featured

Su-24 keşif uçaklarını NATO standartlarına uygun hale getiriyor?

Ukrayna, Su-24MR keşif uçaklarının bazı özelliklerini geliştirme ve navigasyon sistemlerini NATO’nun standartlarına uygun hale getirme kararı aldı.

Sputnik, Kiev’in planladığı modernizasyonun neden başlamadan sonlanabileceği konusuna açıklık getirdi.
Odessa Uçak Fabrikası bu yakınlarda NATO’nun askeri ataşesine yaptığı sunumda Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin savaş uçaklarının geliştirilmesi yönündeki vizyonunu ortaya koydu. Planlanan modernizasyon, uçakların üzerinde bulunan elektronik sistemlerinin yenileriyle değiştirilmesini kapsıyor. Tasarımcılara göre modernizasyon, daha geniş keşif imkânları sunacak ve karadaki hedeflerin daha uzak mesafelerden tespit edilmesini sağlayacak. Tasarımcılar ayrıca kokpit cihazlarını Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve NATO standartlarına uyumlu hale getirmeyi planlıyor.
Fabrika yetkilileri, uzmanların bu görevi başarıyla yerine getireceğinden şüphe duymasa da uzmanlar, bu konuda farklı fikirler ortaya koydu.
Rusya’nın onur nişanlı askeri pilotlarından Tümgeneral Vladimir Popov, Sovyet yapımı uçakların NATO cihazlarıyla donatılması için ittifakın izni gerektiğini belirtti.
Sputnik’e konuşan Popov, “Su-24MR uçakları Ukrayna’ya, NATO sistemleriyle kesinlikle uyumlu olmayan Sovyet ‘dost-düşman’ tanıma sistemleriyle birlikte teslim edildi. Bu tür sistemleri Uekrayna üretemiyor, cihazlar dışarıdan, NATO ülkelerindeki uzman işletmelerden alınıyor. Ayrıca NATO yönetiminin bu sistemlerin kullanılmasına izin verip vermeyeceği bilinmiyor. Zira NATO bu cihazları teslim ederse, sırlarının bir kısmını açmış olur, çünkü ‘dost-düşman’ tanıma sistemleri tehdit halinde hava savunma sistemleri için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Rus uzman, Ukrayna’nın savaş uçaklarını NATO standartlarına uyumlu hale getirme çabalarının ‘geleceğe dönük hayaller ve Ukrayna’nın önümüzdeki 5-7 yıl içinde ittifaka kabul edileceği umutlardan’ ibaret olduğunu sözlerine ekledi.
‘KAÇAK’ MODERNİZASYON
Havayolu taşımacılığı ajansı Avia.ru’nun direktörü Roman Gusarov, Sputnik’e verdiği demeçte bu durumda uçakların savaş kabiliyetinin arttırılmasından çok vurgunun uçaklardaki Rus yapımı parçaların Ukrayna ya da Batı menşeili parçalarla değişmesine yapıldığına dikkat çekti.
Gusarov, “Büyük bir olasılıkla değişimisöz konusu olan parçalar gidere kullanılmaz hale geliyor ve Rus parçaların olmaması nedeniyle onarımı da imkânsız hale geliyor. Bu adımlar zorunlu olarak yapılıyor. Aslında sorun, Rusya’dan ekipman ya da yeni uçak satın alınarak daha kolay çözülürdü, fakat Ukrayna bunu göze alamıyor. Öyle görünüyor ki Ukraynalı siyasiler, NATO’ya ellerinde belli bir takım savaşabilir durumda olan araçların olduğunu göstermek ve bu bahaneyle modernizasyon için para sağlamak istiyor” diye konuştu.
Uçakların modernizasyonunda tasarımcı ve üretici fabrika garantisinin önemli olduğunu ve Ukraynalı uzmanların, uçaklar onlarca yıl önce üretilmiş olsa da eylemleri için Suhoy tasarım şirketinden mutabakat almaları gerektiğine dikkat çeken Popov, şöyle konuştu:
“Savaş uçakları ya da sivil uçaklar olsun, uçuş güvenliği ile ilgili sorumluluk hem işletmeciye, hem de üreticiye yükleniyor. Su-24MR uçaklarının modernizasyonu mutabakat alınmadan, yani kaçak olarak yapılacak. Belki, Pratt&Whitney gibi yeni motor da takabilirler, fakat bu durumda uçak tamamen farklı olacak.”
ÜLKENİN GÜCÜNÜN YETMEDİĞİ MİRAS
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Ukrayna’nın elinde muazzam bir uçak filosu, binlerce tank, top ve hava savunma sistemi kaldı. Ancak şimdi tüm bu araçlar miadını doldurdu ve derin modernizasyona, onarılmaya ihtiyaç duyuyor.
Askeri yönetim, uzun yıllardır ve özellikle ülkenin doğusundaki çatışmalar başladıktan sonra orduyu modern silahlarla donatma konusunu çözmek istiyor.
Örneğin Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, geçen yıl T-72A tankının modernize edilmiş modelini tanıttı. Ancak, bu araçların seri üretimi ve mevcut tankların büyük ölçüde bu modelle yenilenmesi son derece şüpheli. Daha önce ağır ve zayıf motorları nedeniyle muharebe koşullarına uygun olmadığı kanıtlanmış olan T-64BM Bulat tanklarının modernizasyonunun da başarısız olduğu açıklanmıştı.
Ukraynalı tasarımcıların milli zırhlı araç geliştirme çalışmaları kapsamındaki yeni zırhlılarınsa, Sovyet yapımı araçların altyapısında geliştirildiği anlaşılıyor.
Ukrayna donanmasında da işler pek iyiye gitmiyor, deniz kuvvetlerinde genel olarak deniz sınırlarını korumayı hedefleyen destek gemileri ve botlar görev yapıyor. Ukrayna gemi endüstrisi, yeterli para olmaması nedeniyle yakın zamanda herhangi bir modernizasyon ya da yeni gemi yapımı gibi bir faaliyet planlamıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir