Çin’in 2 ocakta Ay’ın karanlık yüzüne indirmeyi başardığı uzay aracı Chang’e 4 ile gönderdiği pamuk tohumları filiz verdikten sonra aşırı soğuk nedeniyle dondu.
Gece sıcaklığının -170 dereceye ayda, soğuk tohumların ölümüne sebep oldu.
Keşif aracında suni bir ortamın oluşturulduğu kapalı bir kutunun içinde tutulan pamuk tohumları, Dünya’daki kontrol merkezinden verilen komutun ardından sulanarak filizlenmişti.
Çalışmayı yürüten ekibin başındaki bilim insanı Xie Gengxin, “Tohumların ölmesini bekliyorduk, kutudaki yaşam Ay gecesine dayanmazdı” dedi.
Araç, Ay’a pamuk ve patates tohumu ekili toprak, maya ve meyve sineği yumurtaları da götürmüştü. Projenin baş tasarımcısı Prof. Şie Gengşin, “Uzayda üs kurmamız açısından yardımcı olacak” dedi. Şie, uzayda pamuğun kıyafet yapımında kullanılabileceğini, patateslerin besin kaynağı olacağını söyledi.
Ay’da bir ilk
Pamuk tohumlarının filizlenmesi daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlarca gerçekleştirilse de, Çang’ı-4 tarafından yapılan bu deney, Ay üzerinde gerçekleştirilen ilk deneydi.
Chongging Üniversitesi bilim insanları insansız uzay aracıyla birlikte içinde hava, su ve toprağın olduğu 18 santimetre çapındaki bir kabın içinde pamuk, patates ve hardal ailesinden arabidopsis bitki tohumu gönderdi.
Chang’e 4 adlı uzay aracı İsveç, Alman ve Çinli bilim insanları tarafından geliştirildi. Chang’e 4’ın, Ay’ın yüzeyindeki en derin krater olan Aitken havzasında incelemeler yaparak Dünya’ya yeni görüntüler göndermesi bekleniyor.
Şinhua, uzay görevinin şu ana kadar Dünya’ya 170’e yakın fotoğraf gönderdiğini bildirdi.
Mars’a seyahat hazırlığı
Ay’da sağlıklı bitkiler yetiştirilebilmesi, uzun vadeli uzay görevlerinin ayrılmaz bir parçası olacak. Örneğin Mars’a yapılacak yolculuklar şu anki teknolojiyle 2,5 yıl sürüyor. Eğer Ay’dan başarılı şekilde ürün alınabilirse astronotlar Mars görevlerinde yiyecek tedariği için Dünya’ya geri dönmek zorunda kalmayacak.