featured

THY TEKNİK A.Ş.’de acil ihtiyaç “GERÇEK BİR SENDİKA”dır!

THY Teknik A.Ş.’de devam eden işkolu tartışması, Yargıtay’ın vermiş olduğu kararla kesinleşti. Bu karar ile şirket metal işkoluna dahil oldu. Kararın hukuki olarak geri dönüşü bulunmuyor.
Açık ki bu karar, şirket bünyesinde çalışan yaklaşık 5 bin personelin sendikal temsiliyetini, daha önemlisi toplu sözleşmeli çalışma düzenini etkileyecek.
THY emekçileri, zor yıllar geçirdi. THY’nin bölünmesi ve farklı şirketler üzerinden faaliyetlerin yürütülmesi en başta çalışanları olumsuz etkiledi. İş güvencesi zayıfladı, ücret makası açıldı, iş yoğunluğu arttı.
Bu bölünme, havacılık sektöründe yıllara dayanan köklü sendikal örgütlülüğü de vurdu. HABOM’a apar topar yandaş sendika yerleştirme operasyonunu, Hava-İş’e yapılan müdahale izledi. THY Teknik çalışanları bu dönem, kendilerinin değil şirket yönetimlerinin kararıyla hareket eden sendikalarla yüz yüze bırakıldı.
HABOM’da sektöre yakışmayan toplu sözleşmeye imza atanlara ve sonrasında THY Teknik’e geçişte meydana gelen mağduriyetlerin sorumlularına kimsenin güvenmesi mümkün değil. Bu nedenle artık ne Çelik-İş, ne de Hava-İş THY Teknik çalışanlarını temsil etme ehliyetine sahip değil. Türk Metal’i de buraya eklemekte hiçbir sakınca yok. Renault, Tofaş, Ford başta olmak üzere birçok fabrikada çalışan on binlerce metal işçisinin istifa ettiği, bir o kadarının da kurtulmak için çaba sarf ettiği bu sendikanın, THY Teknik çalışanları için karanlık bir gelecekten başka bir anlam taşıması mümkün değildir.
THY Teknik’te bugün acil ihtiyaç “gerçek bir sendika”dır.
Gerçek sendika, çalışanların söz ve karar sahibi olduğu sendikadır. Temsilcilerini atamayla değil seçimle belirleyen, yönetimini özgürce ve demokratik yöntemlerle oluşturabilen sendikadır.
Gerçek sendika, çalışanların toplu sözleşme taslaklarının hazırlanmasında yer alabildiği, taleplerini belirleyebildiği sendikadır. Çalışanın onayı olmadan sözleşmelerin imzalanmadığı sendikadır.
Gerçek sendika, şirket yönetimlerinin güdümüyle değil, çalışanın iradesiyle var olan sendikadır.
Birleşik Metal-İş, işte böyle bir sendikadır. Birleşik Metal-İş, çalışanların “kendisine ait olan” biricik sendikasıdır.
THY Teknik çalışanları şirketin metal işkoluna dahil olmasını bir fırsata çevirebilir, birliğini yeniden ve geçmişe göre çok daha güçlü tesis edebilir ve “gerçek bir sendikal yapı” oluşturabilir. Bunun adresi Birleşik Metal-İş’tir.
1 Temmuz tarihinde mevcut toplu iş sözleşmesinin yürürlüğü doluyor. Toplu sözleşmeli düzenin korunması ve yeni kazanımların eklenmesi için şimdi adım atma zamanıdır.
THY Teknik çalışanları bu adımı atmaya başladı. DİSK Birleşik Metal-İş’le buluşma başladı. Tüm THY Teknik çalışanlarını e-devlet şifrelerini almaya, birliğini DİSK Birleşik Metal-İş’te güçlendirmeye davet ediyoruz.
Gelin THY Teknik çalışanlarına ait yeni ve güçlü bir sendikal yapı kuralım.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 Yorum

  1. 9 yıl önce

    Hava-İş Eski yöneticisi MustafaYağçı beyin konu hakkında yorumu.
    Teknik A.Ş de çalışan işçi arkadaşlara, yeni gelişen durum ile ilgili aşağıdaki kişisel değerlendirmelerimi sunmak istedim.
    1-Ne YAZIKKİ YARGITAY 17 HAZİRAN 2015 GÜNÜ MAHKEME KARARINI BOZARAK TEKNİK A.Ş işletmesinin METAL İŞKOLUNDA YER ALDIĞINI ONAMIŞTIR. BU KARAR SİYASİDİR AMA KESİNDİR. (6356 SAYILI yasa 5. Madde) İşverenler amacına ulaşmış ve uçak bakım işlerini havacılık sektöründen koparmışlardır. Bu karar işçiler için ise daha kuralsız, esnek ve sömürüye daha açık yeni bir dönem ANLAMINDA DA OKUNMALI ve ona göre davranılmalıdır..
    2-HAVA-İŞ sendikasının yetkisi 30.06.2015 tarihinde son bulacaktır. 
    Yine bu işyerinde 4.dönem toplu iş sözleşmesi 30.06.2015 tarihinde son bulacağından bu tarihten sonra Sona eren toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder . (6356 sayılı kanun 36 madde.) hükmü uyarınca uygulanacaktır.
    İş sözleşmesi, tanımı 4857 sayılı yasanın 8. Maddesinde belirlenmiştir ve işe girişte işçilere imzalatılmaktadır. İşçilerin bu konuda uyanık olmalarında yarar vardır. İşveren bu süreçlerde yasal boşlukları iyi kullanarak işçileri KAZANILMIŞ HAKLARDAN mahrum hale getirmek amaçlı girişimlerde bulunabilir. (Daha önceki yıllarda böylesi girişimler olmuş ancak işçi sendika işbirliği ile boşa çıkarılmıştır. Örneğin işkolu değişti bahanesiyle yeni hazırlanmış İŞ SÖZLEŞMELERİ. Bunlar işçilerce kesin reddedilmeli ve imzalanmamalıdır)
    3-Yeni toplu iş sözleşmesi METAL işkolunda örgütlü ve ülke barajını geçmiş TEKNİK A.Ş’de %40 üye sayısına ulaşan veya birden çok sendika %40’a ulaşmışsa başvuru tarihinde en yüksek üye sayısına sahip sendika tarafından yapılabilecektir.
    Dolayısı ile işçiler hızla ve tartışılmayacak bir çoğunlukla METAL İŞKOLUNDAKİ TEK BİR SENDİKAYA üyelik işlemi başlatmalıdır.
    Yoksa toplu iş sözleşmesiz geçen süre giderek uzayacaktır ve yeni bir toplu iş sözleşmesi imzalansa bile başlangıç tarihi ileriye doğru değiştirilirse bu süre zamsız çalışılmış olacaktır.
    Yine bu işyerinde işyeri çoğunluğu için METAL İŞKOLU sendikaları arasında sendikal bir rekabet yaşanacak olursa bu nedenle yeni oluşacak işyeri çoğunluk işlemleri de yargıya taşınabilecektir. Böyle bir durumda çoğunluğun hangi sendikada olduğu Yargı tarafından uzun süreli bir zaman içinde belirlenecektir. TİS görüşmeleri ancak çoğunluk tespiti yapılıp çoğunluğu kazanan sendikaya yetki belgesi verilmesiyle başlayacaktır.
    Ülkemizde işverenle “uyum” içindeki sendikalar çoğunluğa haiz olmasalar bile TİS imzalanmasını geciktirmek için bu yola sık başvurmaktadır. Biline! Bunun panzehiri de en kısa sürede yüksek bir katılımla tek bir sendikaya üyeliktir.
    Hali hazırda METAL İŞKOLUNDA ülke barajını aşmış ve toplu iş sözleşmesi yetkisi kazanmış 3 sendika vardır.TÜRK-İŞ’e bağlı TÜRK METAL, HAK-İŞ’e bağlı ÇELİK-İŞ DİSK’e bağlı BİRLEŞİK METAL-İŞ
    Kişisel görüşüm; son Reno’da Otosan’da ve metal işkolunda olanlar göstermektedir ki TÜRK METAL işçilerin nefret ettikleri bir sendika halini almıştır.
    ÇELİK-İŞ’in işveren ile hareket etmeyi çok iyi beceren bir sendika olduğu saklanır halde değildir. Bir dönem Teknik A.Ş’de işverenle bir olup havacılık işkolumuza itiraz ederek 25 ay sözleşme geciktirmesi hafızalardan silinmemiştir. HABOM’da ki sözleşme de içler acısıdır.
    Hangi siyasi görüşten olurlarsa olsunlar işçiler için, ekmek hak mücadelesinde her zaman işçilere açık olmuş, tabanın söz ve karar ilkesini hayata geçirmek ve yeni haklar için samimi bir çaba gösteren BİRLEŞİK METAL-İŞ en uygun çözümdür. (BU İŞKOLU DAVASINDA BİRLEŞİK METAL İŞ’İN CENTİLMENCE İŞKOLUNUN TAŞIMACILIK İŞKOLU OLDUĞUNA DAİR BEYANI GERÇEKTEN ONURLU BİR TUTUMDUR. SADECE AİDAT PEŞİNDE OLMADIĞI AÇIKTIR. İŞÇİLER BU ONURLU YAKLAŞIMI İYİ DEĞERLENDİRMELİDİR)
    Birlikte ve Birlikle hareket en önemli konudur. Gelip geçen yöneticilerin iki dudağından çıkan söze değil özgür iradenize güveniniz. Yaşasın İşçilerin Birliği…

    Cevapla
  2. arkadaşlar disk te 600 üye olduk üye sayisi gittikçe çoğalıyor

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    Sendikalar hakkında çok fazla bilgim yok ama görünen köy klavuz istemez. Çelik iş ve Türk Metal işin ne olduğunu herkes gördü ve biliyor. Geriye çok fazla alternatif kalmıyor zaten. Önemli olan demokratik özgür bir sendika çatısı altinda birleşip ortak hareket edebilmektedir. Birlikten kuvvet doğar. Ama bunu engellemek isteyecek olan işveren acaba ne numaralara ne oyunlara başvuracak? Çok merak ediyorum…

    Cevapla
  4. Yeni bir tis istiyoruz. Metnin tamının teknisyenler tarafından onaylandığı bir tis istiyoruz. Çalışanlara sorulmadan dayatılan bir tis istemiyoruz.

    Cevapla
  5. Disk tüm teknik çalışanlarına davet maili atıp bilgilendirme yapmalı.

    Cevapla
  6. 9 yıl önce

    BMİS mahkemede verdiğin yorumu hatırla.Daha ulusal ve uluslararası kanunları yorumlamaktan acizsin hani burası”taşımacılık iş koluydu”ne oldu .

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      adamlar doğruyu söyledi diye şimdi 9 köyden kovacak mıyız yani :D

      Cevapla
    • 9 yıl önce

      İşçilerin iradesi de bu yöndeydi. Mahkemedeki bu ifadesi de DİSK için bir artı bence.

      Cevapla
  7. 9 yıl önce

    Çelik iş ve Türk metal iş teknik aş çalışanlarına toplu mail atabiliyor. Disk ten henüz bir ses çık(a)madı. Bu bile DİSK’e üye olmak için yeterli bir gerekçe bence :)

    Cevapla
  8. 9 yıl önce

    Bilinen gerçek; Türkiye kapitalist bir ülke ve dolayısıyla havacılık sektörü de kapitalist işletmelerden oluşmakta. Tümü sınırsız kar peşinde koşan şirketlerde, İşçilerin durumu umurlarında bile değil.
    Eşyanın doğası gereği, işletmelerde işçi ve işveren arasında sürekli hakkını alma-alamama sorunu yani sonuçta sömürülen bir ücretli emek sorunu var.
    1980 ler den bu yana uygulanan sendikaların saygınlığını yok ederek işlevsizleştirme politikaları karşısında işçiler şu anda etkisiz sendikalara mahkum, ya da, örgütsüz, kölelik koşullarında çalışmaktadırlar.
    THY Teknik/Habom da oynanmak istenen oyunun aslı, işçileri ne oldukları kime hizmet ettikleri belli, güdümlü sendikalara yönlendirmektir. THY çalışanları gözünü açmalı ve bu oyunu bozmalıdır.Hak İş’bağlı Çelik İş ve Türk İş’e bağlı Türk Metal’in alternatifi, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş de var. Bu THY Teknik çalışanları bu alternatifi de mutlaka değerlendirmelidir.
    İşçiler gerçek sendikayla karşılaşıyor,THY Teknik de bu fırsat harcanmamalıdır!

    Cevapla
  9. Dünya görüşüm tamamen ters olmasına rağmen bizim hokkabaz idarecilerin dilinden ancak bunlar anlar diyerek benim de görüşüm DİSK’ten yana. Gelsinler, işlerini yapsınlar, siyasete bulaşmasınlar başlarımızın üstünde yerleri olur. (Ha bi de bir zamanlar birilerinin yaptığı gibi ramazan gün yaptıkları toplantıda üçyüz tane oruçlu teknisyenin önünde konuşurken çay içmesinler. Ayıptır yahu azıcık saygı)

    Cevapla
  10. Hazırlanın dostlar teknik aş ye bahar gelecek…
    sözleşme masasında sendika baronları degil öz ve öz bu şirketin çalışanları oturacak hakkımızı kendi elimizle alacagız…
    Yönetimin içerdeki satılmış adamları degil hangarda apronda atölyede çalışan ekmeginin peşindeki insanlar kazanacak…

    Cevapla