featured

HELİKOPTERLERİ LAZER TEKNOLOJİSİ KORUYACAK

13 askerin şehit olduğu helikopter kazasının ardından Helikopter Engel Tespit Sistemi projesini yeniden gündemine alan Savunma Sanayii Müsteşarlığı METEKSAN Savunma’nın geliştirdiği 2013 patentli engel tespit sistemini inceliyor
Şırnak’ta askeri nakliye helikopterinin yüksek gerilim hattına çarparak düşmesi ve 13 askerin şehit olmasının ardından, Helikopter Engel Tespit Sistemi projesi yeniden
gündeme geldi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), METEKSAN Savunma’nın geliştirdiği engel tespit sistemini incelemeye başladı.
SSM Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Yakup Taşdelen başkanlığındaki bir heyet, METEKSAN Savunma’yı ziyaret ederek, lazer tabanlı aktif helikopter engel tespit sistemi hakkında bilgi aldı.
1 KM’DEN FARK EDİYOR
METEKSAN’ın geliştirdiği ve prototipini 2013 yılında ürettiği sistem 1 santimetre kalınlığındaki bir tel ya da yüksek gerilim hattını 1100 metre uzaktan tespit edebiliyor. Sisli, yağmurlu ve kar yağışlı hava koşullarında gerçekleştirilen testlerin de başarıyla tamamlandığı belirtildi.
Helikopterlerde kullanılan engel tespit sistemleri aktif ve pasif olarak ikiye ayrılıyor. Helikopterin etrafındaki engelleri sensör vasıtası ile tespit edenler “aktif”, helikopter konumu ile harita üzerine işlenmiş engelleri karşılaştıran sistemler “pasif” olarak adlandırılıyor. METEKSAN’ın geliştirdiği “aktif” sistem, lazer tabanlı olarak çalışıyor ve helikopteri güzergâhındaki engeller sensörler yardımıyla fark ediliyor.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir