featured

'İkinci pist' Ege'yi havalandırır

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir’deki Adnan Menderes Havalimanı’na ikinci pist yapılmasının bölge ekonomisini kanatlandıracagını söyledi. Susam, ikinci pistin tarım ürünleri kargosunda bölgeyi bir üs haline çevireceğini de ifade etti.
Bir grup ekonomi gazetecisiyle İstanbul’da bir araya gelen EGEV Başkanı Susam, Ege bölgesi olarak yaptıkları çalışmaları anlatırken, İzmir, Afyon, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir ve Uşak illerinde bir takım çalışmaların altına imza attıklarını hatırlattı.
Havacılık atağı
İzmir’in İstanbul ile karşılaştırıldığında aslında geride olmadığını ama beklenen kadar ilerlememiş olabileceğini anlatan Susam, iki yıldır düzenledikleri “Ege Ekonomik Forumu”  nda kullandıkları sloganı anımsatarak, “Ege’nin vizyonu, Türkiye’nin vizyonu” dedi. Susam, stratejilerinin de bu çerçevede ilerlediğini söyledi.
İzmir’de ve bölgede havacılık sektörünün öne çıktığını vurgulayan Susam, “Nisan ayında İzmir’de bir havacılık ve uzay sanayi etkinliği olacak. Havacılık sektörü İzmir’de giderek daha önem kazanacak” dedi.
Bölgenin tarım potansiyeline işaret eden Susam, şunları kaydetti: “Adnan Menderes Havalimanı’na ikinci pist yapılsa, tarım ürünleri kargosunda merkeze dönüşme şansı var. İzmir’i lojistikte hava taşımacılığı ile desteklemek gerekiyor.”
Enerjik strateji
İzmir ve turizm konusuna da değinen EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, “Bölgemiz deniz, kum, güneşin yanısıra kültür turizmi için önemli varlıklara sahip, Ayrıca termalde iddialı bölgeyiz. Yunanistan ile ortak destinasyon programı geliştirebiliriz” dedi.
Susam ayrıca, Türkiye’nin stratejik yatırım alanlarından enerji alanında yenilenebilir enerjinin de önemini vurgulayarak, “Bölgemiz rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji potansiyeli açısından da ön sıralarda. İzmir’de rüzgar santralları için kanat üretimi yapılıyor” şeklinde konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Bu kişi işin teknik yönlerini bil(e)meden konuşmuş:
    1) Bir havalimanında 2 pist varsa, bunların tam bağımsız çalışması için aralarında 1.300mt, yarı bağımlı çalışması için 800mt. açıklık olması gerekir; bu kesin ICAO kuralıdır. ADB’de böyle bir arazi halen mevcut mudur?
    2) Aksi halde 2. pist 1.nin “yedeği” durumundadır. Tanrı göstermesin havalimanında bir kaza-kırım olsa, zaten ihtiyaten tüm pistler kapatılır. Bunun dışında orta/uzun süreli bakım-onarımlarda, 2. pistin faydası ancak görülebilir.
    3) Bugün dünyada pekçok büyük havalimanı (örn. Londra Gatwick) tek pistle dünyanın trafiğini hallediyor. Tek pistle yılda 30 milyon yolculuk iniş kalkışı, yolcu uçuşlarının seyrek ya da sıfır olacağı 00:00-06:00 saatlerinde de kargo uçuşlarını mükemmelen halledebilirsiniz. Her uçağın, ortalama 150 kişi taşıdığını varsaysak gündelik trafik (iniş+kalkış) 30.000.000/365/150=547 olur. 06:00-24:00 arasında 18 saatte, ortalama 30 trafik: her 2 dakikada bir iniş veya kalkış! Zor ama imkansız değil!

    Cevapla