featured

YÜZDEN FAZLA YOLCU HAVADA SIRTI YERE DÖNÜK UÇMUŞTU

Havacılıkta ufak görünebilecek bir hata veya yanlış bir tuşa dokunmanın nelere mal olduğunu ve bu olaydan sonra şirket yönetiminin özür dileyiş tarzını gösteren bir video. Her ne kadar bu olay 2011 yılında meydana gelmiş olsa da bir kez daha izlemekte fayda var. İyi seyirler.
https://youtu.be/ZeYMGiKCag4
Japan’s TSB has launched an inquiry into an All Nippon Airways flight that narrowly avoided disaster.
Japonya Transport Safety Board’u (JTSB), ANA (All Nippon Airways)’in felaketten zor kurtulan bir uçuşu hakkında soruşturma başlattı
It has been revealed that a mistake caused an ANA B737 to plange while over the pasific. And at one point it was practically flying upside down, with over 100 passenger onboard.
Araştırmalar, ANA şirketinin bir B737 uçağının, bir hata nedeniyle pasifik üzerinde dalışa geçtiğini ortaya çıkardı. İçinde 100’den fazla yolcusu olan uçak bir noktada sırtı yere dönük şekilde uçmuştu.
This is what a B737 would look like if it were flown upside down. It is also what 112 passenger on board an ANA flight earlier this month experienced.
B737, 2011 yılında,  içindeki 112 yolcu ile sırtı yere dönük olarak uçmuştu.
On 6 September, an ANA plane took off from Okinawa Island to Tokyo’s Haneda airport. And the accidental aerial acrobatics happened about an hour into the flight over Shizuoka district.
6 Eylül günü ANA’nın bir uçağı Okinawa adasından Tokyo Haneda havalimanından gitmek için havalandı ve Shizuoka bölgesi üzerinde bir hata sonucu hava akrobasi uçuşu yaptı.
The captain was returning to the cockpit from the toilet. As the co-pilot reached for he cockpit door lock switch, he accidentally flipped the rudder control switch. That sent the plane plunging 19.000 metres in 30 seconds.
Kaptan tuvaletten kokpite dönüyordu. Co-Pilot kokpit kapı kilit sivicine erişeyim derken yanlışlıkla rudder kontrol sivicini çevirdi. Bu hata sonucu uçak 30 saniye içinde 19.000 metre  dalışa geçti. (19.000 metre 60.000 feet eder, rakamı yanlış söylüyorlar, 19.000 feet olabilir.)
This graphic created by JTSB was taken off the planes flight recorder. It shows the plane veering right, then sharply to the left.
Uçağın havada ne durumlara girdiğinin animasyon görüntüleri JTSB tarafından sökülen Flight Recorder’den aldığı bilgilerle yapılmıştır. Buna göre, uçağın önce  sağa yattığını, sonra keskin bir şekilde sola yattığını gösteriyor.
At one point, the plane was tilting 25 degrees dowwards and over 130 degrees sideways. It means the plane was practically upside down.
Uçak, bir noktada, 25 derece aşağıya ve 130 derecenin üzerinde sağa yıkıldı. Yani pratikte uçak sırt üstü dönmüştü.
Reports say passengers would have felt like they were being pressed to their seats. Experiencing G-Forces 2,5 times their weight. They would not have been able to see it though as the plane was flying at night. The plane landed safely. But two crew members were injured and four passengers have reported health problems.
Rapora göre, yolcular koltuklarına bastırılmışlardı. Yaşadıkları G kuvveti nedeniyle vücut ağırlıkları 2,5 misli artmıştı. Uçuş gece olduğu için yolcular bunu gözleriyle görememişlerdi. Uçak salimen inişini yaptı. Ekipten 2 kişi yaralandı ve 5 yolcu sağlık sorunu yaşadıklarını bildirdiler.
Shin Nagase : Senior Vice President, All Nippon Airways = We are sincerely sorry for what happened
ANA şirketinin Senior Vice President’i Shin Nagase “Biz, olanlar nedeniyle gerçekten, çok üzgün olduğumuzu belirtiriz” diyor ve 4 yetkili halk önünde 90 derece eğiliyorlar.
The airline has promised to cooperation any investigation to prevent a reoccurance
Havayolu şirketi olayın tekrarlamaması için her türlü araştırmaya destek vereceklerinin sözünü verdiler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Uçak b737 ters uçmuş yani mükemmel bir miktar böyle uçmuş stall a girmeden harika diyecek bir şey yok Japon abi adamlar

    Cevapla
  2. tam bizlik hareket. Düşünsenize ilker ve Bilal beyin ve genel müdür yardımcıların birlikte eğilmelerini… İşte ahlak işte kültür.

    Cevapla