişi birbirinden ayıracağız. Bir yer yapıp orayı vatandaşa kazandıracağız. Normal gidiş yerine katacağız. Bir de 2-3 tane körük getirmeyi planlıyoruz. Bu geçici bir çözüm, uzun vadede büyük projeyi yapacağız. Akyazı’da düşünülmüştü ama orası olmaz. Yine mevcut yerinde. Ayrıca ilave pist yapacağız.” dedi.
ESKİ PİSTE DOKUNMADAN DAHA UZUN VE GENİŞ BİR PİST
BAKAN Karaismailoğlu, “Kış döneminde acil olarak 2023 yazına yetiştirmek için dış hatları rahatlatmamız lazım. Çok ciddi talep var. Gelmek isteyip de terminal binasını görüp gelmek istemeyen başka havayolları var. Arkadaşlar projelendiriyorlar, yaza kadar geçici bir tedbirle rahatlatmamız gerekiyor. Eski piste dokunmamıza gerek yok. Yeni pist mevcut pistten daha uzun ve geniş olacağı için eski pist ile ilgili bir şey olmayacak.” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı ve Trabzon Gazeteciler Cemiyetinin ortaklığında düzenlenen ‘Farklı Bölgelerimizi Tanıyoruz ve Tanıtıyoruz’ projesinin son durağı kapsamında Ankara’ya giden basın mensupları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette Bakan Karaismailoğlu, Trabzon kamuoyunda günlerdir tartışma konusu olan Yeni Havalimanı Projesi’ne ve Zigana Tüneli’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni Zigana Tüneli’nin 2023 yılı nisan ayı itibariyle bitirileceğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, Trabzon Havalimanı için de dış hatlar terminalinde kış aylarında çalışma yapılacağını Yeni Havalimanı Projesi’nin ise uzun vadede yapılacağını kaydetti.
Dış hatlar terminalini genişletme işlemini yeni sezona kadar yetiştirilmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Trabzon Havalimanı dış hatlar kısmında çok büyük bir sıkıntı var.
Öbür projeyi rafa kaldırmadan kış döneminde dış hatlar terminaline ilave yerler yapıp, gidiş gelişi birbirinden ayıracağız. Bir yer yapıp orayı vatandaşa kazandıracağız. Normal gidiş yerine katacağız. Birde körük getirmeyi planlıyoruz. 2-3 tane. Bu geçici bir çözüm olacak, uzun vadede büyük projeyi yapacağız. Akyazı’da düşünülmüştü ama orası artık olmaz. Yine mevcut yerinde. İlave pist yapılınca yeni alanlar ortaya çıkacak.” açıklamalarında bulundu.
YENİ PİST ESKİ PİSTTEN UZUN GENİŞ OLACAK
Trabzonspor’un ve Trabzon’un yerel dinamiklerinin onayı alındıktan sonra çalışmalara başlanacağını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Kış döneminde acil olarak 2023 yazına yetiştirmek için dış hatları rahatlatmamız lazım.
Çok ciddi talep var. Gelmek isteyip de terminal binası görüp gelmek istemeyen başka havayolları var. Arkadaşlar projelendiriyorlar, yaza kadar geçici bir tedbirle rahatlatmamız gerekiyor. Eski piste dokunmamıza gerek yok.
Yeni pist mevcut pistten daha uzun ve geniş olacağı için eski pist ile ilgili bir şey olmayacak.” şeklinde konuştu.
Bu Bakan Bey (ki kendisinin Makine Mühendisi diploması var!) hesap kitap yapmadan, boş boş konuşmayı pek seviyor. Ya da karşısındakiler nasılsa anlamaz diye meydanı boş zannedip konuşuyor….
Bakın şu anda TZX meydanda 2.650*45 mt’lik bir pist var. Kamulaştırma yapılmadan, uzatılması mümkün değil. ILS antenleri vs. zaten bu durum için yerleştirilmiş. Kalkıp bu piste paralel, 210 mt. açığına bir taksi yolu yapmaya kalksanız ona dahi yetecek arazi YOOOK!… Nerde kalmış, daha uzun bir 2. Pisti yapmak??? Ha deniz üzerine viyadük tarzında bir pist yapmayı planlıyorlarsa bu Laz Mütayitlik Procesine şapka çıkartırım.
Bakan’ın verdiği beyanatta tek doğru şey terminallerin, özellikle de dış hatlar terminalinin yetersizliğidir. Yaz aylarına TZX’e günde 20-25 arası dış hatlar seferi iniyor ve bunların arası her zaman öyle birer saat falan da olmuyor. 15-20 dakika aralıkla inenler söz konusu. Bunun üzerine bir de İstanbul’dan gelen, iç hat seferleriyle taşınan dış hatlardan gelmiş transfer yolcular var. Ve de sayıları pek az değil. Bu yolcular TZX’de pasaport işlemlerine girmiyor ama bagajlarını da dış hatlar terminalinden alıyor. Ve bütün bunlara karşılık bu terminalde sadece bir adet bagaj alım bandı varmış. Oluşan karmaşayı artık siz düşünün…
Şimdi pansuman çözüm olarak bu Dış Hatlar terminalini sadece giden yolculara ayırıp, bunun yanına gelen dış hat gelen yolcuları için bir geliş terminalciği yapacaklar. Olay bu kadardır!
Mevcut Dış Hatlar Terminali tek katlı bir yapıdır. Buraya Bakan Bey’in ifadesine göre 2-3 tane körük (teknik adı: yolcu köprüsü) nereye, nasıl ve niçin takılacakmış? Merakla bekliyorum!
Uzun lâfın kısası TZX’e ikinci ve olandan daha uzun bir pist yapılması falan hikaye!!!
Dakikada bir uçak inen kalkan sabihaya ikinci pist daha yapılmamışken, trabzona ikinci pist yapmak. Yani ne bileyim. Ne diyim.