featured

Gaziantep’te Yakıt İkmali Yapan Uçağa Sigara İçerek Binmek

21.09.2017 tarihli 13:35 Gaziantep-Ankara seferini yapan AnadoluJet havayolları uçağında panik yaşandı. Apron’da uçağa yakıt ikmali yapıldığı sırada uçağa binmek üzereyken sigara içen bir kadın yolcu, havalimanı’nda gerginlik yarattı. Yolcuyu fark eden pilot hemen kokpitten çıkarak duruma müdahale etti. Ancak yolcunun eşi asker olduğunu söyleyerek pilota çıkıştı. Tartışma sonra poliste olaya müdahale ederek yolcuları uçağa almadı. Ancak daha sonra uçuş ekibini ikna eden yolcular uçağa alındı ve uçak sorunsuz bir şekilde Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişini gerçekleştirdi.

 
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ WhatsApp Image 2017 09 21 at 17.33.02 321 Eylülde gerçekleşen olay, Gaziantep Havalimanı’da meydana geldi. Uçuş için hazırlığı tamamlanan Anadolujet Havayollarına ait uçağı yolcu alımı yaparken aynı zamanda da yakıt ikmalı yapılıyordu. Yasak olmasına rağmen o sırada bir yolcu apronda sigara içiyordu. Büyük bir tehlikeyi fark eden uçağın pilotu hemen kokpitten çıkıp duruma müdahale etti. Yolcuyu sert bir biçimde uyaran ve “bizi havaya mı uçuracaksın” diye çıkışan pilot büyük bir tehlikeyi önledi. Ancak o sırada sigara içen yolcunun eşi olduğu öğrenilen şahıs pilotu tavrından dolayı çıkıştı. Sözlü tartışma sırasında pilot yolculara, diğer yolcuların hayatını tehlikeye attığını belirtmesine karşılık, duruma kızan eş, asker olduğunu söyleyip pilotla tartışmaya devam etti. Polisin çağrılmasıyla birlikte karı-koca uçaktan indirildi. Daha sonra uçuş ekibini ikna eden çift, uçağa alındı.
Uçuş sonrası bir yolcu yapmış olduğu açıklama da ise:”Uçuş boyunca türbülansa girdi uçak. Zaten gergindik bizim için çok stresli bir yolculuk oldu. Yolculuk boyunca yolculardan bağırış sesleri duyuldu.”(Simiyago)
Editör Notu: Yakıt alınırken yolcu almak ne kadar doğru bir işlem?

İşte o görüntüleri izliyoruz;

https://youtu.be/F86cRfrRgFs

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. 7 yıl önce

    SHGM’nin ceza tarifesinde, bu tip ihlal, 1000 TL mertebesinde ceza gerektirir. Bu tarz olaylar başıma geldiğinde, muhatabım harekat görevlisidir. Yolcuyu gösterir “Uçuş Güvenliğine Aykırı Davranış’tan uçağa kabul etmediğimi” belirtirim. Sonuçta, başta reddedilen bir yolcunun, sonra kabul edilmesi uygun bir teknik değildir diye düşünüyorum. Doğru teknik, DHMİ güvenliği tarafından yolcunun tespiti ve hakkında zabıt tutulması, yolcunun uçuşa alınmaması ve ardından bu zabıtla SHGM’ye bilgi ve cezai yaptırım için ve çalışılan şirkete bilgi ve kara listeye alınması için rapor yazılmasıdır.

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    Ben olsam o yolcuları almam asla uçağa

    Cevapla
  3. 7 yıl önce

    Tam bir vurdumduymazlık, arsızlık ve gerizekalılık örneği. Sigara içmeyi bir halt zannediyorlar..,

    Cevapla
  4. 7 yıl önce

    Editörün dediği gibi yakıt alırken yolcu almak kurallara uygun mu? Değil tabi ki… ama o kadın da o zıkkımı içmese iyiydi..

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Özel prosedürlerle mümkün. Sanırım sanal pilotsunuz.

      Cevapla
      • 7 yıl önce

        Bihlot’a
        Gelen bilgiler uçağın sadece ön kapısının açık olduğu ve itfaiye aracının uçağın başında olmadığı. Prosedürleri çok iyi bilirim. Sanırım siz havacı değilsiniz.

        Cevapla
        • Yolcu kapılarının açık olma şartı yok. Slide arm tutulması yeterli. İtfaiye mutlaka şart.

          Cevapla
          • 7 yıl önce

            slide arm da tut da ikram gelsin açıp patlatsın. Zaten rötara millet alıştı beş dakikada ondan rötar yesin yahu. arkadaşlar bunlar boş işler. İşin doğrusu yolcu alırken yakıt transferi yapılmaması. Acelen ne birader. Suçlu bence yine pilot. Sigara içeni hiç sorma. Anadolu jet pilotu nede olsa. Kim bilir nerelerden gelmedir.

            Cevapla
  5. bu kisiyi ucaga tekrar kabul etmek buyuk hata. hem suclu hem guclu. keske basiretli davranarak yolcularin ve ekibin hayatini tehlikeye atan bu kisiye ceza kesilerek ucaga alinmasaydi ama cok basiretsiz davranilmis. yazik

    Cevapla