Aranılan Meslek Grubu
Uluslararası Görev Sahası
Lisanslandırma sürecini tamamlayarak uçak tip eğitimlerini alan bakım personeli, Türkiye dışında geniş bir coğrafyada istihdam edilme olanağına sahip oluyor. İleri düzeyde İngilizce dil yeterliliğine sahip olan adaylar, büyük hava yolu işletmelerinin aranılan elemanı durumunda. Kariyer yolculuklarına teknik departmanların ara ve üst düzey yöneticilikleriyle de devam edebilen bu meslek grubu için sektör açısından temininde güçlük çekilen sınıfta olduklarını söylemek mümkün.
Yükseköğretim Kurumlarındaki Yeri
Bu alandaki eğitimlerinde diploma programına dâhil olmak isteyen adaylar özellikle üniversitelerin “Uçak Teknolojisi” ön lisans programlarını tercih ediyor. Bu programlar içerisinden ön plana çıkanlar ise İstanbul Rumeli Üniversitesi tarafından da uygulanan yabancı dil ağırlıklı ve lisans modül sınavlarına uyumlu ders müfredatları uygulamakta olan yükseköğretim kurumları oluyor.
Dileyen Mühendis Olabiliyor
“Uçak Teknolojisi” ön lisans programını bitiren adaylar dilerlerse Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Pilotaj, Uçak Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine geçebiliyor ve böylelikle mühendislik yetkisi de alabiliyor.
Önde Gelen Kuruluşlar
Mezunlar açısından bu alandaki önde gelen kuruluşlar THY, Pegasus, SunExpress, Onur Air ve MNG Hava Yollarından oluşuyor. Gelişmekte olan hava aracı filo yapıları ve tip çeşitliliği ise bu alanda yetişmiş insan gücüne olan gereksinimi her geçen gün daha da arttırmakta. Türkiye’de özellikle Türk Hava Yolları ve İş-Kur ortaklığında yürütülen uçak bakım teknisyeni yetiştirme programları yoğun ilgi ve talep görüyor. (Haber7)
Eleştirirken de yanlış algı oluşturulmasın…Havacılığa gönül vermiş, yetersiz eğitime rağmen ing. geliştirmiş veya çalışan ,çalışkan nice devlet üni. mezunu UÇAK TEKNOLOJİSİ eğitimi görmüş, bir havacılık kurumunda işe girme, teknisyen lisansı alma mücadelesi veren pırıl pırıl gençler var, haksızlık edilmesin…
Eksik yanlış haberi olduğu gibi aktarmak ne zamandan beri habercilik oluyor
Mühendis olamayıp 4 yıllık bölüm bitirenler de bu kategoriye giriyor mu .
Mühendis olmamın çok zor oldugunu mu sanıyorsun :) puanlara bakmak yeterli , kaç yüzbine girdiğini ben söyliyeyim mi ?
Sefa Bey bu haber olmamış. Reklam amacı güden insanları kandırmaya yönelik bu haberlerin geniş kitlelere ulaştırılmasında sizin de katkınız olmuş oluyor. Bence her havacılıkla ilgili haberi yayınlamanız doğru değil. Önemli olan insanları doğru bilgilendirmek. Bu haber içeriği göz boyamaktan başka bişey değil. Yalan haber, reklam. Bu konuda sizden seçici davranmanızı bekleriz
Ben editörüm. Sefa bey teknisyen haberlerini yapın diyince yapıyorum. Bu haberler bizde değil alıntı yaptığımız yerlerde zaten var. Başka sitelerde paylaşmış. Bu ayrımı ben yapamam. Sefa Bey, haberi okuduğunda gerekirse köşe yazısında haberi eleştirebilir.Onun bileceği iş. Yoksa ben editör olarak pilot olmalıyım teknisyen olmalıyım. Mühendis olmalıyım ki her haberi anlayabilip bu yanlış bu doğru veya yanlış diyebileyim. Sefa bey 24 saat site başında değil.
Takip etiğim güEl bir haber ve bilgilendirme sitesi olarak böyle reklamlara girmeseydiniz keşke.. Sektörün öncü elemanlarının Anadolu Üni Erciyes Üni ve Kocaeli Üni’den yetiştiğini ayrıca önlisans değil4 yıllık lisans mezunu olduklarını hatta üniversitesi sımavında hatrı sayılır puanlarla girdiklerini benden iyi biliyor olmanız lazım.. Üzüldüm.. ( son yıllar puanlar biraz düşmüş olabilir ama yine de yüksek.. Özellikle Anadolu Üni gibi havacılık sektörünün en eskisiyken böyle şeylere gerek yok bence)
Son derece haklısınız ama. Haber sitesi olarak medyada çıkan havacılık haberlerini sizlere aynen yayınlamak zorundayız. Gerçekleri zaten bilen biliyor. Haber konusunda seçicilik yapmıyoruz. Havacılık içeren haberleri verince bu bizim düşüncemiz olmuyor bilginiz olsun.