featured

Hava Kargo taşımacılığı son ayda Covid-19 öncesi seviyesinden yüzde 9 artış gösterdi

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Şubat 2019’a göre % 9 artan talep ile hava kargo talebinin COVID öncesi seviyelerinden daha iyi performans göstermeye devam ettiğini gösteren Şubat 2021 verilerini yayınladı. Ocak 2021 seviyelerine göre büyüme 2018 seviyelerine geri döndü.

Hava kargo talebi sadece COVID-19 krizinden kurtulmakla kalmıyor, büyüyor. Pandemi öncesi Şubat 2019 seviyesinin % 9 üzerinde olan taleple, hava kargosu için temel zorluklardan biri yeterli kapasite bulmak oldu. IATA Genel Direktörü Willie Walsh, hava kargo operasyonlarını verimli bir şekilde planlayabilmek, genel iyileşme için kilit bir unsur olacak ”dedi.

Şubat 2021 Bölgesel Performansı

  • Asya-Pasifik havayolları, uluslararası hava kargo talebinin Şubat 2021’de 2019’un aynı ayına göre % 10,5 arttığını gördü. Ana küresel üretim merkezi olarak bölge, ekonomik faaliyetteki artıştan faydalandı. Bölgenin önemli uluslararası ticaret yollarının çoğundaki talep, COVID-19 öncesi seviyelere geri döndü. Bölgenin havayolları, % 77,4 ile en yüksek uluslararası yük faktörünü bildirdi.
  • Kuzey Amerikalı havayolları, Şubat 2019’a kıyasla Şubat ayında uluslararası talepte % 17,4 artış bildirdi. ABD’deki ekonomik aktivite, kilitleme kısıtlamalarının ortasında artan e-ticaret talebiyle desteklenen toparlanmaya devam ediyor. Asya-Kuzey Amerika rotasında talep Şubat 2019’a göre % 39 arttı. ABD’deki hane halklarına yapılan 1.400 $ ‘lık teşvik muhtemelen             e-ticarette daha fazla büyümeye yol açacak ve envanter seviyesi, satış hacimleriyle karşılaştırıldığında nispeten düşük kalacaktır. Uluslararası kapasite, Şubat ayında 2019’a göre % 4,4 büyüdü.
  • Avrupalı havayolu şirketleri, Şubat ayında 2019’un aynı ayına göre talepte % 4,7 artış bildirdi. Kargo talebi, Avrupa’daki yeni kapanmalardan büyük ölçüde etkilenmedi ve çalışma koşulları hava kargosu için destekleyici olmaya devam ediyor.
  • Orta Doğulu taşıyıcılar, Şubat 2019’a göre Şubat ayında uluslararası kargo hacimlerinde % 8,8 artış bildirdi. Bölgenin ana uluslararası rotaları arasında, Orta Doğu-Asya ve Orta Doğu-Kuzey Amerika, sırasıyla % 27 ve % 17 artışla en önemli desteği sağladı
  • Latin Amerikalı taşıyıcılar, Şubat ayında 2019 dönemine kıyasla uluslararası kargo hacimlerinde % 20,5 düşüş bildirdi; Bu, talebin 2019 seviyelerinde % 17,5’e düştüğü Ocak ayından itibaren bir gerilemeydi. Latin Amerika’daki hava kargo talebinin etkenleri, diğer bölgelere göre nispeten daha az destekleyici olmaya devam ediyor. Uluslararası kapasite Şubat 2019’a göre % 43,0 azaldı. Şubat 2019’a göre yaklaşık % 40 düşen Orta ve Güney Amerika pazarlarındaki zayıflık, seviyelerin % 10 arttığı Kuzey-Orta Amerika rotalarında görülen tam toparlanmanın önüne geçmeye devam etti.
  • Afrika havayollarının Şubat ayında kargo talebi, tüm bölgelerin en güçlüsü olan 2019’un aynı ayına göre % 44,2’lik muazzam bir artış gösterdi. Asya-Afrika ticaret yollarındaki güçlü genişleme, güçlü büyümeye katkıda bulundu. Şubat ayı uluslararası kapasite, Şubat 2019’a göre % 9,8 büyüdü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir