featured

THY-BİRLEŞİK METAL- ÇELİK İŞ… HODRİ MEYDAN

Birleşik Metal ve Çelik iş imzaladıkları bu anlaşma çerçevesinde hareket etmelidirler. İşverenin de KESİNLİKLE tarafsız kalması ve tetikçilerini geri çekmesi hem kanunlarımız hem de vicdani sorumlulukları için şarttır. Bu arada Hava-İş sendika yönetiminin  mevcut durumda iş yeri tespiti nedeniyle açıkta kalıp yetkilerini kaybetmiş olmalarına rağmen işveren zorbalığına karşı tepkili olduklarını gözlemliyorum ve kendilerini tebrik ediyorum.  
Siz değerli okurlarıma,Çelik İş ve Birleşik Metal arasında imzalanan ve uluslararası geçerliliği olan anlaşma metnini İngilizce ve Türkçe olarak yayınlayarak, mevcut koşulların bu anlaşmadaki maddeler gereği mutlaka REFERANDUM a gidilerek işçilerin özgür iradelerinin, kapalı oy ve açık tasnifle belirlenmesi gerektiğini belgeliyorum. Hayırlısı olsun.
 
Türkiye Metal İşkolu’nda Faaliyet Gösteren Sendikalar Arasında
Diyalog ve İşbirliğine Dair Ortak Anlaşma
Giriş
Dünya işçileri, başka bir küreselleşme modeli için mücadele etmektedir. Ulusal hükümetlerin ve küresel kurumların yönlendirdiği neoliberal politikalara karşı durmak ve merkezine insanı koyan; demokrasiye, ülkelerarası toplumsal ve ekonomik adalete dayanan yeni bir ekonomik ve toplumsal model için kavga vermek, dünyadaki tüm  sendikalar için bir zorunluluktur.
Bu temelde, tüm dünya ve Avrupa kıtasının üretim işçileri, mevcut ekonomik sistemin yarattığı eşitsizliğe, yüksek işsizlik oranlarına ve yoksulluğa karşı mücadelede birleşik bir güç oluşturmak adına hem küresel, hem de Avrupa düzeyinde sendikalarını kurdular.
Bu amaca yönelik olarak, özellikle tüm işçileri etkileyen zorlukların bulunduğu dönemlerde, sendikal hareketteki bölünmelerin üstesinden gelmek ve diyalog ile işbirliğini geliştirmek çok kritik bir öneme sahiptir. Bu anlamda, hem Küresel Sendika, hem de Avrupa Sendikası, herhangi bir aynı ülke içindeki sendikalar arasında işleyen işbirliği anlaşmaları oluşturma süreçlerine destek vermektedir.
Hükümetler ve işverenlerin, kendi çıkarlarını ve kârlarını korumak adına sendikal harekette bölünmeler yaratma ve tetiklemede, önemli payları bulunmaktadır. Sendika karşıtı yasaların çıkartılması, fiili müdahaleler yaratılması ve işçilerin temel hak ve özgürlüklerinin yok edilmesi ya da en azından kısıtlanması istikametinde değişik yapılanmaların oluşturulmasında en büyük rolü hükümetler ve işverenler oynamaktadır.
Bu ilkeleri paylaşan Türkiye metal işkolunda faaliyet gösteren ve aşağıda imzası bulunan sendikalar, ulusal ekonominin en önemli parçalarından biri olan metal sektöründe, belli bir seviyede sendikalarası bir diyalog ve işbirliğinin varlığının Türkiye sendika hareketi ve özellikle metal işkolu için hayati önem arz ettiğine kuvvetle inanmaktadır.
Bu çerçevede, anlaşmada imzası bulunan sendikalar, aşağıda belirtilen prensip ve süreçler üzerinde mutabakat sağlamışlardır:
 
I – Sendikal Örgütlenme ve Üye Kaydına İlişkin Temel Prensipler  
 
Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, sendikal örgütlenme ve üye kaydına ilişkin sendikal faaliyetlerinde aşağıdaki prensiplere olan kesin inanç ve bağlılıklarını ifade ederler:
 

  1. ILO’nun 87 ve 98 sayılı Sözleşmeleri temelinde, her işçinin kendi özgür iradesiyle bir sendikaya katılmaya ve toplu sözleşme güvencesinden faydalanmaya hakkı vardır;
  2. İşçiler, sendikaya üyelikleri, sendikada üye olarak kalıp kalmamaları, sendika değiştirmeleri ve sendikadan ayrılmaları konusunda kendi kararlarını istedikleri herhangi bir zamanda vermekte özgürdürler;
  3. İşçiler, işverenler ve/veya hükümet tarafından, bir sendikaya üye olmak ya da olmamak; bir sendikadan istida etmek; ve diğer bir sendikaya üye olmak konularında hiç bir şekilde zorlanamaz, baskı altına alınamaz ve tehdit edilemez;
  4. İşçiler yalnızca özgür iradeleriyle bir sendikaya üye oldukları için işten çıkartılamamalıdır. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, işverenler ve/veya hükümetler tarafından uygulanan bu tür stratejilere şiddetle karşı çıkma kararlılıklarını açıkça beyan ederler;
  5. İşverenler sendikal örgütlenme kampanyalarında tamamen tarafsız olmalı, sendikaların tanınması ve yetkilendirilmesi konusunda etki edecek bir rol oynamamalıdırlar;
  6. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, kendi sendikalarına üye olmayı ön plana çıkartacak şekilde işverenler ve hükümetlerle herhangi bir angajmanda bulunmaktan uzak duracaklardır;
  7. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, herhangi diğer sendikayı aşağılamayacak ve/veya hakarete maruz bırakmayacaktır.

 
Bu prensipler temelinde, aşağıda imzası bulunan sendikalar, rutin sendikal uygulamalarında aşağıdaki faaliyetlere bağlılıklarını belirtirler:
 

  1. Tüm sendikalar, sendikal örgütlenme ve üye kaydetme kampanyaları esnasında örgütsüz işyerlerine öncelik verecektir.
  2. Tüm sendikalar, örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi süreçlerinde, birbirini destekleyecek ve işverenler ile hükümet karşısında birlik içinde olacaktır.
  3. Halihazırda sendikal örgütlülüğün olduğu işyerlerinde, işçilerin başka bir sendikaya üye olmak istemesi durumunda, bu anlaşmada tanımlanan süreçler üzerinden bir çözüm aranacaktır.

 
II –Sendikalar Arası Devamlı Diyalog ve Uyuşmazlık Çözüm Süreci
 
Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, ortak sorunlara yönelik uygun işbirliği ve ortak anlayış geliştirmek ve aralarındaki her tür uyuşmazlığı çözebilmek için, sendikalar arası devamlı diyaloğu öncelikli yönetim olarak kabul etmeyi kuvvetle desteklerler.
Temel olarak diyalog ve işbirliği için ortak zemin yaratmak, anlaşmada imzası bulunan sendikaların ortak sorumluluğudur. Sendikaların gerekli gördüğü hal ve zamanlarda, IndustriALL Global Union (IndustriALL Küresel Sendika) ve IndustriAll European Trade Union (IndustriAll Avrupa Sendikası) belli vakalarda destek sağlayabilir.
Bu çerçeve içerisinde:
 

  1. Bir işyerinde veya işletmede birden fazla sendikanın örgütlenme ve toplu pazarlık yetkisi almak istediği durumlarda, tüm sendikalar, gereksiz ve yıkıcı rekabete girmeksizin işçilerin yararına uygun bir çözüm bulmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır;
  2. Herhangi bir uyuşmazlık halinde, anlaşmada imzası bulunan sendikalar işçilerin zarar görmesini engellemek için iyi niyet çerçevesinde bir araya geleceklerdir;
  3. Anlaşmada imzası bulunan tüm sendikalar herhangi bir uyuşmazlığı çözmek için ellerinden geleni yapacak ve uyuşmazlığın işçiler yararına ilerletilmesini sağlayacaktır.

 
II/1 – Sendikalar Arası Devamlı Diyalog
 

  1. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, ortak konuları tartışmak, bilgi ve deneyim paylaşmak, çeşitli konular hakkında ortak duruş sergilemek ve gerekli ve mümkün olduğu hallerde ortak eylemler geliştirmek için her yıl en az üç kez, yüksek seviyeli, özellikle genel başkan seviyesinde katılımla bir araya gelme konusunda mutabakat sağlamışlardır.

 

  1. Bu toplantılar, diğer konuların yanı sıra aşağıdaki başlıkları ele alabilir:
  • Türkiye’deki genel durum, özel olarak da metal sektörünün durumu;
  • Metal sektörünün alt sektörlerindeki ve önde gelen şirketlerdeki ekonomik gelişmeler;
  • İşsizlik durumu, çalışma koşulları, ücretler ve sektördeki diğer bağlı konular;
  • Sektörel ve şirket seviyesindeki toplu sözleşme pazarlıkları; işverenlere karşı ortak duruş;
  • Toplantı zamanında uyuşmazlıkların bulunduğu belirli işyeri ve işletmelerdeki vakalar;
  • Ortak çıkarlarla ilgili herhangi diğer konular

 
3-Toplantıların tarihi, yeri ve gündemi genel başkanlar tarafından belirlenecek ve toplantıdan makul bir sure önce ilgililere iletilecektir. Toplantıların ev sahipliğinin sendikalar tarafından dönüşümlü olarak yapılması tercih edilecektir.
 

  1. Acil durumlarda anlaşmada imzası bulunan sendikaların birisi olağanüstü toplantı talep edebilir.

 

  1. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar toplantı katılımcılarını seçerek diğer sendikalara toplantıdan önce bildirecektir.

 
II/2 – Adli Süreçler ve Davalar
 
Anlaşmada imzası bulunan sendikalar mümkün olduğunca birbirlerine karşı adli süreçlere girmekten ve dava açmaktan kaçınmak için ellerinden geleni yapacaklardır, zira bu tür kamu davalarının hem sendikaların kendisine, hem de Türkiye’deki hareketin tümüne zarar verme potansiyeli çok yüksektir.
 
II/3 – Referandum: Amacı, Koşulları, Süreci, Sonuçları ve Tanınması
 
 Amaç:
 

  1. Sendikanın tanınması ve toplu pazarlık yetkisi hakkında açılan davaların önüne geçmek için, sendikalararası diyaloğun çözüme ulaşamadığı durumlarda, anlaşmada imzası bulunan sendikalar işçilerin çıkarlarını en iyi şekilde koruyabilmek ve savunabilmek için referanduma gitmeyi kabul ederler.
  2. Birden fazla sendikanın sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık yetkisi istediği aşağıdaki gibi durumlarda referanduma gidilecektir:
  • Henüz örgütlenme olmamış bir işyerinde birden fazla sendika aynı dönemde işçileri örgütlemeye çalışması;
  • Bir sendikanın örgütlediği bir işyerinde, bir diğer işçi sendikasına göre, işçilerin önemli bir kısmının üyeliklerini farklı bir sendikaya taşıma arzularını ifade etmesi.
  1. Bu tür durumlar için, anlaşmada imzası bulunan sendikalar öncelikle giriş bölümünde, Bölüm I, II, II/1 ve II/2’de belirtilen ilkelerin uygulanacağını kabul eder.
  2. Konunun tarafı olan sendikalardan biri için kullanılan diğer çözüm yöntemlerinin hiç biri tatminkar sonuç üretemiyorsa, o sendika, işçilerin tercihini netleştirmek için ilgili işyerindeki/işletmedeki tüm işçiler arasında bir referandum düzenleme arzusunu belirtebilir.
  3. Bir sendikanın böyle bir dileği dile getirmesi halinde, diğerleriyle konsensüs sağlanmaya çalışılacaktır.
  4. Konsensüs oluşmaması halinde, aşağıdaki koşullar uyarınca bir referendum düzenlenecektir:

 
Koşullar:
 

  1. Aynı işveren tarafından çalıştırılan işçilerin en az %10’unu e-devlet sistemi ile resmi olarak temsil eden bir sendikanın talep etmesi ve aynı işyeri/işletmede çalışan işçilerin işçilerin en az %20’sinin yazılı olarak talebi halinde bir referendum çağrısı ve organizasyonu yapılabilir. Bu durumda, çalışan sayısı Türkiye metal işkolunda temsil kabiliyeti en yüksek grup toplu iş sözleşmesinde tanımlanan kapsam maddesi dikkate alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) resmi rakamları üzerinden; resmi sendika üyelikleri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tutulan kayıtlardan, işçilerin resmi olarak bir sendikaya katılabilmelerini sağlayan e-devlet sistemi üzerinden hesaplanacaktır. Tüm sendikaların sisteme eşit erişim hakkı olduğundan, imzacı sendikalar bu rakamları doğru kabul etmeyi kabul eder.
  2. Bir işçinin bir sendikadan istifası etmesi ve diğer bir sendikaya üye olması durumunda, yasal 30 günlük bekleme süresi uygulanmayacaktır.
  3. İşçilerin işveren tarafından bir sendikadan ayrılıp bir diğerine üye olmaya zorlandıkları durumlarda, referandum için sendika üyelikleri hesaplanırken, bu türden geçişlerden önceki rakamlar esas alınacaktır.
  4. Türkiye’deki normal sendika faaliyetlerin akışına aykırı şekilde, çok kısa sürede gelişen toplu sendika üyeliği durumlarında, bu tür üyelikler de referandum hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.
  5. Sendikal örgütlenmeyi imkânsız hale getirmek için işverenin örgütlenme sırasında toplu işe alım yaparak çalışan sayısını artırması durumunda, böylesi fazladan çalışan rakamları da referandum hesaplarında dikkate alınmayacaktır.
  6. İlgili sendikaların hiç biri referanduma gidilmesine karşı çıkmayacaktır. Anlaşmada imzası bulunan sendikaların tümü referandumun kötüye kullanılamaması gereken bir araç olduğunu, aksi takdirde işlevsiz kalma riski oluşacağını anlar ve kabul eder.

 
Süreç:
 

  1. Referandum, bir sendikanın yukarıdaki koşullar dahilinde talep etmesini takip eden altı haftalık süre içerisinde düzenlenecektir.
  2. Her referandum için bir yürütme komitesi kurulacaktır. Komiteye, konuyla ilgili tüm sendikalardan eşit sayıda üye katılacaktır. Komite konsensüs temelinde çalışacaktır. İlgili sendikaların ortak talebi doğrultusunda, IndustriALL Küresel Sendika ve/veya Avrupa Sendikası temsilcileri gözlemci olarak bulunabilir. Hem küresel hem de Avrupa çapındaki organizasyonlar, katılımcılarını kendi görevlilerinden ve diğer üye sendikaların temsilcilerinden oluşturabilirler. .
  3. IndustriAll Avrupa Sendikası ve/veya IndustriALL Küresel Sendika’nın katılımı ve fikri herhangi bir aşamada talep edileblir. Katılımın türü a) başlangıç aşamasında ve bir referandum düzenlenmesi gerekip gerekmediği kararını vermek; b) yukarıda Koşullar Bölümü’nün 1 nolu bendinde belirtilen gerekli eşiği doğrulamak; c) gizli oylamada hazır bulunmak; d) fikir ve/veya öneri oluşturmak konularında olabilir.
  4. Referandum gizli oylamayla yapılacaktır. İlgili sendikalardan eşit sayıda temsilci oylama esnasında yalnızca gözlemci olarak (propagandacı olarak değil), bulunacaktır.
  5. Yürütme Komitesi aşağıdakilerden sorumlu olacaktır:
    1. Referandumun yerini, tarihini ve takvimini belirlemek;
    2. Oy pusulalarını hazırlamakı;
    3. Bilgilendirici malzemeleri hazırlanmak;
    4. SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan resmi rakamlara göre referandumda oy verebilecek çalışanların listesini hazırlamak. Yürütme Komitesi en iyi sonucu alabilmek için, referanduma yalnızca toplu iş sözleşmesinin kapsadığı çalışanların katılması için özel özen gösterecektir.
    5. Referanduma dair yapılması gereken tüm diğer işler.
  6. Yürütme Komitesi referandum için işçilerin kendilerini oy vermekte özgür ve rahat hissedecekleri bir ortam yaratacaktır.
  7. Yürütme Komitesi oy verecek işçilere yönelik (fiziksel ya da sözlü) her türlü şiddeti, baskıyı ya da tehdidi engellemek için tüm gerekli önlemleri alacaktır.
  8. Gizli oylama makul ve yapıcı bir ruhla, bir sendikanın bir diğerine karşı şiddet, hakaret ya da tehdit sergilemediği bir ortamda gerçekleştirilecektir.

 
Sonuçlar:
 

  1. Gizli oylamanın sonucu olarak, oylamada oyların çoğunluğunu alan sendika, işçileri resmi olarak temsil etme ve toplu iş sözleşmesi pazarlığı süreçlerini, tanınmış tek sendika olarak sürdürme haklarını elde edecektir. Bu anlaşmada ortaya konan ilkeler uyarınca, hiçbir işçi oylama sonuçları dolayısıyla sendika değiştirmeye zorlanmayacaktır.
  2. Referandumun sonucu tüm sendikalar tarafından kabul edilecek ve tanınacaktır. Sonuca hiçbir koşulda hiçbir sendika tarafından yasal itiraz yapılmayacaktır.
  3. Eğer ilgili sendikalardan biri, referandum sürecinde usulsüzlük yapıldığını düşünürse, itirazlarını IndustriAll Avrupa ve IndustriALL Küresel Sendikalarına yapabilir.

 
Tanınma:
 

  1. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, referandum sonucunda işçilerin özgür arzu ve iradelerini kabul etmeye hazır olacak; referandum öncesinde, esnasında ya da sonrasında işçilere kabul ya da reddetmeleri konusunda baskı yapmayacaktır.
  2. Yürütme Komitesi, referandum öncesinde katılımcı sendikalarla birlikte ilgili işvereni referandumun sonuçlarını kabul edip uygulamaya, kamuoyu önünde hep birlikte çağırılacaktır.
  3. İlgili işverenin bu taahhütü yazılı olarak yapmayı talep edilecektir.

 
III – Sendikal Yapıların Demokratik Karakteri
 
Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, örgütlenme özgürlüğü, sendikaların iç yapısı, demokratik ilkeler ve toplu pazarlık konularında uluslararası olarak kabul edilmiş norm ve standartlara uyacaklardır.
 
Anlaşmada imzası bulunan sendikalar, örgüt içi düzenli seçim ilkesine bağlıdırlar ve seçimlerin sendika içindeki resmi karar organları tarafından, demokratik, açık ve şeffaf şekilde yapılması hususunda anlaşmaya varılmıştır.
 
Ayrıca şube ve işyeri düzeyinde temsilin de açık ve demokratik seçimler sonucunda oluşması gerektiği konusunda anlaşmaya varılmıştır.
 
Anlaşmada imzası bulunan sendikalar IndustriAll Avrupa Sendikası ve IndustriALL Küresel Sendika’ya demokratik iç işleyiş yapıları hakkında düzenli olarak güncel bilgi iletecektir.
 
IV – Küresel ve Avrupa Sendikalarına Üyelik
 
Girişte de belirtildiği gibi, sendikal güç ve birlik hem Avrupa hem de Küresel Sendika’da tesis edilmelidir. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar IndustriAll Avrupa Sendikası ve IndustriALL Küresel Sendikası’nın Türkiye’deki tüm üretim, enerji ve madencilik sektörlerindeki sendikalar tarafından güçlendirilmesi gerektiğine kesinlikle inanmaktadır.
Avrupa ve Küresel Sendikaların toplantı ve faaliyetleri, Türkiye’deki tüm sanayi işkolu sendikalarının bir araya gelmek ve sendikaların gücünü artırmak için buluşma noktası olması gerekir.
Hem Küresel hem de Avrupa Sendikalarının üyeleri olarak Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş Sendikaları, bu anlaşmanın imzalanmasının ardından IndustriAll Avrupa Sendikası ve IndustriALL Küresel Sendika’dan Türk Metal Sendikası’na her iki örgütte, 1) Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmadan gözlemci olarak, 2) Politika Komitelerine, sektörel ve bölgesel toplantılar ile ağ faaliyetlerine konuşma hakkı sahibi olmakla beraber oy hakkı olmadan yer alabilmesi için özel statü vermeleri için talepte bulunacakları hususunda mutabakat göstermektedirler.
Bu özel statü, Haziran 2016’daki IndustriAll Avrupa Sendikası Kongresi’ne ve Ekim 2016’daki IndustriALL Küresel Sendika Kongresi’ne kadar sürecektir. Bu süreç, anlaşmada imzası bulunan sendikaların, bu anlaşmanın farklı başlıkları hususundaki ilerlemelerini değerlendirmek üzere kullanılacaktır. Hem Avrupa, hem de Küresel Sendikalarının toplantılarında düzenli olarak güncel bilgiler aktarılacaktır. Anlaşmada imzası bulunan sendikalar Türk Metal’in tam üyeliğine dair bir oylamanın hem Avrupa, hem de Küresel Sendikalarının 2016’nın ikinci yarısındaki Yönetim Kurulu toplantılarının gündeminin bir parçası olacağı konusunda anlaşmışlardır.
Bu süre içinde, anlaşmada imzası sendikalar, yapıcı olmaya devam edecek ve birbirlerine karşı saldırgan dil içeren herhangi bir kamusal açıklamadan kaçınacaktır.
 
V – Süre
 Bu süresiz bir anlaşmadır. Bu da, anlaşmanın düzenlemelerinin bu iki yıllık geçiş sürecinden sonra da devam edeceği anlamına gelir.
VI – Takip ve Değerlendirme
 Bu ortak anlaşma Türkiye metal işkolunda çalışan işçilerin yüksek çıkarları için, IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriALL Avrupa Sendikası’nın şahit olarak hazır bulunmasıyla imzalanmıştır.
Avrupa ve küresel çapta ilişkili tüm sendikalar için önemi göz önüne alındığında, bu anlaşma, 2015’in ikinci yarısından itibaren, hem Avrupa hem de Küresel Sendikalarının katılımıyla en az yılda bir kez değerlendirilecektir.
Anlaşmada imzası bulunan tüm sendikalar, acil bir durumda toplantı talep etme hakkına sahiptir.
Eğer anlaşmada imzası bulunan sendikalardan birinin bu anlaşmanın gerek ve koşullarını ve de ruhunu ihlal ettiği rapor edilir ve tutum, uygulamalar ya da eylemleri değiştirmeye yönelik düzenli talepler yok sayılırsa, IndustriAll Avrupa ve IndustriALL Küresel Sendikalarının karar alma organlarının söz konusu sendikayı üyelikten çıkartması talep edilebilir.
 
Istanbul, ……………
İmzacı Sendikalar
 
Birleşik Metal-İş                                             Çelik-İş                                   Türk Metal
 
Şahitler
 
IndustriALL Küresel Sendika                         IndustriAll Avrupa Sendikası
 
 
(Draft)
Joint Agreement on Dialogue and Cooperation
among the Trade Unions in the Turkish Metal Industry
Preamble
Workers of the world struggle for another model of globalization. It is a necessity for trade unions throughout the world to confront neoliberal policies driven by national governments and global institutions, and fight for a new economic and social model that puts people first, based on democracy and social and economic justice within and between countries.
On this base, manufacturing workers in the world and Europe have formed their global and European trade unions to become a united force to struggle against inequality and high levels of unemployment and poverty that have resulted from the current economic system.
For this, it is very critical to overcome divisions in the union movement and develop dialogue and cooperation, particularly at the time of challenges affecting all the workers. With this sense, global and European trade unions support processes to build up workable cooperation agreements among trade unions in the same country.
Governments and employers have important responsibility in creating and triggering divisions in the union movement for securing their interests and benefits. They play leading role in enactment anti-union laws, creating de facto interventions and establishment of various structures them in order to demolish, at least, limit fundamental workers’ rights and freedoms.
Sharing these principles, the undersigned unions operating in the Turkish Metal Industry, firmly believe that a certain level of dialogue and cooperation is vital for the union movement in Turkey, particularly in the metal sector, which is one of the major economic drivers in the national economy.
 
Under this ground, the undersigned unions agree over the following principles and processes:
 
I – Fundamental Principles on Union Organizing and Recruitment of Members
 
The undersigned unions express their firm conviction and attachment to the following principles in their union actions related to union organizing and recruitment of members:
 

  1. Every worker has the right to join a union of his/her free choice and enjoy the protection of a collective agreement on the basis of the ILO Conventions 87 and 98;
  2. Workers are free to make their own decision on their union membership, in remaining, transferring and disaffiliating whenever they wish.
  3. Workers can and must not be forced, pressured and intimidated by employers and/or government to join or not join a union; to quit a union organization; and to affiliate to another union over their free choice;
  4. Workers can and must not be dismissed simply because of joining a union organization on their free choice. The undersigned unions clearly declare their commitment that they will strongly oppose to such strategies conducted by employers and/or governments;
  5. Employers must be strictly neutral in union organizing campaigns, and not play any influential role in the processes of union recognition and certification;
  6. The undersigned unions will distance themselves to make any engagement with employers and governments towards promoting their union membership for a particular union among employees of the workers.
  7. The undersigned unions shall not disgrace and/or insult any other union(s).

 
On the basis of these principles, the undersigned unions are committed to the following actions in their day-to-day union practices:
 

  1. All the unions shall give priority on unorganized workplaces in their organizing and member recruitment campaigns.
  2. All the unions shall support each other and show unity against employers and government in organizing drives and collective bargaining processes.
  3. In workplaces where workers are already unionized, if there is a wish by workers to transfer trade union membership to another union, solution with be sought through the processes defined in this agreement.

 
II – Continuous Inter-Union Dialogue and Conflict Solving Process
 
The undersigned unions firmly support continuous inter-union dialogue as primary tool to develop proper cooperation and understanding over the common challenges, and to solve any kind of conflict among themselves.
 
Principally it is the joint responsibility of the undersigned unions to develop common ground for dialogue and cooperation. When and if the unions deem it necessary, IndustriALL Global Union and IndustriAll European Trade Union may provide assistance to particular cases.
 
Within this framework:
 

  1. In cases where more than one union seeks union organizing and collective bargaining certification in a workplace or enterprise, all the unions shall wage their best efforts to find a proper solution for the benefit of workers without unnecessary and destructive competition;

 

  1. In case of any conflict, the undersigned unions shall come together with good faith to avoid any damage for workers;

 

  1. All the undersigned unions shall try to do their best to solve any conflict, and make sure that the conflict is escalated against interest of workers.

 
II/1 – Continuous Inter-Union Dialogue
 

  1. The undersigned unions agree to meet, at least, three times a year with high level participation, particularly at presidential level, to discuss common matters, exchange information and experience, produce joint position on various issues and develop joint actions if and when it is possible.

 

  1. Such meetings, among other issues, may address following bullet-points:
  • General situation in Turkey, particularly in the metal industry;
  • Economic developments in metal industry’s sub-sectors and leading companies;
  • Employment situation, working conditions, wages and relevant matters in the sector;
  • Sectorial and company level collective bargaining negotiations; joint positioning against employers;
  • Cases at particular workplaces and enterprises with conflicts happening around the meeting;
  • Any other business of common interest

 

  1. Date, venue and agenda of the meetings will be agreed by the presidents and circulated to relevant officers reasonable time before the meeting. It is advisable that meetings are hosted by the unions on rotation base.

 

  1. Any extraordinary meeting may take place over the request of one of the undersigned unions in case of an urgent matter.

 

  1. The undersigned unions will select their participants and inform other unions before the meeting.

 
II/2 – Judiciary Process and Court Cases
 
The undersigned unions shall try to do their best to avoid any judiciary process and court case against each other as much as possible since such public action has huge potential do damage the unions themselves and the overall movement in Turkey.
 
II/3 – Referendum: Purpose, Conditions, Process, Results and Recognition
 
Purpose:
 

  1. In order to prevent court cases on trade union recognition and collective bargaining certification, in cases where inter-union dialogue is unable to resolve, the undersigned unions agree to conduct a procedure of referendum to best defend and advance interest of workers with their own free will.
  2. A referendum shall be sought for the cases where more than one union seek union organizing and collective bargaining certification, such as:
  • A workplace is not yet unionized, and more than one union try organize workers at the same period;
  • A workplace is organized by one trade union, but, according to another trade union, a substantial part of the workers expressed their clear wish to transfer their membership to another union.
  1. For such cases, the undersigned unions agree that at first, the general principles set out at preamble, Sections I, II, II/1 and II/2 shall be applied.
  2. If all other resorts consumed do not lead to a satisfying result for one of the trade unions being party to the case, that particular union may express its wish to organize a referendum among all workers in the workplace/enterprise concerned in order to clarify preference of the workers.
  3. In case of such wish expressed by one union, a consensus shall be sought with the other(s).
  4. In case of no consensus, a referendum shall be conducted with the following conditions:

 
Conditions:
 

  1. A referendum may be called and organized in a workplace/enterprise if and when a union officially representing, through e-state system, at least 10% of the workers employed by the same employer requests and at least 20% of the workers at the same workplace/enterprise demand it with written petition. In such case, calculation is made over the official figures of the Social Security Institution (SGK) for identifying total number of employees, taking into account the provision on the coverage defined in the most representative group level collective bargaining agreement in Turkish metal industry, and official union membership records kept by Ministry of Labor and Social Security through e-state system with which workers can officially join a union. Since all the unions have equal access to the system, the undersigned parties are committed to respect to those figures.
  2. In case of resignation from one union and to join another one, legally required 30-day waiting period will not be applied.
  3. In case where workers were forced by employer to leave a union and join another one, when calculating union membership for referendum, the figures before such transfers shall be taken as base.
  4. In case of bulk membership for a union in a very short time frame occurring not in accordance with ordinary union activities in Turkey, such memberships shall also not be counted in referendum.
  5. In case of bulk employment by employer to blow total number of employees at the time of organizing to make union organizing impossible, such extra employment figures shall also not be regarded in referendum calculations.
  6. Any involved union shall not oppose conducting a referendum. All undersigned unions understand and accept that referendum as an instrument shall and cannot be misused, if not it risks to become obsolete.

 
Process:
 

  1. A referendum shall be organized any time within six-week period after one union requested it over the conditions enshrined above.
  2. For each referendum, a conduct committee will be formed with. It will be composed of equal number of members from each union involved in the particular case. The Committee shall work on consensus base. Representatives of IndustriALL Global Union and/or European Trade Union may be present as observer upon the joint request of the involved unions. Both global and European organizations may compose their representation with their own officials and representatives from other member unions.
  3. The involvement and opinion of IndustriALL European Trade Union and/or IndustriALL Global Union may be requested at any stage. The form of participation may be a) at the initial stage and decision about whether a referendum should be organized or not; b) in verification required threshold mentioned above in the section of Conditions bullet point 1; c) being present at secret ballot; d) in making opinion and/or advice.
  4. Referendum will be organized as secret-ballot. Representatives of involved unions shall be present in equal numbers during ballot as observer, not campaigner.
  5. Conduct Committee shall be responsible for:
    1. Fixing venue, date and calendar of referendum;
    2. Preparation of ballot paper;
    3. Preparation of informative materials;
    4. Preparation of list of employees who are eligible in referendum on the basis of the official figures that will be provided from SGK and Ministry of Labor and Social Security. The Conduct Committee will give special attention to keep referendum among employees who will be in the coverage of collective bargaining agreement to get best result.
    5. Any other practical work about the referendum
  6. Conduct Committee will make sure to create an environment for referendum where workers feel themselves free and comfortable to vote.
  7. Conduct Committee will take all the measures to prevent aggression (physical, verbal), pressure and intimidation on workers who will vote.
  8. Secret ballot will be executed in a decent and constructive spirit, without any aggression, insults or threats from one union to another.

 
Results:
 

  1. As result of secret ballot, the union that will obtain majority of the votes in the ballot shall have the right to officially represent workers and conduct collective bargaining process as the unique recognized organization. In accordance with the principles set out in this agreement, no worker shall be forced to change trade union as a result of the ballot.
  2. Outcome of the referendum shall be accepted and respected by all trade unions, and will, in no case, be subject for further legal challenges by either trade union.
  3. If one of the involved unions has the opinion that irregularities took place during referendum process, it may make their objections over to IndustriALL Europe and IndustriALL Global Union.

 
Recognition:
 

  1. The undersigned unions shall be ready to accept free wish and will of workers at the end of a referendum, and agree not to put any pressure on workers to be for or against before, during and after the referendum.
  2. Conduct Committee, together with participating unions, will, prior to referendum, jointly and publically urge the company concerned to accept and implement results of the referendum.
  3. The company concerned will be urged to confirm this commitment in writing.

 
III – Democratic Character of Trade Union Structures
 
The undersigned unions shall act according to the internationally-accepted norms and standards related to freedom of association, internal union structures on democratic principles and collective bargaining.
 
The undersigned unions are committed to the principle of regularly elected leadership of unions. It is agreed that elections must be done by statutory decision-making bodies inside unions in democratic, open and transparent manner.
 
It is further agreed regional and company level representation must be result of open and democratic elections.
 
The undersigned unions will provide regular updates to IndustriAll European Trade Union and IndustriALL Global Union on their democratic internal functioning structures.
 
IV – Membership with Global and European Trade Unions
 
As mentioned in the preamble, trade union strength and unity need to be built at European and Global levels. It is the firm conviction of the undersigned unions that IndustriAll European Trade Union and IndustriALL Global Union should be strengthened by all Turkish trade unions in manufacturing, energy and mining sectors.
 
The meetings and activities of both European and Global trade unions need to be a meeting point for all Turkish industrial trade unions to meet, exchange and build trade union power.
 
Birlesik Metal-Is and Celik-Is, as member of both global and European trade unions, agree that after the signature of this agreement, the respective Executive Committees of IndustriAll European Trade Union and industriALL Global Union shall be asked to grant a special status to Turk Metal at both organizations with possibility to participation at 1) Executive Committee meetings without voting rights and 2) Policy Committees, sectorial and regional meetings and network activities with right to speak, but no voting right.
 
This special status will last until the Congresses of IndustriAll European Trade Union in June 2016 and of IndustriALL Global Union in October 2016. This period will be used to evaluate the progress made by the unsigned trade unions on different topics of this agreement. Regular update will be given at the Executive Committee meetings of both European and Global trade unions. The undersigned unions agree that a vote on full membership of Turk Metal will be part of the agenda of the Executive Committee meetings in both European and Global trade unions in the second half of 2016.
 
In the meantime, the undersigned unions will continue to be constructive and refrain themselves from any public statement with hostile language against each other.
 
V – Duration
 
This is an agreement for an indefinite period. This means that the regulations of this agreement will also continue to last after this transition period of two years.
 
VI – Follow-up and Evaluation
 
This joint agreement is signed for high benefits of workers in the Turkish Metal Industry in the presence of IndustriALL Global Union and IndustriAll European Trade Union as witnesses.
 
Given the high importance for all affiliated trade unions at European and Global level, this agreement will be evaluated at least once a year starting in second half of 2015, in presence of both European and Global trade unions.
 
All the signatory unions are eligible to ask for an urgent meeting in case of an urgent situation.
 
If one of the signatory unions is reported to regularly breach terms and conditions as well as spirit of this agreement, and if regular demands to change or modify behavior, practices or actions, are ignored, it is accepted that the decision making bodies of IndustriAll European Trade Union and IndustriALL Global Union can be asked to expel that specific trade union from European and Global membership.
 
 
Istanbul, ……………
 
Signatory Unions
Birleşik Metal-İş                                             Çelik-İş                                   Türk Metal
 
 
Witnesses
 
IndustriALL Global Union                              IndustriAll European Trade Union
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 Yorum

  1. 9 yıl önce

    Bakanlık kararını açıkladı ve malesef çelik işe yetki verdi. Birleşik metalin bu konuda sadece geçerli olmayan üyelikler kullanıldı 1 hafta içinde mahkemeye başvuracağız dedi ancak sonrasında hiç bi açıklama gelmedi. Yaşanan sonu gelmeyen mahkemelerin , iş kolu sendika yönetici değişikliklerinin, her gelenin gideni aratacak şekilde işçiyi, değersizleştirmesi, baskılar çalışanların kendi içlerinde sorun yaşamasına ve artık psikolojik dayanımın kırılmaya başlamasına sebep oluyor. Tam bir korku ve kaos hakim. Teknisyenler arasında yaşanan teknik a.ş.- habom çalışanı, typli – sivil havacı kutuplaşmasına bir de ofis çalışanı – teknisyen tartışmaları eklendi. Böl parçala korkut yönet taktiği ile çalışanlar sindirilip parçalanmaya başladı. Sonumuz hiç hayra alamet değil malesef. Bu tür oyunlara gelmeyip birlik olmadıkça güçlü olamayacağımızı hatırlamak gerek.

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Yeni yönetim kurulu başkanımız İlker beyin ziyareti sonrasında ziyaret ettiği birim çalışanlarının birden çelik-iş e üye olması tesadüfmüdür? Yoksa yapılan açıklamalara verilen sözlere rağmen Teknik A.Ş. personeline sendika seçiminde mobing uygulandığının ispatı mı? Başlangıçta TGS de çalışan arkadaşlarımıza yaptığı ziyaret ve sonrasında yaptığı açıklamalarla ben çalışanlarımı anlıyorum, onların yanındayım imajı verilerek personele ve kamuoyuna olumlu bir imaj çizilmesi, göz boyanması, sonrasında yapılan baskı ve işten çıkarmalarda Teknik A.Ş. personelinin inandırıcı olmasını engellemek ve bu çalışanların imajını zedelemek için önceden planlanan oyunun ilk adımı mıdır? Personel zaten e devlet üyelikleri , bakanlık kararı ile herhangi bir resmi kuruluşa gizli yada açık olarak bir şikayette bulunamazken internet üzerinden yapılan isimsiz yazılara da böyle bir yönetiminiz var daha ne istiyorsunuz diye tepki çekmeye başlamış inandırıcılığı kalmamış , tamamen yönetimin insafına terk edilmiştir.

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    Kendinimi o kadar aldanmış hissediyorum ki bir eski habom personeli olarak Türk Hava yolları Tekniğe geçiş yaptıktan sonra e-devlette sendika işlemleri için giriş yaptığımda taşımacılık kolu ve buna ait sendikalar gözüküyordu bende hava işe üye oldum.Yargıtay kararından sonra 22 haziranda e-devlet’i kontrol ettiğimde çelik iş sendikasına üye gözüküyordum. Aynı gün istifa etmeme rağmen üyelik düşme tarihi 23 temmuz olarak gözüküyor.Ayrıca herkes yönetimin baskı yaptığını çelik işe üye olunmasını istendiğine dair haberler çıktığın da daha neler bu benim hakkım ayrıca bu yasal olarak suç dedim fakat çalıştığım yerde kişilere cuma gününden beri gözlerimin önünde o kadar çok yöneticilerden çelik işe üye olun yoksa sonunuz kötü olur dendi ki THY olan inancım , yargıya olan inancım, bir anda sönüp gitti ben bu zamana kadar AKP hükümetine oy verdim. Kendimi sorguladım demekki dedim benim özgür irademi bu kadar gasp etmeye meraklı iman dolu yöneticilerimizi AKP atadığına göre ben çok büyük yanlış yapıyorum.En çok bu insanların hakka hukuka riayet etmesi gerekirken tam tersi işer yapıyorkar kesinlikle hakkımı helal etmiyorum.Ayrıca çelik iş devamlı mail atıyor.Zerre kadar bana bir sözcüğü mantıklı gelmiyor.Çelik işi seçmediğim halde benim üzerimden 23 temmuza kadar yetki alırsa gerçekten o kadar çok üzülüyorum ki bazen düşünmekten uyuyamıyorum.Çünkü göz göre göre hem zorbayla hemde hakkımı yiyerek geleceğimi karartacaklar.Sefa abi lütfen bunları gör.Bir nebze vicdan kalmışsa yöneticilerimize ilet.Bizim özgür irademizi gasp etmekten vazgeçsinler.Kul hakkı yemesinler.

    Cevapla
  4. 9 yıl önce

    Sefa bey, acaba lufthansa teknik veya avrupanın diğer büyük ülkelerindeki bakım şirketleri hangi sendikalara üyedir.bu sendikalar hangi iş koluna bağlıdır. Bakım şirketleri ve havayolları arasında nasıl bir bağ vardır.yazsanız güzel olurdu.

    Cevapla
    • Yazar 9 yıl önce

      Buradaki konu hangi iş kolu veya sendikaya bağlı olmaktan öte hangi sendika sarı veya bağımsız sendikadır ona toplumun karar vermesidir. Denenmiş sendikalar var. İnsan deneyip memnun olmadığından yana olamayacağına göre seçimini yapması kolaylaşıyor.

      Cevapla
  5. Sefa abi malum haber sitesindeki yorumlara bakınca bu yazıları çoğu kişinin okumadığını düşünüyorum.halbuki en önemli haber bu verdiğin haber mümkün olduğunca bu haberi Duyurmamız gerekiyor yoksa bu yönetim kimsenin haberi olmadan hem yetkiyi Çelik işe verecek hemde teferandumunüstüne yatacak

    Cevapla
    • Yazar 9 yıl önce

      Okunma sayısı yüksek. Dikkat edersen abuk subuk sıradan yorum atanlar buraya gelmedi:) İyi de gelmiyorlar. Seviyeli yorumlar var. Yazı önemli isimsiz yorum değil. Bu yazıyı çoğaltıp çalışanların okumasını sağlamak ise benden ziyade sizin işinizdir. Lütfen sizde görevinizi yapın ve bilginin dağılmasını sağlayın.

      Cevapla
      • 9 yıl önce

        sefa abi birleşik metal bu konuda bir başvuru yaptımı yapmadı ise ne bekliyor bilginiz varmı

        Cevapla
        • Yazar 9 yıl önce

          sonuçta kim yetki alırsa alsın diğeri konuyu yargıya taşıyacağı kesin. Mutlaka Birleşik metal de konuyu yakinen takip ediyordur.

          Cevapla
  6. 9 yıl önce

    ÇALIŞANLAR THY YÖNETİMİNİN KORKUSUYLA ÇELİK-İŞ SENDİKASINA GEÇİYOR YOĞUN Bİ ŞEKİLDE,İŞİMİZDEN OLMA BASKISI VAR VARSA YOKSA YANDAŞ SARI SENDİKA ÇELİK İŞ E ÜYE OLMAMIZI İSTİYORLAR..FAKAT HANGAR GENELİ GÖNÜLLER BİRLEŞİK METAL SENDİKASINDAN YANA..

    Cevapla
  7. En adaletli si bu zaten doğrusu da bu bakalım yönetim gelip sandığın başında çelik ise oy at yoksa kovar im diyebilecekmi :)))
    Şimdi alcaksin boyunun ölçüsünü sarı yandaş sendika.

    Cevapla
  8. 9 yıl önce

    Şerefi,haysiyeti olan ve verdiği söze ,attığı imzaya namusu gibi sahip çıkmasını bilen SENDİKALAR buyrun bakalım.Yüreği yeten ,sahiplerine değil kendine güvenen varsa hodri meydan
    .

    Cevapla
  9. 9 yıl önce

    Bizimkiler bunu dedikoducu yan komsu zihniyeti ile icra ederler buda su demek,,,tam turk usulu..herkes burnunu sokar…bu referandum dan da cikan sonuc su olur…uluslararasi arenada tum sendikalarimiz saf disi kalir…cunku.biz turkuz…..haksizmiyim.mudurum,,:))))

    Cevapla