featured

THY'DE YASALAR GEÇERLİ DEĞİL Mİ? Bu Ne Perhiz, Bu ne Lahana Turşusu

Bilindiği üzere Teknik A.Ş ile Özçelik İş sendikası arasında toplu iş sözleşme görüşmeleri 3 ay sonra da olsa bitirildi. Sözleşme süresince Airlinehaber olarak Teknik A.Ş çalışanlarının yanındaydık.
Tabii ki çalışanlar kadar şirket ve sendika yönetimleri de yasalar çerçevesinde görev yapar ve karar verirler. Hal böyleyken,sözleşme sonrasında yaşananlar,kanun maddeleri ile ters düşüyor.
Örneğin;

 6536 sayılı Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununun 25. maddesinde aşağıdaki fıkra mevcut:

“(2) İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamaz. Ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında toplu iş sözleşmesi hükümleri saklıdır.”

Bu maddeyi, şirket ve sendika yönetimleri okumuyor mu yoksa biz mi okuduğumuzu anlayamıyoruz birlikte karar verelim. 
Bir okur yazar olarak benim anladığım, işverenin, çalıştırdığı işçiler arasında sendika üyesi olup olmadığına veya yetki almış sendikaya mı üye yoksa aynı iş kolunda bir başka sendikaya mı üye ona bakılmaksızın, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından ayrım yapılamaz deniyor. (Bu madde THY içinde geçerli) Ve devamında Ücret,ikramiye ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında ise toplu iş sözleşmesi hükümleri geçerli deniyor.
Yani toplu iş sözleşmesinden faydalanmak için aracı kuruma (sendikaya) üye değilsen de dayanışma aidatını vereceksin kardeşim deniyor gibi…
Haklılık payı olabilir.  Sendikalar babasının hayrına çalışacak değiller ya. Bu da bir nevi iş kolu. Çalışanlar için aylarca uğraşıp,işverenle birbirine girip kavga dövüş sonucunda hak arıyorlar(!)
Bu nedenle, eyyy çalışan, biz  üyemiz için çalışırken sen üye olmadan bu haklardan faydalanamazsın. Faydalanmak istiyorsan dayanışma aidatımızı ödeyeceksin. Aksi takdirde seni aylarca uğraşıp didinerek aldığım haklardan faydalandırmam diyor.  eeeeee ne demeli haklılar…
Buraya kadar anladık. Şimdi de işveren de konuyu anlasın diye yazıyorum.
Eyyyy işveren; Sen de işçiler gibi yasalara uymak zorundasın. Ayrıcalığın falan yok. Yasayı sen de oku ve sendikaya de ki, Eyyy sendika benim çalışanım sana dayanışma aidatı  ödüyorsa yani sizin emeğinizin karşılığını veriyorsa sen ve ben onu alınan haklardan ayrı tutamayız.
Yasa ne diyorsa birlikte ona uyacağız…
Şimdi bana gelen maillerden bir örnek vereyim. Çalışan diyor ki;  ben dayanışma aidatımı eksiksiz ödüyor ve her dönemde İnsan kaynakları birimine bildirdiğim halde, 6. Dönem TİS’deki 5.000 lirayı alamadım. Zira Yönetim, ‘Özçelik-İş Sendikasına üye olmayan personele imza ücreti ödememe’ yönünde karar almış. Haydaaaaa…..
Bu ne perhiz, bu ne lahana Turşusu?
Sayın İşveren; Yukarıdaki yasa Türkçe ve sizlerde benim gibi en azından okur yazarsınız. 
Çalışan sizi mahkemeye verse %100 kazanır ama buna ne gerek var ki? Çalışan sizi haklı olarak mahkemeye verince de, “vay efendim sen bizi nasıl mahkemeye verirsin diye adamın başının etini yersiniz.” Mobing yaparsınız sonra da verimsiz der kapıya korsunuz. 
Bu yaşamda sizlere bir şey olmazda, diğerine inanıyormusunuz onu da bilemem tabi. İnanıyorsanız yandınız ki hem de ne yanma…
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

22 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Biz teknisyenler işi gücü bırskmıs beddua etmeye başlamısız. Bedduayla başkanı müdürü falan dize getirmeyi düşünüyorsunuz herhalde.
    Önce başteknisyen şirketin verdiği hakları ( mazeret , sakal bırakabılmek vs gibi) kısıtladıgında ses çıkarın. Müdüre başkana daha var.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Taşeron içinde geçerli değil mi bu kanun sendika taşeron lara hiç sahip çıkmıyor cenaze namazına gelince hepsine giderim inşallah ve hakkımı helal etmiyorum.

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    İnşallah hak yolunu bulur herzananda bulmuştur…bu hakka girenler vebalini odeyemezler…işçinin hakkı yenirmi 2 kuruş veriyorlar onuda yok üyesi yol değilsin yok dayanışma odemissin koskoca şirketin düştüğü düşürüldüğü duruma bak yazık…
    Hepsi senin işcin işte ayrı gayrı varmı…sonrada iş barışı aidiyet duygusu bekle..anket yap yüzde 100 çıksın bizde yedik..

    Cevapla
  4. Her zamanki teknisyen haklarini savunmama durumu. Biz ne yazık ki alıştık. Kabul etmek zorunda oldugumuz haklara alışır olduk. Herseyi az verirler ve onu elinden almak icin uğraşırlar. Havacılıkta kanunlar kan ile yazılırmış inş o raddeye gelmeyiz.

    Cevapla
  5. Uye gibi ucret kesilip sonrasinda edinilen haklardan faydalandirilmamak etik olmamakla birliktikte haksizliktir.

    Cevapla
  6. Dayanisma aidat alip neden odenmiyo bu haklar….

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Yapılan haksızlık ayıp bişe.

    Cevapla
  8. Türk yaya yolları teknisyeni ni ne zaman mağdur etmemiştir ki.Teknisyenlerden öz veri istiyorlar, fakat hak yiyip bunu ne yüzle istiyorlar bilmiyorum.Yuzsuzluk yapıyorlar.Ne kadar ekmek o kadar köfte.Kanun yok ,yasalara uymak yok.Ben anlamıyorum bir anket yapıyorlar yüzde 70 memnun çıkıyor.Kim memnun.Ciksin soylesin neyinden memnun.Allaha şükür ekmeğimizi kendi emeğinize kazanıyoruz ama biraz insaf.

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Şiiiiişşşttt la teknikciler hani istifa ediyordunuz delikanlılık tasliyodunuz hat bakım mekanik birbirinizi yiyodunuz noooldu sesiniz kisildi korktunuzmu yavuzdan yada fazildan :))) siz görün şimdi hava işin anlaşmasını sonra ağlarsınız sefa abinize ilker beye söylede bizede versin noolur diye..

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Fitneyi bırakın size bi faydası olmaz :) teknikteki arkadaşlar korka korka hakkını aramaya çalıştı . Bu korkan adamın eli takım tutuyor. En kötüsü İngilizce yazıp konuşuyor . En kötüsü icao lisansına sahip. Yüzde 90ı dışarıda aynı işi yapabilecek kapasitede ve her sene on civarında bağımsız denetleme geçiriyor . Yerine başkasını koymak ortalama 5 sene sürüyor. eğitimlerinin günlük maliyeti 180 euro . Adam saati 120 Euro’ya müşteriye satılıyor . Bu yetkinliğe sahip insanları dahi hakkını aramaya korkar hale koymuşlar . Size ne koyarlar zaman gösterir .
      Kimsenin vazgeçilmez olduğunu 2 senede kokpite , 15 günde kabine personel çıkarabilen şirket elbet sizlere de gösterecek . Kaptanların yolu açık , gider başka şirkette çalışır , başka ülkede çalışır. Diğerleri hakkını nasıl savunur birkaç yıl içinde izleriz .

      Cevapla
  10. Müdürler gelip geçici. Sürekli üstlerine iyi görünüp ezme peşinde. Bir bakmışsın terfi etmiş. Başkası geliyor oda küstürüyor çalışanı. Şimdi bu sözleşmede başarılı olan müdürlerde terfi edicek. Hiçbirine hakkımı helal etmiyorum. Umarım kazandıkları paralar ve itibarlar birgün yerini bulur..

    Cevapla
  11. 6 yıl önce

    Arkadaşların hakkı neden yeniliyor. Burada onların hakkı da var. Sendikanın hakkı olmayan durumlarda parasını alıyor bunda ayrımcalık mı yapıyor.

    Cevapla
  12. Sefa bey koca şirketin hukuk müşavirliği avukatları yokmu insan kaynakları yokmu yada ne biliyim aklıselim hicmi yönetici yok Birtane bu yasayı senin gibi okuyamiyorlarmi suç olduğunu yasa yi ihlal ettiklerini cignediklerini ve suç olduğunu anlayamıyorlar mi..bu nasıl iştir?

    Cevapla
  13. 6 yıl önce

    Adalet herkeze lazım,THY yöneticileri birgün sizede lazım olacak.

    Cevapla
  14. 6 yıl önce

    Adaleti budur işte.

    Cevapla
  15. 6 yıl önce

    Küçük TURKIYE

    Cevapla
  16. Yasa falan dinlemiyor sefa abi THY başına buyruk her yönetici kendi işyeri gibi davranıp kafasına göre kural koyup yonetiyor…sanki devletin değilde babalarinin şirketi gibi..koskoca THY ye yazık yazık

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Valla azizim onu bunu bilmem de THY Yönetimin yatacak yeri yok. Cenaze namazlarını kıldırmak bile caiz olmayabilir. Sefa bey’in tırnağı olamaz bunlar. Çok güzel fevkalade bir görüş sunulmuş.

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        Cenaze namazlarını kildirmak dinen caizdir . cenaze namazlarına katılarak haklarınızı ister sesli olarak ister kalben haram edebilirsiniz .
        Aslolan zulme sessiz kalmamak , elinden geldiğince mağdur olanın yanında yer almak , zalime haksizligini bildirmek , güç varsa zulme son vermektir.
        Maalesef günümüzde güç adil olanın değil mağdur edenin elindedir.

        Cevapla
        • 6 yıl önce

          Hocam size katılıyorum. Mağdurun yanında yer alan insanlara inanılmaz saygım vardır. bunlardan biri de işte bu yazıyı yazan kişidir. Allahü Teala bunları görüyor. Benim gibi bir çok kişinin dualarını alıyor

          Cevapla