Avrupa havalimanları derneği ACI Europe (Airports Council International Europa), hava trafiğinin aşağı doğru bir helezon sarmalı içinde olduğu ve gittikçe derinleşen kriz konusunda uyarıda bulundu.
ACI Europe, Avrupa havalimanları için, Ocak ayındaki % 48 tahmininden bu yıl sonunda 2019 seviyesinin yalnızca % 36’sına ulaşacağı tahmin edilen yolcu sayılarına sahip havalimanları için azaltılmış trafik ve finansal tahminler yayınladı.
Konsey havalimanlarının bu yılki gelir kayıplarının neredeyse geçen yıl kaybedilen 30 milyar Euro’ya eşit olacağını tahmin ediyor.
ACI Europe genel direktörü Olivier Jankovec, “Bu rakamlar krizin gerilemediğini değil, yılın başından bu yana işlerin daha da kötüye gittiğini gösteriyor. En dipteki trafiğin ve çökmüş bağlantının ötesinde, Avrupa havalimanlarının finansal dayanıklılığı gün geçtikçe değişiyor. Yaz aylarında çaresizce iyileşmeye başlamamızı beklemek gerekiyor” dedi.
Jankovec, Mart ayına kadar üç ayda Avrupa genelinde yolcu trafiğinin 2019’a kıyasla % 82 azaldığını ve 2020’nin son çeyreğine göre %3 puan daha kötü olduğunu bildirdi.
Konsey, Avrupa’nın AB, İngiltere ve Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki (EEA) havalimanlarının hala düşüşte olduğunu öne sürerken, Türkiye veRusya’daki ve AB ve AEA dışındakilerin çok daha iyi durumda olduklarını öne sürdü.
AB, AEA, İsviçre ve Birleşik Krallık havalimanlarındaki trafik Ocak’ta yıllık % 85’ten Mart’ta % 89’a geriledi ve üçüncü bir Covid-19 dalgası daha sert seyahat kısıtlamalarına yol açarken çeyrek boyunca % 88 düştü. ACI Europe, özellikle İngiltere havalimanlarının çok etkilendiğini kaydetti.
Bununla birlikte, Türkiye ve Rusya’daki yolcu trafiği Ocak’ta yıllık % 59 düşüşten Mart’ta % 49 düşüşe yükseldi, bu da daha az ciddi kapanma ve kısıtlamalarla birlikte daha büyük iç pazarların bir yansımasıdır.
Avrupa’nın en yoğun beş havalimanı Türkiye ve Rusya’da idi.
Avrupa’nın en büyük havalimanlarında düşüşler, Paris-Charles de Gaulle % 82, Madrid % 81, Frankfurt % 83, Amsterdam-Schiphol % 87 ve Londra-Heathrow % 91 oldu.
ACI Europe, Nisan ayı erken verilerinin Paskalya tatillerine rağmen herhangi bir iyileşme belirtisi göstermediğini bildirdi. Yolcu trafiği Nisan ayının ilk 10 gününde Avrupa’da yıllık % 80 azalırken, AB, AEA, Birleşik Krallık ve İsviçre’de % 87 azaldı.
Pandeminin başlangıcından bu yana Avrupa’da durdurulan toplam rota sayısı Nisan ayı başlarında 8.539’a ulaşarak, bu yıl şimdiye kadar 2.000 hava rotasının daha kaybedildiğini bildirdi.