featured

İstanbul Yeni Havalimanı daha açılmadan ödülleri topladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapımı süren İstanbul Yeni Havalimanı’nın daha açılmadan uluslararası ödüller aldığını belirterek, “Uçuş kontrol kulesiyle ilk uluslararası ödülünü alan projenin terminal binası da tasarımcılarına uluslararası ödül kazandırdı.” dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,

 Yeni Havalimanı’nda  7 gün 24 saat esasına göre olağanüstü bir çalışma sürdürüldüğünü söyledi.

Havalimanında 3 bine yakın ağır iş makinesinin çalıştığına işaret eden  Arslan, mega projenin inşaatında yüzde 70’lik gerçekleşmeye ulaştıklarını ve  bunun çok önemli bir oran olduğunu bildirdi.
Projenin birçok alanda dünya çapında ödüller aldığına dikkati çeken  Arslan, havalimanının veri merkezindeki elektrik sistemlerinin 2N, soğutma  sistemlerinin N+1 yedekli yapıyla dizayn edildiğini ve Uptime Institute  tarafından “Design (tasarım)” sertifikasıyla sertifikalandırıldığını dile  getirdi.
Arslan, projenin ilk ödülünü ise hava trafik kontrol kulesi ve teknik  binasıyla Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı  ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından 2015’te düzenlenen yarışmada  aldığını hatırlattı.
Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyan, Türk-İslam kültürünün ve  İstanbul’un kültürel mirasının önemli motiflerinden lale çiçeğinden ilham  alınarak yapılan tasarımın ödüle layık görüldüğünü vurgulayan Arslan, “Yarışmada,  dünyanın dört bir yanından gelen 370 proje değerlendirildi. Kararı İtalyan mimar  ve eleştirmenlerin oluşturduğu jüri verdi. Ödül de Atina’da düzenlenen törende  İGA Havalimanı İşletmesi AŞ, Pininfarina ve AECOM yöneticileriyle birlikte  alındı.” diye konuştu.
BOĞAZİÇİ GÖRÜNÜMLÜ DUTY-FREE ALANI OLACAK
İngiliz Scott Brownrigg firmasının öncülüğünde Grimshaw, Nordic,  Haptic, Fonksiyon ve TAM/Kiklop’un desteğiyle tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı  terminal binasına, dünya çapında mimar ve tasarımcıları bir araya getiren Dünya  Mimarlık Festivali’nde “Gelecek Projeler-Altyapı” kategorisinde tasarım ödülü  verildiğini belirten Arslan, söz konusu ödüllerin kendilerini gururlandırdığını  söyledi.
Arslan, milli projenin dünyanın her yerinde dikkati çekmesinin ve hak  ettiği yeri bulmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Dünyanın en büyük havalimanının projesindeki ana terminal binası en  önemli unsurlarından biri. Ana terminal, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı  altında dünyanın en büyük terminal binası. Ayrıca içindeki yapı ve kültür tamamen  Türk mimarisini andırıyor. Çatı, özellikle büyük usta Mimar Sinan’dan  esinlenilerek yapılıyor. Terminal binasında İstanbul’un Boğaziçi görüntüsünün  verileceği çok büyük duty-free alanı olacak. Proje, tasarım olarak hem çok  fonksiyonel hem de kültürümüzün motiflerini yansıtıyor, bu açıdan da çok önemli.”
İGA tarafından Sosyal Yatırım Programı kapsamında hayata geçirilen  “Roman Çocukları Sanatla Eğitime Dokunuyor” projesinin, JCI’nın (Junior Chamber  International- Genç Liderler ve Girişimciler Derneği) Uluslararası Kurumsal  Sosyal Sorumluluk Ödülü’ne layık görüldüğüne dikkati çeken Arslan, havalimanının  yapımını üstlenen bu firmanın Türkiye’de havacılık sektöründe ve diğer  karşılaştırmalı sektörlerde yenilenen ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi  Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk ve tek şirket olduğunu kaydetti.
Arslan, İGA’nın organize ettiği “İstanbul Liseler Arası Model Uçak  Eğitimi ve Yarışması” sayesinde, duyarlı kurumların sosyal sorumluluk projelerini  ödüllendiren The International CSR Excellence Awards’ın “Topluma Karşı  Sorumluluk” kategorisinde gümüş ödül kazandığını dile getirdi.
ABD merkezli market araştırmaları şirketi IDC (International Data  Corporation) tarafından “En İyi Maliyet Verimliliği Ödülü’ne layık görülen  İstanbul Yeni Havalimanı’nın, Sosyal Yatırım Programı ile Stevie Bronze Ödülü  aldığına da işaret eden Arslan, projenin, “Sürdürülebilir Geleceğin Yapıtaşları  İstanbul Yeni Havalimanı’nda Buluşuyor” başlığıyla hazırlanan raporunun kapak  tasarımıyla Onur Ödülü aldığını söyledi.
“YENİ HAVALİMANI, TÜRKİYE’Yİ HAVACILIK ENDÜSTRİSİNDE REKABETÇİ  KILACAK”
Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’nın Türkiye’yi havacılık  endüstrisinde çok rekabetçi kılacak bir proje olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin  son yıllardaki büyük gelişimi, özellikle yolcu sayısındaki artış ve Türk Hava  Yollarının (THY) müthiş büyümesinin, böyle bir altyapıya duyulan ihtiyacı daha  çok artırdığını belirtti.
Yeni havalimanıyla atıl durumdaki bir alanın ekonomiye  kazandırıldığını ve yerel ekonomiye önemli katkı sağlandığını ifade eden Arslan,  projede güvenlik anlamında da son teknolojinin kullanılacağını bildirdi.
Arslan, yeni havalimanının yeşil bina sertifikasyonunun yanı sıra ISI  ve Harvard Üniversitesi Zofnass Programı ile ortaklaşa geliştirilen Envision  Sertifikası adaylığının bulunduğunu anlattı.
“200 MİLYON YOLCUYU UÇURABİLECEK KAPASİTEDE OLACAK”
Bakan Arslan, yılda 200 milyon yolcuyu uçurabilecek kapasitede  havalimanı yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Havalimanının kulesi gerçekten şaheser bir proje. Daha uygulamaya  geçmeden ödül aldı ki bu havalimanıyla biz dünya Sivil Havacılık sektörünün  birçok dalında bugüne kadar aldığımız ödüllere yenilerini ekleyeceğiz. İnsanımız  da sadece havayolunu kullanmaktan değil, aynı zamanda sivil havacılık sektöründe  yakaladığımız başarıdan ve bunun sonuçlarından gurur duyacak. Bizim derdimiz ödül  almak değil. Dünya sivil havacılığının merkezi doğuya kayarken bundan yararlanmak  istiyoruz. Amacımız, 29 Ekim 2018’de, Cumhuriyet’in kuruluş yıl dönümünde, yıllık  90 milyon kişiye hizmet edecek birinci fazı açmak ve uçuşları artık oradan  yapmak. Diğer etaplar da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar  tamamlanacak.”
Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk uçağın Şubat 2018’de  indirileceğini, resmi açılışın ise 29 Ekim 2018’de yapılacağını bildirdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir