Antalya Orman Bölge Müdürlüğünde görev yapan ve ailesinin “ateş kartalı” lakabını taktığı 27 yaşındaki Burcu Dinçer, Türkiye’nin ilk kadın yangın söndürme helikopteri pilotu oldu.
Anadolu Üniversitesinden mezun olduktan sonra Ankara’da sivil havacılık okulunda 2,5 yıl eğitim alıp pilotolan Dinçer, bir süre özel bir havayolu şirketinde çalıştıktan sonra yangın söndürme helikopteri pilotu olarak Orman Bakanlığı bünyesinde göreve başladı. Dinçer, Türkiye’nin ilk kadın yangın söndürme helikopteri pilotu olarak bu yıl Antalya’ya atandı.
Kentteki birçok yangına ekip arkadaşlarıyla havadan müdahale eden ve kısa sürede başarılı manevralarıyla takdir toplayan Dinçer’e ailesi ve çalışma arkadaşları “ateş kartalı” lakabını taktı.
Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunun Esenboğa Havalimanı’na yakın bir evde geçtiğini ve evinin penceresinden inip kalkan uçakları seyrederek ailesine “Bir gün ben de pilot olacağım” dediğini aktardı.
Eğitimini tamamladıktan sonra özel bir havayolu şirketinde görev yapmaya başladığını dile getiren Dinçer, bir arkadaşının da tavsiyesi ile yangın söndürme helikopterlerinin ilgisini çektiğini ve orman idaresi ile irtibata geçtiğini kaydetti.
“Göreve başladığımda herkes çok şaşırdı”
Göreve başladıktan sonra Türkiye’nin ilk kadın yangın söndürme helikopteri pilotu olduğunu öğrendiğini belirten Dinçer, “Yangınlarla mücadele her zaman dikkatimi çekmişti. Çok ilgimi çekiyordu. Göreve başladığımda herkes çok şaşırdı. ‘Yapabilir misiniz? Olur mu?’ gibi tepkilerle karşılaştım. Ama herkes bana çok büyük destek verdi. Birçok görevde bulunarak bunun kadınlar için de uygun bir meslek olduğunu gösterdim.” dedi.
Yangın söndürme helikopteri pilotu olmayı önceden hiç düşünmediğini belirten Dinçer, küçük yaşlarda askeri helikopterleri çok sevdiğini, bir kadın pilotun röportajını okuduktan sonra savaş pilotu olmak yerine sivil havacılığa yöneldiğini dile getirdi.
Uçuşun kendisi için bir tutku olduğuna dikkati çeken Dinçer, şöyle konuştu:
“Herkesin içinde bir tutkusu olmalı ve bunun için çalışmalı. Genç kızlara örnek olmak istiyorum. Karşılarına olumsuzluklar çıkabilir ama pes etmesinler, yılmasınlar ve aktif olsunlar. Bir kadının başarılı olması için çok kuvvetli olması gerekiyor. Fiziki anlamda değil, psikolojik olarak. Kadının özgüveni olursa başaramayacağı bir şey yoktur.”
“Ormanlar bizim çocuklarımız”
Yangından bir ağacın bile kurtulmasının kendisini son derece mutlu ettiğini dile getiren Dinçer, şöyle devam etti:
“Bu gerçekten kutsal bir görev. Bir doktorun hastayı kurtardığında verdiği bir mutluluk vardır. Biz de aynı duyguyu yaşıyoruz. Ormanlar bizim çocuklarımız. Nefes kaynağımız. Onlar olmadan nefes alamayız. Vatandaşlardan bu konuda destek bekliyoruz. Küçük bir duman dahi görseler Alo 177’yi arayarak ihbarda bulunmalarını istiyoruz. Alevler bir anda büyüyebiliyor. Bize ne kadar erken ihbar gelirse yangını o kadar çabuk söndürebiliriz.”
Orman yangınına ilk kez geçen temmuzda Çanakkale’de müdahale ettiğini söyleyen Dinçer, “Yangın iki gün sürdü. Çok başarılı bir çalışma yaptık. Ekip arkadaşlarımızla yangını söndürdük. Orada ne kadar önemli bir görev yaptığımızı daha iyi anladım.” dedi.
Yangınların yüzde 80’inin insan faktöründen çıktığını ifade eden Dinçer, nem oranının düştüğü dönemlerde herkesin daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. İhbar geldikten sonra 12 dakika içerisinde kalkış yaptıklarını anlatan Dinçer, bu konuda Türkiye’nin dünyanın en başarılı ülkelerinden olduğunu belirtti.
Dinçer, Orman Genel Müdürlüğünün çalışmaları sayesinde ülkedeki ormanlık alanların da her yıl arttığını vurguladı.
Babasının kendisine “ateş kartalı” diye seslenmesinin hoşuna gittiğini ifade eden Dinçer, ailesinin yaptığı işe büyük saygı duyduğunu ve kendisine destek verdiğini kaydetti.
Sabiha Gökçen gibi güçlü kadınlardan ilham aldığını belirten ve ilk uçuşunda kendisini kuş gibi hissettiğini anlatan Dinçer, “İlk uçuşumu planör ile yapmıştım. Kanatlarım takılmış gibi hissetmiştim. Bu tutku içimde büyüdü. Sürekli kendimi geliştirmeye çalıştım.” diye konuştu.
Dinçer, yaklaşık 2 saat 15 dakika havada kalabildiklerini, her seferde 2,5 ton suyu alevlere döktüklerini söyledi. Çalıştıkları helikopterler hakkında bilgi veren Dinçer, helikopterlerin çok güçlü bir motora ve iyi bir manevra kabiliyetine sahip olduklarını sözlerine ekledi.
Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk ise Türkiye’nin ilk kadın yangın söndürme helikopteri pilotu ile çalışmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Dinçer’in disiplinli bir şekilde işini yaptığını söyleyen Türk, kendisiyle çalışmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Yangın söndürmede erken müdahalenin önemli olduğunu anlatan Türk, şunları söyledi:
“Bu nedenle hava araçlarını hep hazır bulunduruyoruz. ‘Yılanın başı küçükken ezilir’ atasözü sanki bizim orman yangınları için söylenmiş gibi. Yangınlara ilk müdahale çok önemli. Rüzgarın şiddetiyle yangın kısa sürede büyüyebiliyor. Biz bu nedenle hava araçlarına ağırlık veriyoruz. Bize gelen bütün ihbarlarda helikopterleri kaldırıyoruz. Bu büyük bir maliyet ancak ormanlar insanlığın malı. Orman Genel Müdürlüğü bu maliyeti göze alarak her yıl hava araçları kiralıyor. Yardım talep edilmesi halinde yurt dışına da hava araçlarımızı gönderiyoruz. Kıbrıs, Yunanistan, Gürcistan, Makedonya gibi ülkelere ihtiyaç duyulması halinde yardım ediyoruz. Yangınla mücadelede Akdeniz ülkeleri arasında çok iyi bir durumdayız”
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Bildiğim kadari ile Türkiyede kadın helikopter pilotu yetiştiren kurum TAI de ilk Semin ÖZTÜRK’ tü bu arkadaşımızda pilot olmuş ama sabit kanattan helikoptere nerede ve ne zaman intibak etmiş, hayırlı olsun.Bayanların yapamayacağı iş yok ama bunu kurallara uygun olarak yapılması gerekir SHGM havacılık ta çalışanlara kök söktürürken bunu başarmak çok güzel olmuş tebrikler.